Piotrek111 Napisano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Witam Chciałbym przedstawić mój projekt powstały w maju. Rower na ramie KTM odkupionej od kolegi z forum. Koszt ~ 600zł. Połowę gratów miałem. Rama -KTM 19,7 cala alu (szukałem w necie i podchodzi ona pod ramę "KTM Turyn elite" ) Mostek - Bulls 80 mm. Siodło- Selle Royal Mach Widelec- Sr Suntour XCM v3 HLO Stery- Zintegrowane Accent Hb10 Sztyca- Uno Kierownica - Zoom Chwyty- no name (na chwile) Pedały- VP/ Tworzywo Manetki - Shimano ST-EF 50 Przerzutka przód - Shimano TX50 Przerzutka tył - Shimano Acera M 360 Hamulce- zacisk Alhonga ( klocki spiekane) tarcze- Alhonga Kaseta- Shimano HG-30 Łańcuch- KMC Korba - Shimnao Turney M171 + osłona Suport- TH / 7420ST-S / ŁOŻYSKA MASZYNOWE / PODWÓJNE USZCZELNIENIE Koła- Na piastach PROMAX, disc, szprychy Richman Opony- Kenda Dętki - Kenda Waga- 11, 3 kg. W przyszłości zamiar wymiany widelca. Zdjęcia https://picasaweb.google.com/117196751800073289533/14Czerwca2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crashbash1 Napisano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Ważyłeś rower na wadze rowerowej? Jak na taki osprzęt wydaje się bardzo lekki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nevermore Napisano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Toryn Elite to nie może być gdyż T.Elite to ramy karbonowe. Bardzo wątpliwe, że rower waży 11.3kg, sam widelec to 2.6kg+ rama pewnie ok. 2kg. + korba 1,1kg+ cała reszta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek111 Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Rama 1.6 kg. Nie dokładnie się wyraziłem. Chodzi mi że geometria ramy jest podobna do Elit'a. Waga bez pedałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Daj foto bo aż nie chce się wierzyć Mój waży 12,8 a jest na lepszych komponentach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek111 Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 No i faktycznie. Zrobiłem błąd. Ktm waży 13.4 kg. Waga kolarki to 11.3 kg. Przepraszam. Krasiak waga roweru nie zależy koniecznie od KOMPONENTÓW. Tak na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nevermore Napisano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 No i faktycznie. Zrobiłem błąd. Ktm waży 13.4 kg. Waga kolarki to 11.3 kg. Przepraszam. Krasiak waga roweru nie zależy koniecznie od KOMPONENTÓW. Tak na przyszłość. zależy i to bardzo, przeważnie im wyższa klasa sprzętu tym są one także lżejsze, nie licząc rowerów do np. DH gdzie waga jest drugorzędna a liczy się głownie wytrzymalosc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Piotrek111 no jak nie zobacz ile waży XCM a XCR przerzutka Alivio a Deore czy XT im klasa wyższa waga niżej pamiętaj na przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek111 Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Kolego czytanie ze zrozumieniem. Jak i jeden tak i drugi. Niekoniecznie nie oznacza to samo co NIE ZALEŻY. Zależy też np. od wielkości ramy. Rama większa waży więcej niż mniejsza. I uprzedzam- wszędzie gdzie czytałem rama jest bazą a komponenty to przerzutki itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 to raczej logiczne że im większa rama tym większa waga ale różnica miedzy 17" ramą a 19" to różnica ok. 180g więc nie tak dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek111 Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Więc dlatego napisałem NIE KONIECZNIE. To tak na przyszłość. A do błędu się przyznałem i poprawiłem. A i nawet przeprosiłem. Więc po co kręcić zadymę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Nie robie żadnej zadymy kończymy ps. daj jakieś fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek111 Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Fotki są w linku łap: https://picasaweb.google.com/117196751800073289533/14Czerwca2012?authkey=Gv1sRgCLHZkZGduNzDigE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 korba won :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek111 Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 No korba i wideł na jakiś bomber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nevermore Napisano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Nie polecałbym zapinać tym czymś rowerku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek111 Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Nie polecałbym zapinać tym