Skocz do zawartości

[Hamulce]Wymiana V-ek na tarczówki, co kupić?

KMtown

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

KMtown W tej cenie możesz poszukać świetnych mechaników Avid BB5, takie jak tutaj i tutaj. Sam miałem przez czasowo taki hamulec i sprawował się super. Siła hamowania bardzo duża. Tylko pamiętaj, że są one bardzo wrażliwe na klamki. Z dobrym dźwigniami te heble są naprawdę świetne, ale "kijowa" klamka może z nich zrobić jedynie przeciętny hamulec. Wielkim plusem BB5, w porównaniu do innych mechaników, jest możliwość regulacji wewnętrznego klocka od tarczy - znacznie ułatwia to regulację. Według mnie jeśli chcesz dobre mechaniczne tarczówki, to tylko i wyłącznie Avid BB5 (ew. BB7).

• Mod Team
Napisano

A masz klamkomanetki ze taki wniosek ? Bo hydrauliczny to jest ze tak powiem jedność zacisk klamka przewód zalane i gotowe do akcji. Jeżeli masz klamki i manetki oddzielnie i chce hydraulikę docelowo szkoda wydawać kase na zasiski mechaniczne.

Napisano

A masz klamkomanetki ze taki wniosek ? Bo hydrauliczny to jest ze tak powiem jedność zacisk klamka przewód zalane i gotowe do akcji. Jeżeli masz klamki i manetki oddzielnie i chce hydraulikę docelowo szkoda wydawać kase na zasiski mechaniczne.

czyli co - mając klamkomanetkę można do niej podpiąć tarczowego BB7 ? jeśli tak - to pytanie z jakim skutkiem - i jak on będzie działał - w myśl zasady - dobry hamulec+kijowa klamka = słaby hamulec

• Mod Team
Napisano

Hamulec spokojnie bedzie działał z tymi klamkomanetkami. Może nie będzie miał 100% ale ok 90. To nie będzie tak ze inna klamka i nagle przestało hamować, nie popadajmy w paranoje :P

BB5 jest ok jak najbardziej ale BB7 jest lepszy bo ma wieksze klocki i wieksza siłę. NIemniej jednak hamulce BB5-7 to najlepsze mehaniki nie zaleznie od klamki, jak sie ma klamke od FR5 to dobrze jak nie to nic sie nie dzieje.

Napisano

Tak, możesz kupić do przodu 180 a do tyłu 160. Konfiguracja jest dowolna. Z przodu zależy to od tego jaki masz amortyzator, ale 180 na pewno spokojnie możesz włożyć. Dla spokoju sprawdż w specyfikacji amortyzatora jaką maksymalną średnicę tarczy można do niego zastosować.

Napisano

Ale hydraulika to większy koszt a jeszcze wymieniam koła i kasetę wiec nie za bardzo mogę sobie pozwolić na wydatki powyżej 400zł myślałem nad Allegro a mam manetki podobne do tych tylko starsze Allegro

To poczekaj troszkę i dozbieraj kasy bo to co chcesz zrobić to zabieg kosmetyczny. Chyba że robisz to dla oka (tarczówki) :icon_cool: .

Nie zrozum mnie zle ale od strony technicznej zyskasz niewiele poza wyglądem no i może brakiem piszczenia klocków.

Po prostu chodzi mi o to żeby nie było tak że wydasz dwa razy kasę, myślę że lepiej dozbierać i wymienić na coś z czego bedziesz naprawdę zadowolony.

Napisano

ale jak 2 razy ? raz będę kupować tylko BB7. A chce je wymienić dlatego że V-brake spisują się dobrze ale przejeżdżając przez błoto albo wodę traci się w pewnym sesie hamulce

Napisano

Napisałem 2 razy bo myślę że po jakimś czasie stwierdzisz że to jednak nie to i trzeba założyć hydrauliki. No ale twój wybór.

Napisano

Mam/miałem te Shimano i mogę potwierdzić, że to bardzo fajny hamulec, o wiele lepszy niż dobry mechanik.

Jakbyś był zainteresowany to pisz na PW bo mam komplet na oba koła na sprzedaż w fajnej cenie.

Napisano

Za 400zł dostaniesz nowe Deorki, ale musisz dokupić tarcze.

Szczerze odradzam shimano. Miałem SLX i w porównaniu do ELIXIR 3 były strasznie słabe a modulacja była porównywalna. Jeżeli chodzi o hydrauliki popatrz sobie Juicy/Elixir 3 lub 5

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...