LeHardi Napisano 15 Czerwca 2012 Napisano 15 Czerwca 2012 Witam! Temat był wielokrotnie poruszany, ale nadal mam wątpliwości. Otóż na ww. oponach podany jest tylko jeden kierunek toczenia - strzałka z napisem "Rotation". Pytanie brzmi czy tylną oponę założyć w odwrotnym kierunku niż przednią? W CX Pro nie ma takiego problemu, jako że producent jednoznacznie określił, że kierunek toczenia przedniej opony (strzałka FRONT jest odwrotny niż tył - strzałka REAR). W Marathonach producent określił tylko jeden kierunek toczenia dla obydwu opon. Czy jest to wynik tego, że w przypadku tych opon kierunek bieżnika nie odgrywa takiej roli jak np. w CX Pro - bo bieżnik jest płytszy? Czy lepiej jednak odwrócić tylną oponę: jeżdżę gównie po asfalcie, kotce, drogach leśnych i gruntowych, czasem zdarza się trochę błota lub piasku, ale nie celuję żadne off roady Biorąc to pod uwagę lepiej więc postąpić zgodnie z zaleceniami producenta czy raczej z przyjętą praktyką odwracania kierunku toczenia tylnej opony. Bieżnik tego Marathona w załączonej grafice. -- LeHardi
GhOsTwrc Napisano 15 Czerwca 2012 Napisano 15 Czerwca 2012 A w jakim celu chcesz obracać tylnią oponę? własnej praktyki wiem , że przydaję się to na błotnistych podjazdach , ale jest to guma typu slick i do takich podjazdow sie nie nadaje. Ale spróbować zawsze można. Jeżeli założysz zgodnie z założeniem to bedzie niższy opór toczenia.
LeHardi Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Napisano 15 Czerwca 2012 A w jakim celu chcesz obracać tylnią oponę? własnej praktyki wiem , że przydaję się to na błotnistych podjazdach , ale jest to guma typu slick i do takich podjazdow sie nie nadaje. Ale spróbować zawsze można. Jeżeli założysz zgodnie z założeniem to bedzie niższy opór toczenia. Dzięki - właśnie takie informacje były mi potrzebne. Naczytałem się mnóstwo postów o obracaniu, a tam z reguły nie rozpatrywano przypadku pod kątem slick - nieslick. A że po błotnistych podjazdach z reguły nie będę jeździł i nie chcę zwiększać oporów toczenia, zostanę przy kierunku "fabrycznym". -- LeHardi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.