Skocz do zawartości

[korba]FSA V Drive

swimfan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam posiadam korbe FSA V drive i tam jest kapsel ,inny niz w shimano.Pytanie z jaka sila dokrecac ten kapsel przy 1,5 Nm kapsel odstaje gdzies na 1 mm?

Napisano

moze inaczej czy to jest prawidlowo czy korba prawidlowo zamontowana ,nowe lozyska wlozylem w miski i troche czuc luzu?Troche mi sie nie chce wierzyc ze po 5 tys korby na walku dostaly az takiego luzu dostaly ze jest ten lekki luz moze to luz osiowy

• Mod Team
Napisano

Najprawdopodobniej luz sie mogł wziąć stąd ze jak sie łozyska zatarły oś sie nie kreciła na łozysku ale na osi, i sie wytarło lekko. Zdarzały sie takie przypadki. Wg mnie System HT2 jest niedopracowany, strasznie wrażliwy.

Napisano

sam juz nie wiem wymienilem lozyska bo mi szumialy ale krecily sie wiec watpie ze sie wytarly:)Nawet lepiej niz w seryjnych nowych shimano jakies 6 razy sie obracyly po zakreceniu korby bez lancucha:)

.Zastanawiam sie czy ten lekki luz nie wynika z tego ze moze kapselem niedociagnolem????

Napisano

Kapsel odpowiada za luz boczny, odstawać nie może, śmiało dokręć go z większą siłą, gwintu nie zerwiesz ponieważ ma dużą średnicę, uważaj tylko żeby nie rozbić otworu na imbus bo faktycznie nie jest duży.

• Mod Team
Napisano

Tam są łozyska maszynowe ktore sa zamknięte i są nie rozbieralne i nic z nimi nie mozna zrobić. Na nowych nie ma luzu na bank ( chyba ze jakieś lewe sa) i jeżeli masz luz na korbie taki pionowy to ewidentnie masz wytarta oś.

Moge ci polecić aby sie tego luzu pozbyć nałozenie w miejsce styku osi z łzoyskiem warstwy blaszki aluminowej. Sa takie zestawy np do uszczelniania połączeń w układach wydechowych, folia jest róznej grubości. dopasować i przykleić, jest samoprzylepna wiec nie było by problemów. Ale taka folia jest jak wiadomo słaba i długo nie wytrzyma.

Ewentualnie mozna napunktować oś w tych miejscach co delikatnie zwiekszy jej grubość ale i do rozwiązanie na dłuższa metę może sie nie sprawdzić. Jak to mówią, lepiej zapobiegać niż leczyć.

Co do tego kapsla ... skoro nie chce isć dalej nie kreć bo urwiesz gwint, zrób podkładkę taką zeby pasowało i mysle po kłopocie.

Napisano

no wlasnie zastanawiam sie ze jak za mocna dociagne to lozyska dlugo nie pozyja:(

Ale w obecnej sytuacji dociągnąłeś za mało , trudno mówić o zbyt mocnym dociągnięciu skoro kapsel jeszcze odstaje , dociągnij z wyczucie, w nowszych modelach korby była chyba jeszcze jakaś cienka podkładka pod miski suportu likwidująca ten luz, nie wiem jak to jest u Ciebie, dawno tą korbą się zajmowałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...