Skocz do zawartości

[korba] dlaczego w droższych modelach nie ma osłon?

BONUS

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam w swoich korabach plastikowe osłony, prawie identyczne jak na tej aukcji:

http://www.allegro.pl/item92698061_korba_s...niska_cene.html

przyznam że ładnie to wygląda i jest chyba praktyczne, bo największa z zębatek jest osłonięta.

W tych korbach (też Acera a zupełnie inne są- DLACZEGO?!?!?! ) też jest osłona:

http://www.allegro.pl/item93280069_acera_nowe.html

a w modelach droższych nr Deore już takich osłon nie ma. DLACZEGO? Czy w swoich rowerach macie takie osłony?

jak tak głębiej się zastanowię, to mój rower, gdy go kupowałam chyba miał taka osłonkę. Potem korba padła i mi ją wymienili na inną. Tym razem już bez osłonki. Z tego co wiem to takie osłonki można też dokupić osobno. A czemu ich nie ma w droższych rowerach? Może chodzi o wagę?

osłona ma sens tylko gdy jeździsz w długich spodniach i gdy po karkołomnym otb albo jakimś innym upadku, zębatka ląduje ci w nodze, tudzież innej części ciała - aczkolwiek, przy mocnym uderzeniu, plastikowa osłonak może pęknąć i zrobić ci taką samą krzywdę. No i oczywiście dla wyczynowców - waga, dodatkowa, zupełnie niepotrzebna waga. Z mojej strony jeszcze tylko gromadzenie się tam syfu, błota i czego się da.

Argument, że chroni przed spadaniem łańcucha jest raczej kiepski, bo przy dobrze ustawionej przerzutce, łańcuch nie spada - no i w sumie, skoro ma chronić przed spadaniem, to wypadałoby przy małym trybie też założyć, a to by już była parodia. coś jeszcze?

i można je dokręcić do największej zębatki?

można, pod warunkiem, że zębatka ma wykonane nagwintowane otwory o rozstawie otworów z zębatki :)

BYł już temat o osłonkach poszukaj na forum ........... :)

Było ogólnie o osłonach przerzutki, kasety a mnie interesuje ta przednia... czy i po co są montowane lub dlaczego nie sa w droższych sprzętach oraz czy osobno można je dokupić.

Druga kwestia to dlaczego są różne korby acera na tych aukcjach? Która jest lepsza?

osłona ma sens tylko gdy jeździsz w długich spodniach i gdy po karkołomnym otb albo jakimś innym upadku, zębatka ląduje ci w nodze, tudzież innej części ciała - aczkolwiek, przy mocnym uderzeniu, plastikowa osłonak może pęknąć i zrobić ci taką samą krzywdę. No i oczywiście dla wyczynowców - waga, dodatkowa, zupełnie niepotrzebna waga. Z mojej strony jeszcze tylko gromadzenie się tam syfu, błota i czego się da.

Argument, że chroni przed spadaniem łańcucha jest raczej kiepski, bo przy dobrze ustawionej przerzutce, łańcuch nie spada - no i w sumie, skoro ma chronić przed spadaniem, to wypadałoby przy małym trybie też założyć, a to by już była parodia. coś jeszcze?

można, pod warunkiem, że zębatka ma wykonane nagwintowane otwory o rozstawie otworów z zębatki :)

Zatem ja jestem za :D osłoną, przynajmniej mi dresów nie wkręci, a waga wzrośnie minimalnie.

sprawa jest prosta. Jak ktoś ładuje kupe kasy w rower do XC (bo o takich korbach tu mowa) to na pewno jeździ albo w kolarskim ubraniu w któym nic nie ma prawa się nigdzie wkręcać. A dla "reszty" są produkowane korby z osłonkami. Proste

sprawa jest prosta. Jak ktoś ładuje kupe kasy w rower do XC (bo o takich korbach tu mowa) to na pewno jeździ albo w kolarskim ubraniu w któym nic nie ma prawa się nigdzie wkręcać. A dla "reszty" są produkowane korby z osłonkami. Proste

Wiesz że masz rację, sensowna odpowiedź!!! Coś w tym jest.

Totalnie bezsensu jęsli ktoś jeździ na codzień

Waga, zbiera syf i do tego ponoć lubi odpadać ...

A jak sie o dres martwisz to se gacie podwiń :D

Jaki syf, ja jadę gdy jest pogoda, świeci słońce i tylko po ubitych drogach lub asfalcie. Nie lubię jazdy po lesie. Zaz jechałem i podziękowałem. Osłona się przyda jak raz na rok w jeansach :) pojadę do serwisu rower zostawić aby na piechotę wrócić, przecież nie będę w dresach poginał po mieście.

O deres się nie martwię, bo kupiłem obciachowy ze ściągaczami, ale jest praktyczny na rowerowe wycieczki. :)

Jestem czy wszyscy z was mieli osłonki czy rockringi..... ja jakoś mam rockring i syf mi się nie zbiera a śmigam w błocie i nie tylko ...... założony jest po to żeby przy wywałce nie uszkodzić korby i zeby kamienie nie waliły w korbe...... co do osłonek to tylko chroni przy jeżdżeniu w długich spodniach....

