Skocz do zawartości

[piasta] przednia i wyciek smaru

thomasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem żonie nowy rower - Unibike Voyager i po kilku dniach użytkowania zauważyłem, że z przedniej piasty wychodzi smar. Smar jest koloru zielonego, nie ma go zbyt dużo ale jednak...

Przednia piasta ma wbudowane dynamo - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

Koło przednie zakładałem sam, jest na szybkozłączce. Koło obraca się płynnie, żadnych trzasków czy innych odgłosów

Pytanie - co z tym robić. Czy to normalny efekt czy to początek jakichś kłopotów.

Rower jest użytkowany normalnie, nie był myty, nie jeździ na pustyni :)

Z góry dzięki za poradę

Tomasz

IMHO nic takiego, przydało by się zdjęcie. Może było smaru nawalone za dużo, albo była upaprana. Zobacz czy koło nie ma luzów, poruszaj czy nie chodzi na boki.

zdjęcie zrobię jutro lub pojutrze. Koło już oglądałem - nie ma luzów, nie chodzi na boki, nie generuje żadnych odgłosów - tylko ten smar. Gdy go kupiliśmy piasta była czysta.

Czy może być to spowodowane tym że zbyt mocno przykręciłem szybkozłączkę? Zacisnąłem raczej tak na siłę co by koło nie wypadło podczas drogi...

Czy może być to spowodowane tym że zbyt mocno przykręciłem szybkozłączkę?

Nie ma takiej opcji. Po prostu w piaście było za dużo smaru. U mnie było to samo. Podczas składania nikt nie odmierza na miligramy tylko pakują od serca, bo nie ma czasu na precyzję (w tym przedziale cenowym).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...