Skocz do zawartości

[napęd]Ustawienie przerzutki i trzaski

bliitz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam rower Kross Hexagon V2. Odebrałem go wczoraj z serwisu po wymianie suportu i regulacji przedniej przerzutki. Powodem wizyty w serwisie było obcieranie przerzutki w ułożeniu największa z przodu najmniejsza z tyłu oraz trzaski (wydawało mi się), że w suporcie podczas podjeżdzania pod górki, bądź mocniejszego nacisnięcia na pedały. Po powrocie z serwisu przerzutki strasznie obcierają na przełożeniu środkowym z przodu i 3-4 z tyłu a trzaski jak były tak dalej występują.

Zastanawiam się czy oddać go jeszcze raz do tego serwisu, żeby poprawili to co źle zrobili. Obawiam się tylko, że w sprawie przerzutek powiedzą, że są tak wykrzywione, że nie można wyregulować tylko dziwne, że wcześniej z tymi przełożeniami nie miałem problemów. Większy problem jest z trzaskami bo pojawiają się tylko przy obciążeniu pedałów i na sucho jak Panowie będą sobie kręcić na stojaku to tego nie usłyszą, ktoś ma pomysł co może stukać przy obciążaniu pedałów?

Zwróć uwagę, kiedy ten trzask słychać. Czy po obciążeniu lewą, czy prawą nogą. To już zawęzi obszar poszukiwań. Nie uderzyłeś pedałem o asfalt, lub krawężnik, w zakręcie? Jeżeli wymiana suportu nie pomogła, to oznacza, że nie on był przyczyną i niepotrzebna była ta operacja. Zostaje tylko korba, po stronie, gdzie słychać odgłos. Zdejmij ją z suportu, wyczyść dokładnie gniazdo i całe połączenie, załóż i mocno skręć. Nie dobijaj korby młotkiem. Osadza się ją, dokręcając tylko kluczem imbusowym. Żeby sprawdzić, pedały, musiałbyś pożyczyć na chwilę od kolegi, jeśli ma dobre i przełożyć do swojego. Podobne odgłosy mogą wydawać szprychy, jeśli któraś jest luźna i pochylasz rower w którąś stronę. Przejedź się, kiwając nim na boki. Może również trzeszczeć kierownica w sterach. Depcząc na pedały, rękami mocno zapierasz się o nią i naprężasz. Rama dobrze rezonuje wszelkie odgłosy i czasem trudno zlokalizować ich źródło. Cierpliwie trzeba eliminować wszystkie połączenia.

Pedały mam w miarę nowe, nawet 500km nie przejechałem na nich Shimano PD-M520. Chyba troche za szybko jak by już łożyska się posypały?

To nie znaczy że to nie pedały wydają odgłosy. Miałem taki sam problem w nowym rowerze przy mniejszym przebiegu. Przy nacisku, potem sprawdziłem że tylko na jeden pedał coś piszczało. Założyłem inny pedał na próbę i się okazało że to była przyczyna. Rozkręciłem oryginalny i ponownie nasmarowałem i pomogło. Prawdopodobnie od nowości łożyska się źle ułożyły i piszczał.

To nie znaczy że to nie pedały wydają odgłosy. Miałem taki sam problem w nowym rowerze przy mniejszym przebiegu. Przy nacisku, potem sprawdziłem że tylko na jeden pedał coś piszczało. Założyłem inny pedał na próbę i się okazało że to była przyczyna. Rozkręciłem oryginalny i ponownie nasmarowałem i pomogło. Prawdopodobnie od nowości łożyska się źle ułożyły i piszczał.

Z tym, że u mnie to nie są piski tylko trzaski, takie udeżenia jakby metal o metal, spróbuje w takim razie odkręcić pedały i korby posmarować i sprawdzę wtedy efekt.

Z przerzutkami chyba pojade ponownie do serwisu w końcu zapłaciłem za usługę, która została źle wykonana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...