Osłonki stosowane są w niższych modelach, przeznaczonych do rowerów turystycznych, miejskich itp. na których z założenia jeżdzi się spokojnie i statecznie w codziennych ubrankach. Plastikowa osłonka nie wytrzyma kontaktu z glebą, kamieniem, czy butem - a takie sytuacje zdarzają się często przy jeździe po bezdrożach. Łamie się to cudo na pierwszej przejażdżce - wiem z doświadczenia (chociaż nie mojego na szczęście :D )

Naprawdę lepiej sprawdza się wg. mnie podwinięcie nogawki, lub nawet spięcie jej spinaczem :D

Może dlatego, że w wypieszczonym rowerku do XC taka plastikowa osłonka wygląda... tandetnie?

Po za tym w jeżdżąc nie tylko po miejskim parku, ale również w prawdziwych górach (no, górkach :) jak np. Gorce) taka osłonka raz dwa by i tak jest połamana - nieraz zdarza się zachaczyć o korzeń, kamień, pieniek itd...

Miałem wiele rowerów i zawsze ściągam wszelkie osłonki, światełka, uchwyty bidonu, itd. Denerwują mnie też przeźroczyste osłonki na tylnym kole między szprychami a największą zębatką kasety. Rozgrzewam zawsze ostrze starego noża nad gazem i wycinam ten plastyk, bo inaczej się nie da.

Jak muszę jeździć w długich spodniach to spinam nogawkę agrafką :D

Krzylo akurat tylnia osłonka ma sens, bo ja swego czasu też zdejmowałem i gromadził się tam o wiele wieszy syf niż bez osłonki.

Zaś czemu nie ma, można skwitować to co powiedzieli już inni:

- mniejsza waga (choć to tylko gramy ;) )

- mniejszy opór powietrza (minimalne sprawy)

- łatwiej czyścić

- mniej syfu

Wady braku osłonki:

- może pobrudzić (ale to już kwestia ubrania)

- nie będzie już nam "łapać" łańcucha gdy ten spadnie (ale to żaden problem)

osłonke przeważnie można założyć lub zdjąć.

Podobny probmel jest z nóżką. Jest to bardzo przydatna sprawa, a jednak się z tego rezygnuje, by zaoszczędzić te 200-300 gram.

Wszystko wygląda więc dziwnie, bo droższe modele a sa pozbawione "atrakcji" - ale podobnie jest w sporotowych, drogich modelach samochodów. Tam też wielu gażetów nie ma, by odchudzić auto.

Co do nóżki to nie wyobrażam sobie skakania z tym czymś :(:D:D:D jak cholerstwo by mi się rozłożyło to b była wielka katastrofa :) tak samo jeśli byś zachaczył o coś ;) nóżka jest przydatna lecz do rowerków miejskich a nie do rowerków górskich.......

no i w sumie, skoro ma chronić przed spadaniem, to wypadałoby przy małym trybie też założyć, a to by już była parodia

Taką parodie montuje się czasami w tańszych rowerach, jest to taki powyginany kawałek blachy przykręcany do wkładu suportu razem z przerzutką mocowaną na osi suportu ;)

Miałem wiele rowerów i zawsze ściągam (...) uchwyty bidonu

Lepiej bidon przywiązać sznurkiem do ramy... :P No chyba że ktoś preferuje camelbaki... ;)

Czy strój kolarski jest aż tak ważny? Każdy jeździ w tym w czym jest mu wygodnie. Prócz kasku i okularów nie posiadam żadnych innych elementów stroju kolarskiego i nie uważam abym był tą "resztą". Osłonka jest przydatna jak sie jedzie w długich spodniach, a takowe spięte klamerką lub gumką wyglądają jak przez okno.

zębatka ląduje ci w nodze, tudzież innej części ciała - aczkolwiek, przy mocnym uderzeniu, plastikowa osłonak może pęknąć i zrobić ci taką samą krzywdę.

zebatka kilka razy skaleczyla mi noge przy upadku, a oslona ma sie dobrze :( moim zdaniem ona chroni tylko przed zabrudzeniem dlugich spodni i to tez nie najlepiej. a moze mam po prostu slaba oslonke?

• Mod Team

Uważam, ze ta osłonka strasznie tandetnie wygląda. Szkoda szpecić tak ładnie wyprofilowane korby :P . Jak komuś się spodnie o zębatki zaczepiją to niech sobie podwija ja całą zimą tak przejeździłem a lato olewam bo jeżdżę w krótkich spodenkach. Co do ochrony korby przed kamyczkami to nie przesadzajmy :) prędzej się zgodzę ochrona korby przed upadkiem, ale to i tak zawsze może się po prostu suport skrzywić albo wyrobić korba na łączeniu z suportem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...