Skocz do zawartości

[Kaseta] Falujące zębatki

TrzecieKolo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

od jakiegoś czasu nie mogę idealnie wyregulować tylnej przerzutki. Sprawdziłem linki i pancerze, jest ok. Wózek był trochę przekrzywiony, naprostowałem, jest lepiej, ale nadal nie idealnie. No i teraz zauważyłem, że wszystkie zębatki w kasecie mi falują. Jedynie największa zdaje się obracać równo. Najpierw myślałem, że pogiałem którąś z zębatek, ale one idealnie wężykują wszystkie razem, są jakby symetrycznie wykrzywione względem siebie. Nie wiem jak to inaczej opisać, widać to na filmiku trochę:

http://youtu.be/VM4BRBtXuds

Co z tym zrobić? To kwestia piasty, czy kasety?

I czy na pewno to jest powód problemu z regulacją tylnej przerzutki?

Specyfikacja roweru:

Commencal Ramones

Napisano

Na pewno kaseta - Sram PG 950 9s 11-34

Zapomniałem napisać, luzów nie ma, wszystkie zębatki sztywno siedzą, ze zdjętym kołem wszystko wygląda na oko na proste.

Serwisowałem nie dawno piastę, myślałem że może coś źle skręciłem albo nie dokręciłem, ale raczej nie... Nie wyczuwam żadnych luzów, zakręciłem też trochę mocniej kasetę przy pomocy bacika i klucza, ale nic się nie zmieniło.

Edit:

Zdjąłem właśnie kasetę, i jest cała skrzywiona na bok :/

To normalne, żeby się zgięła cała kaseta? :/

1500km, rok temu kupiona.

• Mod Team
Napisano

No wystarczy nie staranne znitowanie i będzie krzywo ... Niczemu wydaje mi sie to nie przeszkadza o ile nie upośledza pracy napędu.

• Mod Team
Napisano

Jeszcze kiedyś spotkałem się z takim falowaniem jak oś piasty była wygięta, natomiast całej skrzywionej kasety nie widziałem. Nie widzę dobrze co to za koło ale jeśli np mavic to bez fabrycznej podkładki też dzieją się cuda albo jak jest wytarty ślizg bębenka.

• Mod Team
Napisano

Kaseta nie powinna falować przy krzywej osi bo bębenek jest może nie integralną częścią ale mocno jest związany z piasta i nie ma podstaw by sama kaseta falowała. Mogło by całe koło sie dziwnie zachowywać (piasta razem z kasetą) Jeżeli kaseta faluje coś jest nie tak z nią lub piastą np krzywo przymocowany bebenek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...