jasinski21444 Napisano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Witam . Mam parę pytań dot. SPD . 1. Z racji tego iż mam bardzo ograniczony budżet i na pewno za jednym razem nie kupię i butów i pedałów mam pytanie, najpierw lepiej kupić buty czy pedały ? 2. Zimą wygodniej jeździ się w spd czy na plaatformach ? 3. Ile orientacyjnie kosztują pedały spd takiego typu iż mogę się wypinać podnosząc stopę w górę i jakiego typu są ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 ad 1 - żadna różnica, skoro mając jeden element z kompletu nie możesz go użyć swoją drogą w butach można chodzić, a pedały ładnie wyglądają wisząc na choince Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 1. Nie ma dobrej odpowiedzi na to pytanie.W butach spd na platformach fajnie się nie pojeździ, tak samo jak w cywilnych butach i pedałach spd, nawet z nakładkami jest tragedia.Lepiej zbierać trochę dłużej i kupić od razu cały zestaw. 2. Trochę nie rozumiem co ma zima do jazdy w zatrzaskach.W porównaniu do platform jest o wiele większa efektywność, ale niewprawiony użytkownik może zaliczyć ładne gleby, przez brak odruchu/czasu na wypięcie.Ja jeżdżę cały rok w zatrzaskach i żyję 3. Nie ma takich pedałów, są za to bloki Sh-56.Kosztują tak jak normalne bloki 40-50zł, ale generalnie radzę się uczyć na zwykłych blokach.Bo później nie jest za fajnie, gdy w czasie sprintu czy podskoku z rowerem wypnie Ci się but. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 13 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 1. Stawiam nogi palcami do zewnątrz czy w takm przypadku mogą być problemy w jeździe z spd , bo słyszałem że spd jest dość sztywne. 2. j.w czy mogę przez to mieć problem z kolanami i w jakiej liczbie przypadków użytkowników ten problem występuje ? 3. Właśnie o tę efektywność jazdy w zimę mi chodzi , w razie poślizgu tylnego koła ląduję na ramie i się o coś uderzam , a w spd poprostu mielę nogami aż ruszę czyż tak ? 4. Ile najmniej muszę wydać na zestaw spd ? Buty myślę najtańsze kruki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejtrejder Napisano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Witam . Mam parę pytań dot. SPD . 1. Z racji tego iż mam bardzo ograniczony budżet i na pewno za jednym razem nie kupię i butów i pedałów mam pytanie, najpierw lepiej kupić buty czy pedały ? Buty i pedały w systemie SPD tworzą nierozerwalną całość. Poszczególne elementy osobno są bezużyteczne. Uzbieraj kasę i dopiero kup wszystko razem. 2. Zimą wygodniej jeździ się w spd czy na plaatformach ? W SPD jeździ się lepiej w każdej sytuacji. Bez SPD można pograć w szachy bo na pewno nie jeździć na rowerze 3. Ile orientacyjnie kosztują pedały spd takiego typu iż mogę się wypinać podnosząc stopę w górę i jakiego typu są ? Kombinujesz Równie dobrze mógłbyś napisać: " Boję się, że się wyglębię. Jak ominąć proces nauki jazdy w SPD?" Nie ma co się bać. Moi dwaj znajomi kupili w tym sezonie SPD. Jeden się wyglebił 12 razy pierwszego dnia jazdy a drugi radzi sobie od początku doskonale. Nie ma reguły. Do przeróżnych czynności ludzie mają większe lub mniejsze predyspozycje. Po prostu spróbuj a nie pożałujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 13 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Jeden się wyglebił 12 razy pierwszego dnia jazdy auł ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iza121 Napisano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Stawiam nogi palcami do zewnątrz czy w takm przypadku mogą być problemy w jeździe z spd , bo słyszałem że spd jest dość sztywne. Blok można ustawiać nie będzie to stanowiło problemu . j.w czy mogę przez to mieć problem z kolanami i w jakiej liczbie przypadków użytkowników ten problem występuje ? problem ten występuje u osób, które nieprawidłowo ustawią bloki i jeżdżą tak nie zmieniając ustawienia twierdząc, że ból to na pewno przez spd 3. Właśnie o tę efektywność jazdy w zimę mi chodzi , w razie poślizgu tylnego koła ląduję na ramie i się o coś uderzam , a w spd poprostu mielę nogami aż ruszę czyż tak ? jeśli utrzymasz równowagę na rowerze, to tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 13 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 4. Ile najmniej muszę wydać na zestaw spd ? Buty myślę najtańsze kruki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 13 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Jazda zimą po oblodzonych ścieżkach - platformy, cała reszta zimy w zatrzakach. Platformy na lodzie są wygodniejsze, bezpieczniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Są bezpieczniejsze, ale w spd też da się pomykać po lodzie.Przejeździłem całą zimę dzień w dzień i nie zaliczyłem żadnej gleby, a w Cze-wie ślisko było tej zimy, oj ślisko. Jeśli chodzi o najtańszy zestaw to około 250-300zł, ale to dla bardzo mało wymagających,w praktyce same przyzwoite buty wahają się w tej kwocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iza121 Napisano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Jazda zimą tylko w spd, jest bezpieczniej, pewniej. Ma