Skocz do zawartości

[korba] dlaczego w droższych modelach nie ma osłon?

BONUS

Rekomendowane odpowiedzi

Osłonka na pewno jest praktyczna i powiem Wam że jej brak (ja nie mam) rzadko rzadko ale przynosi cholerne problemy.

na przykład dajmy na to raz na 2000 km przychodzi potrzeba przejechania sie z kumplem np do koleżanek itd, wtedy jedzie sie po "cywilu"

jazda w dzinsach skonczyla sie ciaglymi wkreceniami nogawek i byly cale w smarze, naszczęscie sie sprało.

Mozna podwijac nogawki ale to raz ze wyglada wiejska a dwa ze jest niewygodne i po jakims czasi te nogawki opadają.

Z drugiej strony miec oslonke tylko na wypadek "wypadku" jest zbędne.

Co do wyglądu to do jednej korby pasuje do innej nie, a generalnie chodzi o wyglad samej zębat5ki

co do argumentu ze dzieki niej lancuch nie spada..

pamietam ze starego roweru, nie spadał tylko zakleszczał sie miedzy zebatką a oslonką i trzeba bylo go stamtąd wyszarpywać..

na tym rowerze nigdy lancuch mi nie spadł poza blat mimo braku oslonki

• Mod Team
Mozna podwijac nogawki ale to raz ze wyglada wiejska a dwa ze jest niewygodne i po jakims czasi te nogawki opadają.

Wygląda to zupełnie normalnie. Po prostu rowerzysta w cywilnym stroju :blink: Trzeba dobrze podwinąć nogawkę i masz spokój. A czy osłonka jest czy jej nie ma to spodnie i tak zawsze się opaprają, z tym że jak nie ma osłonki to mogą się łatwo podrzeć zahaczając o zęby.

Z drugiej strony miec oslonke tylko na wypadek "wypadku" jest zbędne.

Racja.

Uważam, ze ta osłonka strasznie tandetnie wygląda. Szkoda szpecić tak ładnie wyprofilowane korby :) . Jak komuś się spodnie o zębatki zaczepiją to niech sobie podwija ja całą zimą tak przejeździłem a lato olewam bo jeżdżę w krótkich spodenkach. Co do ochrony korby przed kamyczkami to nie przesadzajmy :) prędzej się zgodzę ochrona korby przed upadkiem, ale to i tak zawsze może się po prostu suport skrzywić albo wyrobić korba na łączeniu z suportem

Jak w czasie upadku w coś przyisz to żadna plastikowa bajera ci nie pomoże. Admiralnie chodzi o to aby długich spodni nie wpierdalało w blaty. Już delikatniej tego nie da się powiedzieć. Jak już pisałem wszelkie podwijanie i podpinanie przy pomocy klamerek wygląda jak z wiochy i tyle!

Sorry za łacinę

Jak w czasie upadku w coś przyisz to żadna plastikowa bajera ci nie pomoże.

Dlatego ja ze swojej acerki wymontowałem tą osłonkę. Następnie udałem się do tokarza z kawałem grubej (5mm chyba) blachy aluminiowej i zleciłem wytoczenie rockringa. Wydaje mi się że tylko jakaś siła wyższa mogłaby to rozwalić.

Pozdrówko

Dlatego ja ze swojej acerki wymontowałem tą osłonkę. Następnie udałem się do tokarza z kawałem grubej (5mm chyba) blachy aluminiowej i zleciłem wytoczenie rockringa. Wydaje mi się że tylko jakaś siła wyższa mogłaby to rozwalić.

Pozdrówko

Jeśli chodzi o takie bajery, to według mnie zbędny ciężar. Wolę już wracać z jazdy z uwaloną od smaru łydką, a jeśli ma mi się coś stać podczas upadku to i tak się stanie. Przynajmnie hałerek na głowie jest i wiem, że ten to napewo sporo chroni.

Jak tylko się ociepli to ściągam plastik z blatów - do krótkich spodenek jest zbędny.

Pozdrower

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...