Skocz do zawartości

[Warszawa i okolice] Trasa MTB po lesie, gdzie?

qjot23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, Czy w okolicy Warszawy można gdzieś pośmigać bardziej w "górskim" stylu? Chodzi mi generalnie o jakąś trasę z podjazdami, zjazdami. Najchętniej w lesie i po korzeniach. Chciałbym się trochę zmęczyć na podjazdach, ale też spróbować ciekawych zjazdów. Możecie coś polecić?

Napisano

Kilka podobnych wątków już się przez forum przewinęło i to co udało mi się wyłuskać to:

1/ Szlaki Mazowieckiego Parku Krajobrazowego - okolice Świdra itp (polecam mapę i tam sobie obczaić co i gdzie)

2/ KPN i jego okolice

3/ Od biedy można się zmęczyć przy odrobinie chęci w lasku Bielańskim

4/ Kabaty raczej płaskie

Tyle z głowy :)

Napisano

Dzieki. Muszę KPN sprawdzić. Wstyd, że jeszcze tam nie jeździłem.

Też tak miałem do niedawna. Ale w końcu odważyłem się przetestować szlak z lasu bielańskiego i bylo naprawdę warto! Jedyny minus dla mnie to fakt że muszę tam najpierw 20km rozgrzewkę sobie zrobić zanim dotrę :P W każdym razie polecam jakąś mapę, dzięki czemu łatwiej się będzie po nim poruszać. A tras/szlaków starczy na długo.

K.

Napisano

Ale w końcu odważyłem się przetestować szlak z lasu bielańskiego i bylo naprawdę warto!

hej paszczaq możesz mi zdradzić o który konkretnie szlak Ci chodzi?

Napisano

@qjot - jest tego trochę.

Ja najbardziej lubię singiel po wydmie Szczeblówiec z Górek w kierunku Dąbrówki, Szczeblem czasem zwany. Można do niego dojechać czerwonym z Roztoki, który też ma sporo momentów górskich. Jak ktoś się uprze to zrobi w tamtych okolicach tak konkretny dystans jak i konkretne (jak na nasze wyprasowane okolice) przewyższenie.

Fajny jest też singiel od kamienia Piłsudskiego (Wesoła) w kierunku Starej Miłosnej.

E: Co do Bielana, to ma parę fragmentów. Można np. pociąć od dębu przy seminarium w dół, bodaj niebieskim.

Można pojechać Dewajtis do Marymonckiej. Jakieś 100 m przed skrzyżowaniem trzeba wbić w lewo w las, przejechać mostek, krótki podjazd, po czym w lewo. Jedzie się przez ok. kilometr w górę i w dół, fajnie - tylko krótko. Sry za ogólniki, ale rzadko tam bywam, a jeżeli już to nocą.

Napisano

Ostatnio byłam na szczeblu, może wykończyć ta trasa ;)

Możesz podać wiecej szczegółów jak dojechać do traski na Wesołej?

Napisano

4/ Kabaty raczej płaskie

Chyba te Kabaty to raczej ze słyszenia płaskie. Byś się zdziwił jakie są tam trasy(-:

Szczebel jak najbardziej godny polecenia. Jeżeli bedziecie tam w grupie to uczulam na zachowanie większych odległości między sobą

Ostatnio nie zakończyło się zbyt szczęśliwie.

Napisano

Ostatnio byłam na szczeblu, może wykończyć ta trasa ;)

Możesz podać wiecej szczegółów jak dojechać do traski na Wesołej?

Ależ of koz

Jagiellonka. Bar - Mapy Google

Wbijasz w pkt A - od razu na fajny podjazd. W pkt. B masz kamień, od niego jedziesz na wschód (prosto przed siebie, mając kamień i schodki po lewej). W którymś momencie powinnaś dotrzeć do pkt. C, jest tam usypana fajna traska. Niby grawitacyjna, ale da się ją zrobić na sztywniaku.

O ile pamiętam trasa po części pokrywa się z zielonym, ale lepszym punktem odniesienia są znaki brązowego szlaku rowerowego. Ale tych nie znajdziesz na mapie, są tylko na drzewach.

@bobiik - a co, ktoś rozbił kinola?

Napisano

hej paszczaq możesz mi zdradzić o który konkretnie szlak Ci chodzi?

Pomijając moje odbicie do Parku Młocińskiego to wygląda tak:

http://www.sports-tracker.com/#/workout/paszczaq/6a294dgkecs2q1d7

A ogólnie to ja zwykle jadę ścieżką od strony kępy potockiej, wjeżdżam asfaltem na górę na wysokości kościoła i tam jest po prawej taki "taras widokowy" i jakoś z niego jest chyba zielony szlak który biegnie górą równolegle do trasy nr 7 (na Gdańsk) - oprócz tego że szlak jest zielony to jeszcze są białe kartki z informacją "Drogi rowerzysto specjalnie dla ciebie wyznaczyliśmy super trasę do Kampinosu" :P

Napisano

Super, dzieki panowie za wytłumaczenie.

Twoją paszczaq zalicze w piątek, tą na Wesołej może uda mi się w nastepnym tyg.

Napisano

Super, dzieki panowie za wytłumaczenie.

Twoją paszczaq zalicze w piątek, tą na Wesołej może uda mi się w nastepnym tyg.

Też może Wesołą bym pocisnął w przyszłym tygodniu, więc jak będziesz szukać kompana to dawaj znać :)

Napisano

Też może Wesołą bym pocisnął w przyszłym tygodniu, więc jak będziesz szukać kompana to dawaj znać :)

Spoko, dam znać na pewno ;)

Napisano

W ramach rozruszania planuję właśnie pętelkę po MPK na przyszły weekend. Od SM do Mieni i z powrotem. Możemy coś ustawić, tylko ja startuję o masakrycznych porach - 8 rano te sprawy.

Napisano

Można cos ustawić. Jeszcze nie byłam w MPK, sama nie chcę się tam zapuszczać, pewnie bym nie wróciła tego samego dnia.. Lubisz być przewodnikiem ? ;p

Napisano

O jakim dniu myślcie ? Mógłbym się podjąć "zaszczytnej" funkcji przewodnika po MPK o ile będzie wakat. No, chyba że "jedziecie z koksem" to jeszcze się zastanowię :P

Napisano

To kiedy jedziecie?. Pewnie w weekend.?. Polecam trasę nad Świder tzw 3 rzeki tam to są fajne tereny a szlak się zaczyna w Międzylesiu (Szlak czerwony) :). Chciałbym tam pojeździć,ale niestety dopiero mogę w tygodniu.

Napisano

Do tego dnia mam nadzieję skompletować napęd i będę mógł się przejechać w "dziewiczy rejs" z Wami moim Krossem :)

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...