czymś rowerku O zapięcie chodzi tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paszczaq Napisano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Raczej! Takie coś to to prawie rękami złodziej rozerwie Jeśli na dłużej to jakiś U-Lock ew gruby łańcuch Kryptonite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nevermore Napisano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Dokładnie, chodzi mi o zapięcie, w zabezpieczenie warto zainwestować przynajmniej 80zł - to dolna granica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek111 Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Coś trza będzie pomyśleć W sumie roweru nie zostawiam często bez opieki. Na uczelni kamery, pod samą portiernią stojak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nevermore Napisano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Coś trza będzie pomyśleć W sumie roweru nie zostawiam często bez opieki. Na uczelni kamery, pod samą portiernią stojak. Poczytaj pod forum "skradzione", w paru wypadkach monitoring, a nawet parkingi strzeżone nie pomogły. Osobiście chociaż prawie zawsze rower mam na oku zainwestowałem w zapięcie łańcuchowe Axa Clinch 85, mogę polecić, kłódka z dobrym zamkiem oraz wytrzymałe ogniwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek111 Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Czytuje forum skradzione, właśnie dziwne historie że były kamery i tak dalej a nie mogą ująć złodzieji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danielasty Napisano 18 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Jak Ci hamują te alhongi? Domyślam się że to bb7 może nie jest, ale cena kusi. Aktualnie mam spowalniacz hayesa ryde, który tylko spowalnia koło nawet zablokować nie potrafi xD a cena tych alhongów jest w miarę kusząca. Oczyiiscie decyzja podjęta i będę szukać bb7, ale mimo pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nevermore Napisano 18 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Odtłuść Ryde, o ile nie ważysz 150kg to nie powinieneś mieć problemów z Hayesem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danielasty Napisano 18 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Odtłuść Ryde, o ile nie ważysz 150kg to nie powinieneś mieć problemów z Hayesem w tym sęk, hamulec odpowietrzony w serwisie, Tarcza odtłuszczona, klocki odtłuszczone i wypiekane w piekarniku, zjechałem kilka razy z górki z prędkością 70km/h i nic. Owszem rower spowalnia ale kumpla tarcze w rowerku z tesco szczerze mówiąc hamują lepiej. Dodam że tarcza jakaś falowana no-name. Dostałem od kumpla a porysowana jakby ktoś papierem sciernym ktoś tarł na całej powierzchni. Czy zakup oryginalnej hayesa od no name będzie opłacalny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nevermore Napisano 18 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 O hamulcach ryde można mówić wiele, ale na pewno nie że są słabe. Kup Motorex Brake Cleaner- bądź coś w ten deseń do odtłuszczania hamulców tarczowych (najlepiej do motocykli) choć osobiście odtłuszczam jakimś do tarczówek w samochodach z CPNu za 10zł. Tarcze kup HS1 bądź SLX'y Shimanowskie. Tarcze Hayesa są średnie- choć od biedy też mogą być. Zamontuj, wyreguluj zacisk spryskaj obficie odtłuszczaczem tarcze i zacisk wewnątrz. Zjedź parę małych parę razy z wzniesień i masz pełną (niemałą) moc Ryde'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Piotrek111
Witam
Chciałbym przedstawić mój projekt powstały w maju. Rower na ramie KTM odkupionej od kolegi z forum. Koszt ~ 600zł. Połowę gratów miałem.
Rama -KTM 19,7 cala alu (szukałem w necie i podchodzi ona pod ramę "KTM Turyn elite" )
Mostek - Bulls 80 mm.
Siodło- Selle Royal Mach
Widelec- Sr Suntour XCM v3 HLO
Stery- Zintegrowane Accent Hb10
Sztyca- Uno
Kierownica - Zoom
Chwyty- no name (na chwile)
Pedały- VP/ Tworzywo
Manetki - Shimano ST-EF 50
Przerzutka przód - Shimano TX50
Przerzutka tył - Shimano Acera M 360
Hamulce- zacisk Alhonga ( klocki spiekane) tarcze- Alhonga
Kaseta- Shimano HG-30
Łańcuch- KMC
Korba - Shimnao Turney M171 + osłona
Suport- TH / 7420ST-S / ŁOŻYSKA MASZYNOWE / PODWÓJNE USZCZELNIENIE
Koła- Na piastach PROMAX, disc, szprychy Richman
Opony- Kenda
Dętki - Kenda
Waga- 11, 3 kg.
W przyszłości zamiar wymiany widelca.
Zdjęcia https://picasaweb.google.com/117196751800073289533/14Czerwca2012
28 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.