Skocz do zawartości

[Pedały] Bloki do pedałów Crank Brothers

Auditore

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

chciałem się dowiedzieć, czy są jakieś zamienniki oryginalnych bloków do Eggbeater'ów/Candy, które jak wiadomo są dość drogie w porównaniu np. do rozwiązań Shimano.

Czy żadne bloki innych producentów nie będą pasować do wyżej wymienionych pedałów?

Oryginalne wyglądają tak:

premium_cleat.jpg

Dość podobne do nich są bloki od pedałów Time Atac:

time_atac_mtb_cleats.jpg

I te od Look Quartz:

look-quartz-cleat-bronze-20-det.jpg

Jak myślicie, czy któreś z nich będą się nadawać do zastosowania z Crank Bros'ami? Ewentualnie gdyby je przyszlifować do bardziej zbliżonego kształtu?

Chyba, że macie jakieś dojścia z lepszą ceną niż 70-80zł za oryginały.

Z góry dzięki za wszystkie propozycje i odpowiedzi :)

• 2 miesiące temu...
Napisano

Zadałeś pytanie, na które też szukam odpowiedzi - rozwalają mi się Egg Beatery C, mam w drugim rowerze Egg Beatery 3 i zastanawiam się czy jak kupię pedały Look Quartz to będą kompatybilne z blokami Cranck Brothers.

Kolega z drużyny ma Quartze i mogłem wpiąć się moimi butami w jego pedały. Pytanie tylko czy to bezpieczne na dłuższą metę.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

I jak koledzy? Coś wymyśliliście w tej kwestii? Łukasz, jeździłeś dłużej na tych Quartzach?

Nie jeździłem, bo zregenerowałem zestawem naprawczym trójki, a skrzypienie C okazało się skrzypieniem niedokręconej korby i odpukać Egg Beatery okazały się nie aż tak zawodne jak się na to zanosiło. Swoją drogą w sklepach z łożyskami można kupić łożyska, jakie dają do zestawu naprawczego do trójek. Na łożyskach znajdujących się w pedale są ich symbole techniczne i na to można się orientować. Mnie przykładowo uszczelki jeszcze trzymają więc następna regeneracja trójek będzie łożyskami ze sklepu specjalistycznego i będzie kosztować maksymalnie 30zł, a nie ponad 65.

Poza tym, Quartze zostały zastąpione nowym modelem i pewnie jest to nie bez przyczyny, więc bym się w nie nie pchał.

Pozdrawiam

Michał (nick to nie imię :))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...