się po prostu gwarancję trzymania stopy i puszczenia jej kiedy będzie taka konieczność. Platformy są niepewne, w każdej chwili noga może się ześlizgnąć, a my spaść Jeśli kupiłbyś kruki to łączny koszt pedały m520 + kruki nie przekroczy 200zł, jeśli myślałbyś o bardziej sportowym modelu to musiałbyś przeznaczyć ok tych 400zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Buty tanie i dobre Vermont http://allegro.pl/listing/user.php?string=spd&us_id=18891138 + pedały to koszt nieznacznie przekraczający 250zł. Jak kupisz i pojeździsz to zimą sam odpowiesz sobie na drugie pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 To myślę że muszę poczekać do gwiazdki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 W SPD jeździ się lepiej w każdej sytuacji. Bez SPD można pograć w szachy bo na pewno nie jeździć na rowerze Zadziwiają mnie niezmiennie takie komentarze "z góry" traktujących wszystkich innych Jeżdżę bez spd i dalej tak będę jeździł na 2 rowerach, na 3-im w noskach i też jest dobrze, aha od czasu do czasu grywam w szachy - bez platform, nosków i spd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 a czym się różni jazda w noskach od jazdy bez nich ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 a czym się różni jazda w noskach od jazdy bez nich ? Tym, ze u mnie to jest po prostu inny rower do innej jazdy ( quasi szosowy) i muszę odpowiednie obuwie ubierać. Na pozostałych rowerach jeżdżę po mieście, czy w teren i w każdym obuwiu, sandałach itp. Nie potrzebuję do trekinga spd, czy nosków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejtrejder Napisano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Zadziwiają mnie niezmiennie takie komentarze "z góry" traktujących wszystkich innych Jeżdżę bez spd i dalej tak będę jeździł na 2 rowerach, na 3-im w noskach i też jest dobrze, aha od czasu do czasu grywam w szachy - bez platform, nosków i spd. Bez nadinterpretacji proszę. Wyrażenie własnej opinii nie ma nic wspólnego z traktowaniem kogokolwiek z góry Nawet jak będziesz jeździł i na 10 rowerach bez spd i będzie ci równie dobrze to jednak faktów to nie zmieni. Noski to całkiem inna sprawa. Też na nich jeździłem 20 lat temu na szosie, kiedy jeszcze zatrzaski nie były dla mnie dostępne. I spełniały swoją funkcję. Jednak były bardziej niebezpieczne i nie nadawały by się dziś do MTB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Bez nadinterpretacji proszę. Wyrażenie własnej opinii nie ma nic wspólnego z traktowaniem kogokolwiek z góry No to się cieszę Bo jak dla mnie, jak ktoś pisze, ze bez spd nie ma jazdy na rowerze to tak, jak bez gwiazdy na masce też nie ma jazdy 4 kółkami - nieprawdaż. O czym to świadczy? A nie każdy, kto jeździ czy na mtb czy nawet na przełajówce musi używać spd. To jego wybór, mało tego jest wielu takich co jeżdżą na maratony i nie założą spd bo się najnormalniej obawiają tego. @jasinski21444 Jak chcesz jeździć po asfaltach to na początek noski też są całkiem OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejtrejder Napisano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Gwiazda na masce to lans ( wg niektórych oczywiście ) a spd to konieczność. Nie ma co porównywać w ten sposób. Spróbujesz kiedyś jazdy w spd to mi przyznasz rację. Tymczasem nie ma co mielić po próżnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkor Napisano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Konieczność to by była jakby bez nich rower się nie poruszał. Więc koniecznością można nazwać np. pedały w ogólności. Spd to tylko opcja. A kolega przywołując temat pewnej gwiazdy, jak dla mnie, wcelował nieźle bo wielu się tak wypowiada o zatrzaskach, że tamto stwierdzenie pięknie ilustruje ich(Twoje również) zachowanie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JeruTheDamaja Napisano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Też się czuję bezpieczniej w SPD. Podczas jazdy w terenie na platformach kilka razy bym miał upadek na rowerze. Zestaw SPD pozwala na szybką i bezpieczną jazdę w terenie i nie widzę tutaj innych opcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejtrejder Napisano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 I dlatego zawsze uważał będę, że spd to konieczność. Chociażby właśnie dlatego, że w spd jest bezpieczniej. Z lansem i gwiazdą to nie ma nic wspólnego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KUBATRIX Napisano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 A jeździcie w pedałach SPD marki shimano czy crank ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vic Napisano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 A jeździcie w pedałach SPD marki shimano czy crank ?? Marka SPD należy wyłącznie do Shimano, Cranki to po prostu zatrzaski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nevermind Napisano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 A jeździcie w pedałach SPD marki shimano czy crank ?? Ja mam look quartz i sobie chwalę :-) Pozdrawiam Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.