Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] Hexagon V3 Custom

bulbacz

Pytanie

Witam.

Jako że większość się chwali się tym co ma więc i ja tak postanowiłem.

Mój rower złożony jest na rami KROSS Hexagon V3 model 2008 złożyłem go w całość w listopadzie 2011. Wcześniej rower (z komunii) był to full były inne części które sukcesywnie wymieniałem. zeszłym roku od kolegi odkupiłem właśnie ta rame od Hexagona V3 wraz z mostkiem, kierownicą, sztycą (która się zgięła dość solidnie pod moim ciężarem) i siodełkiem za 150zł. Poprzekładałem wszystko i powstał właśnie ten rower. Amortyzator SR Suntour mam gwintowy (bo poprzednia rama miała stery gwintowe) dlatego kierownica jest tak wysoko i trochę dziwnie to wygląda ale amortyzator planuje zmienić za jakiś czas na ROCK SHOX Dart 2 lub TORA. Kiedyś jeździłem na oponach 1.95 za 25zł ale w końcu stwierdziłem że są za wąskie i kupiłem Kendy Nevegal 2.1 i są super. Ogólnie rower sprawny. Ostatnio co wymieniłem w tym roku to Opony, Hamulce, Klamki, Gripy, Sztyca, Siodło.

Tak więc rower sprawny jeździć się da. W terenie się sprawuje.

Obecna specyfikacja: ( Producentów i modeli niektórych elementów nie wymieniłem bo po prostu nie znam )

• Rozmiar ramy 15"
  • Rama Aluminiowa KROSS Hexagon V3
  • Widelec SR Suntour XCM
  • Tylny amortyzator brak
  • Kierownica MTB-153 Steel
  • Mostek Zoom TDS-C41-8
  • Sztyca Accent SP-408 400mm
  • Siodło Nitrec
  • Pedały VP Components VP-196
  • Manetki Shimano Alivio SL-MC40
  • Przerzutka przednia Shimano FD-C050
  • Przerzutka tylna Shimano Altus RD-M310
  • Hamulce V-brake Accent Spring-XC
  • Dźwignie hamulca Accent Lite-XC
  • Kaseta/wolnobieg Kaseta Shimano
  • Łańcuch Shimano HG-30
  • Korba Shimano TX
  • Suport --
  • Obręcze --
  • Piasty SHIMANO ACERA X FH-M290
  • Szprychy Richman Silver
  • Opony KENDA Nevegal 2.1
  • Dętki Debica 26" 1.75"
  • Rogi brak
  • Linki/pancerze Shimano
  • Zacisk sztycy no name
  • Top Cap --
  • Stery --
  • Gripy Accent Lite

Foty:

gallery_151695_1990_1372689.jpg

gallery_151695_1990_352258.jpg

gallery_151695_1990_291330.jpg

gallery_151695_1990_3316837.jpg

gallery_151695_1990_1868135.jpg

gallery_151695_1990_2857495.jpg

gallery_151695_1990_2148073.jpg

gallery_151695_1990_1711262.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

Straszny składak, ogólnie przy tym amorze to rama aż szpeci bo inaczej tego nie można nazwać.

Tak jak pisali wyżej prowadzenie blokady dramat, będzie się tłuc i plątać o wszystko.

Siodełko wyżej niż kierownica + mostek na minus = (wydaje mi się) fatalna pozycja do w miarę komfortowej jazdy.

HM... dziwne bo jakoś mi się ani nie tłucze ani nie plącze hm... może to nie w tym rowerze....

No ja wiem, jak ja bym poprowadził bezsensownie pancerz dookoła amortyzatora, zamiast w linii (praktycznie) prostej, też bym się nigdy w życiu nie przyznał na forum że coś jest nie tak.

Poza tym nie odpowiedziałeś na inne pytania, w tym co to za dzikie śruby do tarczy ?

Linka idzie dlatego tak że pancerz wspiera się zaraz pod główką ramy i inaczej ta linka by nie mogła iść nie może prosto tylko właśnie tak. A śruby jak śruby mi te się podobają :D każdy ma jakie chce ;P ważne że tarcza jest nimi przykręcona i się trzyma.

tak MUSI iść ta linka inaczej nie może

med_gallery_151695_1990_569312.jpg

a tu masz sam amortyzator inaczej już się nie da wytłumaczyć

gallery_151695_1990_227764.jpg

Siodełko wyżej niż kierownica + mostek na minus = (wydaje mi się) fatalna pozycja do w miarę komfortowej jazdy.

Jest to poparte jakimś doświadczeniem, czy tylko WYDAJE ci się, że tek jest, bo wg. mnie nie można tak uogólniać, wszystko zależy od stylu jazdy, wielkości ramy itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...