Skocz do zawartości

[rower] Merida BIG NINE TFS 300-D czy Merida CROSSWAY 300-Dco kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie jestem przed zakupem roweru i mój wybór padł na dwa rowery i tylko z tych dwóch zamierzam wybrać pomimo dużej różnicy cenowej a są to rowery 

Merida BIG NINE TFS 300-D koła 29" 

Rowery Merida - rowery, części, osprzęt, akcesoria rowerowe - producent i dystrybutor rowerów

I

Merida CROSSWAY 300-D koła 28"

Rowery Merida - rowery, części, osprzęt, akcesoria rowerowe - producent i dystrybutor rowerów

Wg tego co przeanalizowalem obydwa te rowery maja zbliżony osprzet lecz roznica scenie wynika z tego ze jeden to 29" MTB a drugi to 28" CROSS oraz inne amortyzatory, tylna przerzutka oraz typ opon. Kwestia jest taka iż dotychczas jeździłem na MTB koła 26" cali i przyzwyczailiśmy sie do takiego typu szerokich opon do dobrego trzymania na piasku, jeżdżenia po kocich łbach, ale nie był to rower dobry do wyjazdu w ostry teren, głownie jeździłem po asfalcie i polach ale nie po korzeniach i kamieniach. Moje obawy toczą sie tego czy rower cross jest na tyle uniwersalny aby sprostał takim wymaganiom, dlatego skłaniać sie aby kupic 29era, który myśle bedzie równie dobry na asfalcie i w terenie, Moje preferencje to turystyka rowerowa i rekreacja jakieś 80%, 20% to można powiedzieć jakiś wypad do lasu aby poszaleć. Trudny wybór i nie jest to kwestia pieniędzy chociaż moja górna granica to 3500 za rower tylko czy warto dopłacić za 29era i mieć bardzo uniwersalny rower czy kupic crossway i obawiać sie co sie stanie w terenie. Dodam ze mam 178cm wzrostu i ważne 90 kg. Prosze o pomoc w wyborze.

Napisano

Ale chyba nie sugerujesz, że z racji opon 26" rower nie nadaje się do wyjazdu "w ostry teren" ?

Oczywiście rower crossowy dużo gorzej sprawdzi się w na korzeniach kamieniach i piachu, a to z powodu gorszego amortyzatora i cienkich opon, jak również innej geometrii (jest mniej stabilny w terenie).

Za to cross lepiej sprawdzi się na asfalcie i szutrach ... więc chyba musisz kupić 2 rowery ...

Napisano

Zastanawiam się co to za rower 26" MTB co to nie nadawał się do jazdy w terenie ;)

Wracając do pytania, Cross absolutnie nie nadaje się do wypadów terenowych- jego domeną to asfalt i ubite i w miarę równe i łatwe ścieżki. takie co to na składaku dasz radę. Do lasu gdzie korzenie, kamienie, wyboje, strumienie itd i ogólnie teren, tu zdecydowanie wygrywa 29". Raz spróbowałem wjechać w taki teren crossem i do dziś to pamiętam, bo pół trasy przeszedłem z rowerem na ramieniu ;) natomiast na asfalcie 29" z racji szerokich opon będziesz mieć większe niż w crossie opory toczenia . jednak duże koła mają też swoje zalety i rower jedzie w mojej opinii tak gdzieś w połowie pomiędzy crossem a 26"

co do Meridy 29" bardzo sympatyczny rower, choć za prawie 3.5kzł to osprzęt naprawdę mógłby być troszkę lepszy ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...