Skocz do zawartości

[piasta] wymiania piast na nowe,mocniejsze

bacakatowice

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam Unibike Exeprt 2011, są w nim piasty Shimanio Deore M595/32H. Chciałbym je wymienić na coś wytrzymalszego, mocniejszego, które posłużą mi dłużej niż własnie te shimanowskie. Jako, że na piastach się nie znam chciałbym zaczerpnąć informacji od Was jakie kupić? Budżet 300-400 zł za zestaw !!!

Wiem, że jak kupie piasty muszę przepleść koła. Obręcze posiadam Rodi Excalibur XC czarne i chciałbym je zostawić. Czytałem, że jak przeplata się nowe koła to trzeba wymienić również szprychy oraz nyple. Więc również możecie podrzucić jakieś przykłady :)

Ważę 90 kg i chciałbym żeby nowe piasty wydawały ten fajny dźwięk :) nie wiem jak go opisać, takie głośne "brzęczenie"

mój przykład na piasty to może te:

http://allegro.pl/novatec-d711-i-d712-tylko-421g-36ot-mtb-xc-wys-0-i2400828968.html

z góry dziękuje za pomoc :)

Pozdrawiam

Napisano

Mam z tyłu Novatec-a 4 zapadkowego jak jadę na ,,luzie'' wydają piękne cykanie i słychać mnie jak jadę przez miasto i mijam ludzi. Wszystkie Novatec-i działają podobnie. Polecam.

Z przodu pancerny Reborn Bloodline Pro ale strasznie ciężki i masywny.

Do jakich zastosowań chcesz piasty te są bardziej wyczynowe, FR. ?

Napisano

Te novatec'ki z linku Twojego będą na pewno ok - ale przy nich nie obędzie się bez wymiany szprych chyba ze zapleciesz na 4 krzyże (jeśli miałeś 3) może podpasują...

Napisano

Masz przykre doświadczenia z tymi piastami?

Wg mnie lepiej ich nie ruszać, wartość odsprzedaży to tyle co flaszka lepszej ognistej wody.

Zmień jak się posypią.

Jak nie będziesz jeździł zimą, w błocie po pas i będziesz serwisował je to posłużą całkiem dobrze i długo.

No chyba że chcesz wydać pieniądze na piasty, przeplot, szprychy.

Napisano

Przód

Oska - Szerokość

• 20mm - 110mm
  • 15mm - 110mm
  • 9mm - 100mm

Tył:

Oska - Szerokość

• 10mm - 135mm
  • 12mm - 150mm

Ten komplet który podałeś, najlepsze wyjście w tej cenie, i waga super, mam na tyle 812 (czyli model niżej) ;)

Napisano

a powiedzcie mi czy wszystkie piasty do MTB maja te same wymiary ? ( np.długość)

Piasty które ciebie interesują, ze względu na to jakie masz i jaki standard posiadają twoje widelec i rama interesuje cię przód 100 mm oraz tył 135 mm. Typowe piasty tej kategorii posiadają zapięcie na szybkozamykacze, gdybam że wymyślnych i drogich patentów jak tru bolt firmy dt raczej nie nabędziesz.

Napisano

Piasty które ciebie interesują, ze względu na to jakie masz i jaki standard posiadają twoje widelec i rama interesuje cię przód 100 mm oraz tył 135 mm. Typowe piasty tej kategorii posiadają zapięcie na szybkozamykacze, gdybam że wymyślnych i drogich patentów jak tru bolt firmy dt raczej nie nabędziesz.

ok, dzięki za wyjaśnienie :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

bacakatowice No niestety jesteś w tej gorszej sytuacji. Już tłumaczę - jeśli masz piastę z CL, to możesz zamontować tarcze zarówno pod CL jak i 6 śrub (z pomocą adaptera). Natomiast jeśli masz tarcze pod CL, a piasty na 6 śrub, to nic nie da się zrobić. W tą stronę adapter nie istnieje. Pozostaje zmiana tarcz.

Napisano

bacakatowice No niestety jesteś w tej gorszej sytuacji. Już tłumaczę - jeśli masz piastę z CL, to możesz zamontować tarcze zarówno pod CL jak i 6 śrub (z pomocą adaptera). Natomiast jeśli masz tarcze pod CL, a piasty na 6 śrub, to nic nie da się zrobić. W tą stronę adapter nie istnieje. Pozostaje zmiana tarcz.

Ok dziękuje za informację

• 3 tygodnie później...
Napisano

może ktoś będzie wiedział ,czy starą piastę która ma tylni kołnierz 54mm zaplecione na 3 krzyże ,czy zaplotę na nową która ma 58mm kołnierz na tych samych szprychach ?

Napisano

może ktoś będzie wiedział ,czy starą piastę która ma tylni kołnierz 54mm zaplecione na 3 krzyże ,czy zaplotę na nową która ma 58mm kołnierz na tych samych szprychach ?

nie tlyko średnica kołnierza sie liczy, policz to sie dowiesz czy sie da, ale komplet szprych to nie jest jakis wielki wydatek...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...