Skocz do zawartości

[opony] Nie wiem co wybrać 2.1 czy 2.25

stefan992

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Na swoich oponach

Schwalbe j

eżdżę już ponad 3 lata.

Chciałbym zmienić na coś innego i upatrzyłem sobie

Schwalbe Racing Ralph 26x2.25.

Na swojej oponie mam napisane 26.2.1. I nie wiem czy będzie pasować do mojego Krossa lvl A4. Czy szerokość opony ma jakieś znaczenie? Będę jeździł dużo po asfalcie i trochę po lesie. :)

Napisano
Czy szerokość opony ma jakieś znaczenie? Będę jeździł dużo po asfalcie i trochę po lesie.

Szerokość opony ma znaczenie,oczywiście

W wielkim skrócie można powiedzieć,że opony na asfalt zakładamy węższe,na teren szersze.

Skoro dużo jeżdzisz po asfalcie zostań przy swoich 2.1.

Napisano

Kolega wyżej ma racje ma znaczenie do jakich celów używasz rower. Ja mam w jednym rowerze Kendy Koyote 2.1 i jest rewelacyjny jak na asfalt w 2 mam Kendy 2,35 i stwarzają duży opór na asfalcie. W lesie rewelacja na szerokich jest przyczepność i można spokojnie zjeżdżać bez obawy ze się poślizgniesz.

Na weższych stracę przyczepność przy lekkich zjazdach i pływają opony po leśnych dróżkach. Pozdrawiam.

Napisano

A wiesz może jaka jest różnica w centymetrach pomiędzy 2.1 a 2.25?

Szukałem ciekawych opon na allegro do 60zł i znalazłem

Racing Ralph 26x2.25

cena wydaje się być świetna

:)

I koło "przyjmie" każdą oponę czy to 2.1 czy 2.25?

:)

Napisano

Nie wielka jest różnica chyba dokładnie nie wiem ile w cm. może z 0,5 cm po obu stronach. Jeździłem na Schwalbe Space 2,35 i jak na firmę nie rozleciały się nawet po 2 latach. Nie należą do tanich opon ale są dobre. Bynajmniej w moim przypadku.

Patrzyłem na opinie i piszą ludzie ze są wrażliwe na kamienisty teren, ostre rzeczy i nie trzymają się dobrze na mokrym i błocie. Poczytaj opinie.

Napisano

Nie bez przyczyny te opony są nazywane "tańczącym ralfem". Wersja 2.25 pozwoli Ci jeździć na mniejszym ciśnieniu, co obniży ryzyko owego tańczenia, opory na asfalcie będą praktycznie identyczne jak przy wersji 2.1 natomiast w terenie szersza opona pozwoli na więcej. Co prawda 2.25 waży ciut więcej, ale tak jak i RK w szerszej wersji wynagradza to nieporównywalnie lepszą trakcją. Tym bardziej za taką cenę warto je kupić.

Napisano

Ok, na 90% je kupię, dzięki za informacje :)

Nie wiem tylko jeszcze czy każde koło jest dostosowane do założenia większej opony. Tzn. czy na moim 26 calowym kole założę bez problemu 2.1 i 2.25? :)

Napisano

19c oznacza, że szerokość wewnętrzna obręczy wynosi 19mm. Czyli opona 2.25 spokojnie wejdzie. Różnica między 2.1 a 2.25 to pewnie 0,15 cala czyli ok. 0,38cm. W teorii... A w praktyce to różnie bywa.

PS. Skoro więcej jeździsz na asfalcie to weź 2.1 Na węższych oponach i wyższym ciśnieniu są mniejsze opory na asfalcie. W terenie na odwrót.

Napisano

Możesz zamontować na obręczy ABSOLUTNIE każdą opone, której szerokość przekracza szerokość obręczy. W praktyce oznacza to że właściwie każda opona w rozmiarze 26 cali będzie pasować do nawet wąskiej obręczy xc. Ja nie zauważyłem innego siedzenia na obręczy danej opony gdy obręcz miała wewnętrzną szerokość 17,19 czy 21 mm.

Opona szersza (przy tym samym modelu) to zazwyczaj nie tylko opona szersza ale też i wyższa - a to jest nawet ważniejszą cechę opony niż jej szerokość, bo pozwala na obniżenie ciśnienia bez ryzyka dobicia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...