Skocz do zawartości

[tarcza] obcieranie tarczy pod obciążeniem

RowerzystaBartek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Posiadam hamulce hayes stroker trail. Dzisiaj wymieniałem tarcze hayesa 180mm (przód i tył) na tarcze shimano xt (przód 180mm, tył 160mm). Po ustawieniu tarczy jest ok, nic nie obciera jak kręce kołem w powietrzu. Adapter również jest dobrze dobrany. Nie mniej jednak kiedy wsiadam i zaczynam jechać tylna tarcza strasznie trze, albo raczej trajkocze. Znów ustawiam, znów dobrze, na kilka sekund... Śruby są porządnie dokręcone, nie wiem co to może być i jak temu zaradzić ???

Tarcze nowe? Nie pogięte? Możliwe że tarcza wpada w rezonans, choć nie powinien być aż taki duży. Zakładałeś na tył stara tarcze? Tak samo jest?

Nic jeszcze nie zmieniałem. Próbowałem tylko podregulować tarcze, trochę się przejechałem. Zostawiłem. Właściwie mam momentami wrażenie że tarcza obciera nieco o korpus. Przy czym nie obciera cała, tylko powiedzmy co 1/4 obrotu, na pewno nie od góry, tylko od boku. Jutro jeszcze coś pokombinuję, zobaczymy co da się zrobić.

Edit: aha, tak, tarcze nówki. Wydają się proste.

• Mod Team

Miałem ostatnio ten sam problem w swoim rowerze, za nic nie mogłem dojść z tym do ładu, przez tydzień. Poddałem się, stwierdziłem że zostawię jak jest, pojechałem na maraton, wpinam a tu absolutna cisza ;)

Jadnak wcześniej odpowietrzyłem obcierający hamulec bo klamka za głęboko mi brała (za mało płynu w układzie). Cofnąłem tłoczki, zalałem układ i to wszystko - może spróbuj u siebie?

Zdejmij zacisk, rozepchnij tłoczki, załóż i dopiero je reguluj - zaciśnij kilka razy klamkę i trzymając ją dokręć zacisk (jeśli masz klucz dynamometryczny to zrób to zalecanym momentem). Na gwint śrub dobrze dać niebieski klej, a pomiędzy zacisk a adapter w miejscu styku odrobinkę smaru stałego.

• Mod Team

Hamulcom po sezonie należy się serwis, jak nie odskakiwał ci tłoczek znaczy ze zaciągnął trochę brudu, lepiej żeby się nie zatrał. Błędnie założyłem że w samych hamulcach wszystko jest ok, ja miałem taki problem w nowych, więc też różnie bywa.

Ja również miałem tak od nowości, od razu wrzuciłem na serwis i było ok do ostatniego incydentu. Dzięki! ;)

Hamulcom po sezonie należy się serwis, jak nie odskakiwał ci tłoczek znaczy ze zaciągnął trochę brudu, lepiej żeby się nie zatrał. Błędnie założyłem że w samych hamulcach wszystko jest ok, ja miałem taki problem w nowych, więc też różnie bywa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...