Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] Hexagon V3 Custom

bulbacz

Pytanie

Witam.

Jako że większość się chwali się tym co ma więc i ja tak postanowiłem.

Mój rower złożony jest na rami KROSS Hexagon V3 model 2008 złożyłem go w całość w listopadzie 2011. Wcześniej rower (z komunii) był to full były inne części które sukcesywnie wymieniałem. zeszłym roku od kolegi odkupiłem właśnie ta rame od Hexagona V3 wraz z mostkiem, kierownicą, sztycą (która się zgięła dość solidnie pod moim ciężarem) i siodełkiem za 150zł. Poprzekładałem wszystko i powstał właśnie ten rower. Amortyzator SR Suntour mam gwintowy (bo poprzednia rama miała stery gwintowe) dlatego kierownica jest tak wysoko i trochę dziwnie to wygląda ale amortyzator planuje zmienić za jakiś czas na ROCK SHOX Dart 2 lub TORA. Kiedyś jeździłem na oponach 1.95 za 25zł ale w końcu stwierdziłem że są za wąskie i kupiłem Kendy Nevegal 2.1 i są super. Ogólnie rower sprawny. Ostatnio co wymieniłem w tym roku to Opony, Hamulce, Klamki, Gripy, Sztyca, Siodło.

Tak więc rower sprawny jeździć się da. W terenie się sprawuje.

Obecna specyfikacja: ( Producentów i modeli niektórych elementów nie wymieniłem bo po prostu nie znam )

• Rozmiar ramy 15"
  • Rama Aluminiowa KROSS Hexagon V3
  • Widelec SR Suntour XCM
  • Tylny amortyzator brak
  • Kierownica MTB-153 Steel
  • Mostek Zoom TDS-C41-8
  • Sztyca Accent SP-408 400mm
  • Siodło Nitrec
  • Pedały VP Components VP-196
  • Manetki Shimano Alivio SL-MC40
  • Przerzutka przednia Shimano FD-C050
  • Przerzutka tylna Shimano Altus RD-M310
  • Hamulce V-brake Accent Spring-XC
  • Dźwignie hamulca Accent Lite-XC
  • Kaseta/wolnobieg Kaseta Shimano
  • Łańcuch Shimano HG-30
  • Korba Shimano TX
  • Suport --
  • Obręcze --
  • Piasty SHIMANO ACERA X FH-M290
  • Szprychy Richman Silver
  • Opony KENDA Nevegal 2.1
  • Dętki Debica 26" 1.75"
  • Rogi brak
  • Linki/pancerze Shimano
  • Zacisk sztycy no name
  • Top Cap --
  • Stery --
  • Gripy Accent Lite

Foty:

gallery_151695_1990_1372689.jpg

gallery_151695_1990_352258.jpg

gallery_151695_1990_291330.jpg

gallery_151695_1990_3316837.jpg

gallery_151695_1990_1868135.jpg

gallery_151695_1990_2857495.jpg

gallery_151695_1990_2148073.jpg

gallery_151695_1990_1711262.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

Założyłeś mostek a-head na widelec z gwintem. Jeśli cenisz swoje zdrowie lub nawet życie to utnij gwint (nie wiem czy to jest możliwe do tego stopnia aby została sama gładka rura i zmieścił się mostek), zmień mostek na klasyczny lub przyspiesz zmianę amorka na taki bez gwintu.

Udało mi się dorwać używany Amortyzator Magura w stanie idealnym będę go miał za ok 2mc gdyż daje za niego 600zł i po prostu rozkładam sobie to na 2 raty jak go spłacę będzie już u mnie leżał ;D

Na początek wyląduję on w tej ramie wiem jest dla mnie mała itp itd...

Ale będe ją myśle że na przyszły sezon zmieniał i teraz pytanie jaką ramę polecicie Wiem że Adii22 pewnie poleci mi Swojego Peaka ale jakieś inne propozycje? myślę kupić ramę tanią aluminiową do powiedzmy 500zł abym nie żałował jej jak bym się wywrócił czy coś

czekam na propozycje co do ramy ;D

jedyne co to tylko musze uzbierac na montaż 250zł m.in te części chce to akurat tanim kosztem bo do tego roweru nie chce juz tak dużo dokładac bo taka prawda że pora na coś naprawdę podemnie

a foty amortyzatora są w mojej galerii

na amorze są inne naklejki bo poprzeni 1-wszy właściciel mył rower myjka ciś. i dał za duże ciśnienie i mu zerwało naklejki ostanio co do modelu nie byłem pewny ale juz wiem że to Durin MD80R

no to co planowałem udało się zrobić :002: Zakupiłem PIASTA PRZÓD NOVATEC NT-D041 TARCZE 36H BIAŁA (zamontowana) Stery Accent HST - S10 (zamontowane) i Hamulec tarczowy mechaniczny Hayes IH2 (jest w drodze) Oraz zamontowałem już Amortyzator Magura Durin Race MD80R :002: :002: jak dotrze hamulec to będę mógł śmigać i oczywiście wrzucę foty całego roweru

hamulec dziś dotarł jutro będzie mozna śmigać :D foty też wrzucę

Specyfikacja (to co pogrubione zostało właśnie dodane)

• Rozmiar ramy 15"
  • Rama Aluminiowa KROSS Hexagon V3
  • Widelec Magura Durin Race MD80R
  • Tylny amortyzator brak
  • Kierownica MTB-153 Steel
  • Mostek Zoom TDS-C41-8
  • Sztyca Accent SP-408 400mm
  • Siodło Nitrec
  • Pedały VP Components VP-196
  • Manetki Shimano Alivio SL-MC40
  • Przerzutka przednia Shimano FD-C050
  • Przerzutka tylna Shimano Altus RD-M310
  • Hamulce Przód: DISC Hayes IH2
    Tył: V-brake Accent Spring-XC
  • Dźwignie hamulca Accent Lite-XC
  • Kaseta/wolnobieg Kaseta Shimano HG-30 (wymieniona 900km temu)
  • Łańcuch Shimano HG-50 (wymieniony 900km temu)
  • Korba Shimano TX
  • Suport --
  • Obręcze --
  • Piasty Przód:Novatec NT-D041SB / Tył:Shimano Acera X
  • Szprychy Richman Silver
  • Opony KENDA Nevegal 2.1
  • Dętki Continetal 26" 1.75 - 2.125
  • Rogi brak
  • Linki/pancerze Shimano
  • Zacisk sztycy no name
  • Top Cap Accent HST S-10
  • Stery Accent HST - S10
  • Gripy Accent Lite

Jest lepiej niż było, choć dużo pracy ten rower jeszcze wymaga. Odnośnie zmian - kabelek od blokady amora poprowadzony w dziwny sposób i dużo za długi. Poza tym pierwszy raz widzę tarcze przykręconą takimi śrubkami?

Wg mnie wciąż największym problemem jest za mała rama..

no różnica ogromna jest pomiędzy tym szajsem XCM a porządną Magurą :D jeździ się super w końcu nie ma luzów w sterach (były wcześniej gwintowe przy XCM) i na goleniach które tez się pojawiły w XCM rower teraz jest o ~ 1kg lżejszy co do się odczuć chociaż ja nie mam parcia na wage muszę się przyzwyczaić do blokady :D ale dziś z niej nie było sensu korzystać bo troszkę wybojów na trasie miałem ale amor i w ogóle teraz cały rower to CUD MIÓD I ORZESZKI :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...