Skocz do zawartości

[przerzutka przód] Problem z Alivio

Bialy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ogromny problem z przednią przerzutką(jeżdze na niej ok 6 mies). Pomimo kilku prób regulacji na największej tarczy łańcuch za każdym razem minimalnie obciera o przerzutkę(nie muszęchyba pisać do czego mnie to doprowadza podczas jazdy). Linka jest już naprężona do granic możliwośći więc myślałem że sprężyna może być za mocna. Nie wiem co robić bo wymiana prawie nowego sprzętu to ostateczność na którą wolałbym poczekać.

i jeszcze pytanie - jaką masz korbę. Zdaje się, że możesz mieć to czego ja się obawiam. Mam korbę LX na 44T a alivio pbsługuje do 42T. Sam się zastanawiam nad kupnem przerzutki alivio na przód ale nie wiem czy będzie dobrze współdziałała z korbą LX

Jacek

Bialy ale mi chodzi na jakich przełożeniach jeździsz jeżeli w przodzie masz na największej.

Rozumiem że tą jedną śrubką służącą do regulacji przerzutki na największej zębatce kręciłeś?

Aha - i powiedz w którym miejscu Ci obciera o tą przerzutkę - z boku gdzieś czy może obciera o dół przerzutki?

to może to być jednak problem tych 44T. Wydaj mi się że jednak alivio może sobie nie radzić z tym. Zobaczę dziś jak pojadę do mojego serwisu - kupię alivio i poproszę od razu o montaż. Niech się chłopaki męczą. Nie wyjadę w każdym razie z obcierającą przerzutką.

Jacek

a juz kiedys był temat o ocierajacych przerzutka, i ktos gadał ze wystarczy tylko przerzutke wyrzej zamocowac i problem znika, mój brat ma korbe 28-38-48 a na przerzutce pisze 42t i nic nie ociera, wiec wydaje mi sie ze to kwestia regulacji i odpowiedniego ustawienia przerzutki :)

Tak próbowałem nią coś zdziałać(tą małą śrubką), łańcuch obciera z boku.

Jak z boku tobie obciera to musisz cos źle regulować. Jak masz na najwyższym biegu to kręć tylko tą jedną śrubką co wyznacza wychył przerzutki na największej zębatce, możesz też sobie pomagać śrubką od naciągu linki która jest przy manetce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...