piotreeek Napisano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 szpik w 95% przypadków pobiera się z krwi, tylko w 5% z miednicy w znieczuleniu ogólnym, gdy nie uda się z krwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Jeszcze nie oddawałem krwi (dopiero niedawno skończone 18 lat), ale uważam że naprawdę warto. Tym bardziej jeśli chodzi o zakres darmowych badań które wykonywane są w związku z krwiodawstwem. W dodatku jeśli dodamy to że tylko legitymacja krwiodawcy lub krewkarta (którą otrzymuje się po 3 oddaniach bezpłatnie) potwierdzają grupę krwi i zwalniają z badania np. po wypadku w celu przetoczenia, co może zwiększyć szanse na przeżycie. Między innymi dlatego mam zamiar oddawać krew, a po za tym można komuś pomóc, i żyć ze świadomością że kiedyś ktoś w razie wypadku pomoże mi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gms Napisano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Przypomniało mi się jak moja znajoma lekarka niezbyt zachęcała mnie do oddawania krwi. Wspominała coś o przerosty żył czy coś w ten deseń. Chodziło o miejsca wkłuć. Mimo to jak mogę i sobie przypomnę to idę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Pierwsze slysze, moj ojciec oddal ponad 70 litrow i zadnych przerostow nie ma. Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eth Napisano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 U mnie dkms + 3600ml, i ciągle przybywa Żadnych efektów ubocznych nie zauważyłem. Jednak oddaję tylko po sezonie, ze względu na zauważalny spadek wydolności w tygodniu następującym po donacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Przypomniało mi się jak moja znajoma lekarka niezbyt zachęcała mnie do oddawania krwi. Wspominała coś o przerosty żył czy coś w ten deseń. Chodziło o miejsca wkłuć. Mimo to jak mogę i sobie przypomnę to idę. Moze ta lekarka nie była zbyt doświadczona ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gms Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Moze ta lekarka nie była zbyt doświadczona ? Lekarka mogłaby być Twoją jak i moją matką. Doświadczona jest, ale było to dawno i ja w 100% nie pamiętam o co dokładnie chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Niema się co spierać, kto jakie ma doświadczenie itd. Ważne, że jak zaczęliśmy już oddawać krew, żeby robić to regularnie, a nie od przypadku do przypadku, gdy chcemy mieć wolne w pracy, szkole etc. Takie przypadki się zdarzają, sam mam takich znajomych. Kiedyś starałem się ich mobilizować, a teraz już tego nie robię, bo to walka w wiatrakami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hassanbey Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 W zeszłym tygodniu oddałem się po raz kolejny.....zeszło 18 litrów łącznie - czyli złota odznaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Gratulacje ja mam ledwie coś około 3L ale ost bylem 4 grudnia wiec sie w lutym wybiorę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Dzis tam gdzie oddaje krew natrafilem na fajna informacje www.dawcomwdarze.pl duzo sklepow z calej polski oraz roznych osirodkow, ktore oferuja znizki od 5 do 50% na zakupy, noclegi itd. Wystaczy podac date ostatniej donacji Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franiuu Napisano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 No to drugie "pół litra" oddane. Poszło nieco gorzej niż ostatnio, ale nie zniechęcam się. Zapewne przez deficyt snu i spora aktywność fizyczną. Kolejna donacja po maturach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 15 Marca 2013 Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Chyba teraz dobry czas żeby przypomnieć wszystkim o możliwości odliczenia od dochodu darowizny jaką jest krew Darowizny - Krew - ulga - PITy roczne 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 15 Marca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Chyba teraz dobry czas żeby przypomnieć wszystkim Cholera wiedziałem, że o czymś zapomniałem rozliczając swój pit! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzych0 Napisano 15 Marca 2013 Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Chyba teraz dobry czas żeby przypomnieć wszystkim o możliwości odliczenia od dochodu darowizny jaką jest krew Darowizny - Krew - ulga - PITy roczne 2012 Rozumiem, że jeśli dochód jest poniżej 3091 zł to wpisywanie tego nie ma sensu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreeek Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Zgadza się! Wysłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Dobra, to ja trochę odkopię. Dzisiaj u nas w szkole była okazja do oddania krwi, ale niestety mimo 3 godzin czekania nie mogłem oddać :/ Zbyt niski poziom hemoglobiny we krwi :/ No cóż następnym razem może się załapię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryke Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Czasem niestety tak bywa... Ja też kilka razy czekałem w kolejce i po tej szybkiej morfologii okazywało się, że jestem jeszcze chory, przeziębiony i już dalej nie przeszedłem, chociaż naprawdę dobrze się już czułem. Widać nie ma tak szybko po nawet przeziębieniu, trzeba odczekać i próbować jeszcze raz Wysłane za pomocą Tapatalk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terrago Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 W zeszłym roku rano oddałem krew, a po południu pojechałem na legendarną już Kozią Górę (taki niewielki szczyt w okolicach Bielska Białej, ok 600 m.n.p.m). Spadek energii rzeczywiście był odczuwalny. Ledwo dałem radę wjechać (a muszę przyznać, ze jak na taki niewielki podjazd tym razem nie obeszło się bez wprowadzania). Innymi słowy na własnej skórze miałem okazję się przekonać, że spadek energii w tym dniu to faktycznie nie jest "czcze gadanie Pań z Krwiodastwa". Trening w tym dniu najlepiej sobie odpuść (ewentualnie coś lekkiego). Dość konkretna dieta, oparta o dużo mięsa, węglowodanów i białka. Konkretny, co najmniej dwudaniowy obiad i w miarę rozsądna kolacja, a myślę, że 2-3 dniach powinno być ok. Pozdrawiam, M. (w tej kwestii już "Złota Odznaka") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Jutro ide oddać dla siostry znajomego, jest w potrzebie ma raka i leży na urologii. Jak by ktoś planował oddać i nie miał dla kogo to proszę sie odezwać Leszek bo tak nazywa sie ten kolega będzie bardzo wdzięczny, ja również . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CodyX Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Możesz mi na priv wysłać dane, prawdo podobnie w czwartek następny pójdę ale nie jest to jeszcze pewne. Chyba wszystko jedno gdzie oddam tą krew, prawda? Co do jazdy na rowerze, to aby po nocce nie startować w maratonie w Polkowicach oddałem w piątek krew i w sobotę startowałem, pierwszy raz. Nigdy więcej tego nie zrobię Myślałem, że zejdę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Tak wszystko jedno ja oddałem w Siedlcach. a ta osoba mieszka w warszawie. Ważne żebyś mi przesłał skan albo zdjęcie tego potwierdzenia, a ja prześle dalej. Dane prześle Ci na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawomir90 Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Czy po oddaniu danej ilości krwi przysługują jakieś zniżki na bilety miesięczne pkp czy coś koło tego ? Ogólnie nie jest to moim motywem do oddawania (niecałe 2L już oddałem), ale biorąc pod uwagę ceny miesięcznych i dostępność pracy w moim mieście, to przydałaby się jakaś ulga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreeek Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Nie Wysłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 I tak i nie. Zależy od miasta. W moim masz 100% zniżkę na przejazdy MPK po oddaniu jakoś tak 6 czy 8 litrów. W innych miastach moze byc tak ze na każdą komunikacje miejsca czyli tez pkp ale pewnie tylko w granicach miasta... mam na tu na myśli warszawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.