Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] Shimano XTR 960

bilskij

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam pytanie, od czego zależy skok manetki w hamulcach hydraulicznych Shimano XTR 960 ? Jak można zmienić aby np. klamka pozniej lapala ?? Z przodu mi lapie pozniej niz z tylu, a chcialem zeby bylo rowno. Z przodu mam nowe klocki i tarcze, a z tylu stare klocki i nowa tarcze. Z tylu rowniez w tym wymieniony zostal plyn na nowy.

Pozdro

Napisano

Albo różnica w grubości klocków(sprawdź czy może klocki z tylu nie są już zjechane), albo trzeba odpowietrzyć hamulce lub jest jeszcze jeden sposób, tam gdzie łapie później trzeba dolać trochę oleju albo tam gdzie łapie wcześniej trzeba spuścić trochę ;)

Napisano

Albo różnica w grubości klocków(sprawdź czy może klocki z tylu nie są już zjechane), albo trzeba odpowietrzyć hamulce lub jest jeszcze jeden sposób, tam gdzie łapie później trzeba dolać trochę oleju albo tam gdzie łapie wcześniej trzeba spuścić trochę ;)

Klocki z tylu maja jeszcze 1/2 grubosci wiec raczej powinno byc ok. Zauwazylem ze gdy skrece kierownica tak żeby naciągnął się przewód to klamka zaczyna lapac pozniej - czyli mozliwe ze to kwestia ilosci oleju ?

Pozdrawiam

Napisano

to może za krótki masz przewód, jeśli go naciągasz.

jak go naciągasz, to wydłużasz układ i zwiększasz objętość (być może przy okazji zapowietrzając), stąd klamka łapie później

Napisano

to może za krótki masz przewód, jeśli go naciągasz.

jak go naciągasz, to wydłużasz układ i zwiększasz objętość (być może przy okazji zapowietrzając), stąd klamka łapie później

Może źle się wyraziłem, nie naciagam tak żeby można było twierdzić ze przewód jest za krótki. Przewód jest o jakies 3-4 cm dluzszy niz powinien, ale gdy skrece np. w prawo o 90 stopni - wtedy przewod zmienia swoje polozenia to klamka lapie pozniej.

Napisano

Foxi jak proponujesz wyciągnąć trochę oleju z manetki ? Czy mam to zrobić poprzez zbiorniczek wyrównawczy ?? Jaką ilość?

Pozdro

Napisano

odessanie płynu na mój gust nie zmieni za wiele. Ilość tłoczonego płynu poprzez tłoczek nie zmienia się.

Tył z reguły łapie troche niżej co jest spowodowne długością przewodu.

Napisano

odessanie płynu na mój gust nie zmieni za wiele. Ilość tłoczonego płynu poprzez tłoczek nie zmienia się.

Tył z reguły łapie troche niżej co jest spowodowne długością przewodu.

Tez m sie wydaje ze odessanie plynu to glupota dlatego przestawialem dzisiaj troche tloczki i udalo mi sie osiagnac zamierzony cel.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...