Skocz do zawartości

[rower] Złożenie roweru z części do freeride.

klacyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poczytałem trochę artykułów i nawet się wkręciłem w tą tematykę rowerową :)

Myślę nad wykorzystaniem starych, ale jeszcze dobrych części z kilku innych rowerów do jazdy typu freeride.

Posiadam ramę prawdopodobnie z roweru trekingowego, która wygląda identycznie:

http://allegro.pl/rama-aluminiowa-54-cm-nowa-i2406097088.html

Czy z taka ramą w ogóle to ma sens? Części mam dosyć dużo, jedynie zmiana przyszłaby na amortyzatory przednie (chodzi mi o większy skok), montaż hamulców tarczowych oraz elementy typu manetki hamulców i przerzutek oraz nowe linki i pancerze.

Ogólnie trochę pracy i coś solidnego da się złożyć, ale czy ta rama nadaje się do jeżdzenia po wybojach czy to tylko szosówka?

Napisano

Z trekkinga freeridówki nie złożysz. Rama jest wielka, zbyt wiotka i słaba do tych zastosowań, koła 28", zapewne brak mocowania hamulca tarczowego, w trekkingach widelec 70mm to już dużo.

Musiz mieć odpowienią ramę i tego nie przeskoczysz.

Napisano

Czy takie coś już wystarczy?

http://allegro.pl/destroyer-evo-15-cr-mo-i2416056312.html

http://allegro.pl/rama-prodigy-johnny-bravo-stan-igla-i2408959559.html

Zabrzmi może śmiesznie w porównaniu z nazwą ramy, ale jestem fanem zespołu The Prodigy :D

Jazda na rowerze jest moją pasją, ale nigdy nie byłem w to tak bardzo zaangazowany aby wkładać w rower ogromne sumy. Dla mnie rower ma po prostu być sprawny, małoawaryjny, uniwersalny i żeby sprawiał przyjemnosć z jazdy więc nie mam wielkich wymagań.

PS. Gdybym jutro wstawił fotki mojej ramy czy możliwa byłaby przybliżona wycena? Mógłbym ją sprzedac, coś dorzucić i na ramę fr/dh już dałoby rade :)

Napisano

Zapytam brutalnie. Masz chociaż ogólne pojęcie co to Freeride? Czy tylko gdzieś o tym usłyszałeś i uznałeś, że z byle czego złożysz rower do Freeride?

Napisano

Czy takie coś już wystarczy?

Allegro

Allegro

Zabrzmi może śmiesznie w porównaniu z nazwą ramy, ale jestem fanem zespołu The Prodigy :D

Jazda na rowerze jest moją pasją, ale nigdy nie byłem w to tak bardzo zaangazowany aby wkładać w rower ogromne sumy. Dla mnie rower ma po prostu być sprawny, małoawaryjny, uniwersalny i żeby sprawiał przyjemnosć z jazdy więc nie mam wielkich wymagań.

PS. Gdybym jutro wstawił fotki mojej ramy czy możliwa byłaby przybliżona wycena? Mógłbym ją sprzedac, coś dorzucić i na ramę fr/dh już dałoby rade :)

Nie chcesz być zaangażowany a wybrałeś sobie dyscyplinę wymagajacą sporego zaangazowania i duuużych kosztów.

Czy ty wiesz co to jest freeride?

Rowery do freeride sa rowerami DROGIMI bo muszą być mocne a ze swoich starych klamotów możesz sobie złożyć rower najwyżej do lekkiego XC.

Jak już się uparłeś na to Freeride na sztywnej ramie to to jest minimum co musisz mieć.

Allegro

A tak naprawdę to powinieneś mieć to

Allegro

Napisano

Tak, znam pojęcie Freeride.

Może jednak źle się określiłem, no dobrze uznajmy, że wystarczy rower do XC. Tylko ja po prostu mam w zamiarze wykorzystać pobliski las, w którym teren jest urozmaicony, ale podjazdy i zjazdy łagodne. Został trochę zagospodarowany przez znajomych, którzy nie mają profesjonalnych rowerów. Maksymalny pochył terenu to ok. 10-12* więc nawet hamulce V-brake wystarczą do bezpiecznej jazdy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...