dawidos1312 Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Witam mam ogromny problem z amortyzatorem rock shox reba SL. rower stał ze dwa dni , wsiadłem na niego aby się przejechać , wjechałem w dołek i mało co nie przeleciałem przez kierownice, myślałem że jest właczona blokada skoku co się później okazało że nie. Nie wiem co się z nim dzieje, amor jest sztywny jak słup , jak by miał włączoną blokadę skoku. Gdy chce go nacisnąć to słychac jakiś dziwny metaliczny odgłos, nie wiem co jest grane. Może olej ściekł na dół i coś blokuje? uszczelki puściły? Nie zauważyłem żadnych wycieków od dołu. Taki model mam : http://allegro.pl/rock-shox-reba-sl-100mm-dual-air-i2414970910.html (zdjęcie podglądowe) Proszę o pomoc bo nie wiem co robić. Poradzi coś ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Coś gdzieś czytałem, że odwrócenie amortyzatora może na takie coś pomóc. Jednak nie pamiętam o jaki wtedy chodziło model, ale też coś z tych droższych. Może się uda. Jak możesz to spróbuj. Tylko jak masz hydrauliczne hamulce to uważaj, żeby nie zapowietrzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidos1312 Napisano 13 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 robiłem to i nie pomaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Oddać na gwarancję jeśli masz. A jak nie masz i się na tym nie znasz to do dobrego mechanika;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Tłumik MC ... możliwe jakieś uszkodzenie. Jeżeli nie masz gwarancji, odkręć manetkę jeżeli ją posiadasz, kluczem 24 wykręć tłumik, i wtedy spróbuj ugiąć amor, lekko zeby ci olejem nie chlapnęło. Jak nie to to sprężyna powietrzna. Spróbuj spuścić powietrze z komór całkiem i poruszaj góra dół. Jest jeszcze tłumik odbicia ale watpie by on to spowodował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidos1312 Napisano 17 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Rozebrałem go i złożyłem . Działa. Gdy rower stoi to mam zablokowany amortyzator. Wydaję mi się że olej się przelewa do dolnej komory i dlatego nie pracował. Przy rozbieraniu na górze nie było go wcale. Temat do zamknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.