Skocz do zawartości
  • 0

Nowy Author, niecentryczne koło powinno być?

Gość Piotr

Pytanie

Napisano

Witam,

Ostatnio kupiłem rower Author Classic. Zauważyłem, że tylne koło jest niecentryczne. Niedużo ale jest. Kolega zauważył, że jest krzywo w stosunku do osi ramy. Faktycznie, było. Jednak po wyjęciu i włożeniu na nowo w widełki krzywizny nie było. Sam nie wiem co o tym sądzić więc postanowiłem iść do sklepu/serwisu gdzie rower nabyłem by poprosić o sprawdzenie centryczności przeciągnięcie go w celu wyrównania obręczy względem rur trójkąta. Ponadto po tym zabiegu mógłbym ocenić czy faktycznie problem "krzywego koła" istnieje. Obecne "przesunięcie" utrudnia mi obserwację tego.

Sprzedawca stwierdził, że jest ok, że wszystkie rowery jakie sprzedaje tak mają (tzn. lekko niecentryczne koła) itd.

Gdyby nie zapis w gwarancji, że wszelkie naprawy należy wykonywać w punkcie zakupu to może i bym poszedł do innego serwisu i zapłacił za kontrolę centryczności i ewentualne wyrównanie. Z drugiej strony czemu mam płacić skoro mam gwarancję i nie jest to moja wina lecz kogoś kto rower składał? O ile owa niecentryczność jest błędem.

Chciałem zapytać czy faktycznie w Authorach koło wręcz powinno być lekko niecentryczne względem trójkąta (nie chce mi się wierzyć ale nie znam się) oraz czy ktoś miał jakieś problemy z gwarancją na rowery tej firmy po jakichś naprawach w innym serwisach niż macierzystym.

Pozdrawiam,

Piotr

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli chodzi Ci tylko o to, że koło nie jest idealnie centrycznie między widełkami ramy, czyli tak jak na moim fantastycznym schemacie: [schemat] , czyli jedynie odległość X jest mniejsza od Y, tam gdzie jest kaseta - to spoko. Jeśli jednak koło nie jest równoległe do osi ramy - to źle.

Napisano

Trochę namieszałem, posta pisałem późno i przemęczony byłem więc w skrócie:

1. Czy tylne koło w rowerach Author (model o którym piszę) powinno być z jakiegoś względu technicznego niecentryczne względem trójkąta?

2. Czy ktoś miał problem z roszczeniami gwarancyjnymi w przypadku gdy serwisował rower (tu: ewentualne przeciągnięcie tylnego koła) w innym serwisie niż to opisano w karcie gwarancyjnej?

Dodam, że po ewentualnym wyrównaniu centryczności koła, chcę ocenić czy ono w ogóle jest równo osadzaone w stosunku do osi ramy i tu przewiduję (w razie potrzeby) jakieś dodatkowe zabiegi (mierzenie ramy czy co?).

Pozdrawiam,

Piotr

Napisano

Jeśli chodzi Ci tylko o to, że koło nie jest idealnie centrycznie między widełkami ramy, czyli tak jak na moim fantastycznym schemacie: [schemat] , czyli jedynie odległość X jest mniejsza od Y, tam gdzie jest kaseta - to spoko. Jeśli jednak koło nie jest równoległe do osi ramy - to źle.

Dzieki za odpowiedz. Dokladnie takie "przesuniecie" mam. Sek w tym, ze znajomy zauwazyl, ze kolo nie jest rownolegle do osi ramy i wtedy to widzialem. Poprawilem wstawiajac kolo jeszcze raz. Problem w tym, ze jak troche pojezdze to kolo znowu jest jakby wykrzywione chociaz bardzo mocno zaciskam zamykacz. Oczywiscie nie sa to ogromne wygiecia ale jednak nie tylko przeze mnie dostrzegalne.

Gdyby nie to, ze mam wrazenie iz latwiej skrecam w prawo (bardziej miekko czy jak to nazwac?) niz w lewo to w ogole tematem bym sie nie zainteresowal, a teraz to przychodza mi do glowy "czarne mysli" typu wygiete haki itd.

Chcialem tylko w ramach gwarancji poprawienia centrycznosci by pozniej lepiej widziec ewentualne wykrzywienia, a tu opor ze strony sprzedawcy zbil mnie z tropu.

Napisano

Czyli tak jak powiedziałem - jeśli koło nie jest równoległe z osią ramy - czyli jest po prostu skrzywione - reklamuj. Takie coś nie ma prawa bytu i nie daj sobie wmówić żadnemu sprzedawcy, że tak ma być. Równoległe przesunięcie koła względem ramy, tam gdzie jest kaseta - to jest normalne - ale skrzywienie - nie! Mocne, czy lekkie zaciśnięcie szybkozamykacza - bez znaczenia. (Aczkolwiek za mocno też nie powinno się go zaciskać, ale przy centryczności nie powinno to mieć znaczenia.) Walcz o swoje!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...