koala28 Napisano 13 Czerwca 2012 Napisano 13 Czerwca 2012 Witam! Mam Taki problem: zakupiłem koło (obręcz wraz z pisatą i bębenkiem), podobno nowy. Stan faktycznie nie wykazuje śladów używania ale.. pos skręceniu wszystkiego do kupy koło nie obraca się płynnie. Tz kiedy trzymam oś w palcach i kręcę kołem czuć szrpanie i opór. Rozbierałem wszystko kilka razy i skałdałem do kupy ale wciaż jest tak samo. Pisata firmy Quando (?) w złotym kolorze. Nie wiem juz czego się przyczepić bo niby wszystko w porządku, nasmarowane, dokręcone na granicy luzu (wykluczam tu zbyt mocne skręcenie). Jak ją rozebrałem pierwszy raz na kulkach był taki jakby wyschnięty smar. Wyczyściłem kulki i konusy z tego smaru ale tych bierzni po których poruszają sie kulki już nie bo nie chciałem demontować misek. Dodam jeszcze że miska od strony kasety jest lekko zdeformowana w pobliżu osi. Czy to moze mieć wpływ? Wydaje mi się ze nie powinno bo przecież kulki dociskaja sie do konusa a nie chodzą po miskach, ale moze się mylę... proszę o pomoc....
Mod Team Maniak Napisano 13 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 13 Czerwca 2012 Dodam jeszcze że miska od strony kasety jest lekko zdeformowana w pobliżu osi. Czy to moze mieć wpływ? Jeszcze się pytasz? Samo z siebie się to tam nie wzięło - jeśli masz pokaż zdjęcie będzie wiadomo co dokładnie i w któ®ym miejscu jest nie tak. Co jeśli zdeformowane są kulki? Czasami nie widać wyraźnych uszkodzeń a i tak haczy, musisz obejrzeć wszystko naprawdę bardzo dokładnie, czasem wymiana kulek i konusów też nic nie daje bo bierznie są już zamęczone a ciężko to dostrzec.
CzikO Napisano 13 Czerwca 2012 Napisano 13 Czerwca 2012 Racja. Ja miałem podobnie, składałem piastę 3 raz aż w końcu wymieniłem same kulki i problem znikł. Oglądałem kulki i niby nic im nie było a jednak musiały mieć jakieś deformację.
Andrew Napisano 13 Czerwca 2012 Napisano 13 Czerwca 2012 To jest piasta Quando, więc jeżeli oś w ogóle się kręci to piasta jest w pełni sprawna.
koala28 Napisano 13 Czerwca 2012 Autor Napisano 13 Czerwca 2012 To jest piasta Quando, więc jeżeli oś w ogóle się kręci to piasta jest w pełni sprawna. Czy poza drwiną są jakies inne sugestie? Co do postow wyżej to nie ma mowy o zmeczonych bierzniach bo piasta jest nowa... Sprobuje zrobic zdjecia tej miseczki, niech ktos zuci fachowym okiem:) ps. Sorki za brak polskich liter ale pisze z telefonu...
CzikO Napisano 22 Czerwca 2012 Napisano 22 Czerwca 2012 Co twoim zdaniem jest drwiną ? Sam nie jesteś pewien czy piasta na 100% jest nowa ( a może tylko dobrze umyta i tyle) a nic innego nie może powodować szarpania jak kulki i bieżnie które ze sobą współpracują. Może ktoś po prostu w początkowej fazie za mocno skręcił konusy i spowodował odbicie kulek na bieżniach..
koala28 Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Napisano 25 Czerwca 2012 Co twoim zdaniem jest drwiną ? to co zaznaczyłem w poprzednim poście czyli o piascie quando:) dziś to wszystko rozebrałem jeszcze raz, ale jak składałem to pogiąłem kape która chroni przed brudem, tak więc nie byłem w stanie jej złożyć z powrotem. Nowa zamówiona na znanym serwisie aukcyjnym bo nigdzie tego nie ma:) ma mteraz jeszcze jedno pytanie: czy wielkość kulek, od strony kasety, może być inna niż tych z drugiej strony?
Mod Team Puklus Napisano 25 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2012 Sam sobie odpowiedziałeś pisząc ze miska jest zdeformowana. Dla gładkiej pracy osi potrzebna jest gładka przestrzeń robocza. Jezeli jest zdeformowana, sa wżery, jest krzywo czy cokolwiek innego oś nie będzie sie kręcić ładnie jakżebyś jak sie starał.
CzikO Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 Ja wczoraj właśnie zamontowałem nowy komplecik kół taurus 2000 na piastach novatec (2+4 maszynowe łożyska) i powiem tylko że rewelacyjnie się kręcą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.