pele7384 Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 Czy to normalne, że moje tylne koło jest zósemkowane po takim stosunkowo niewielkim przebiegu ?? Mój rower to cube aim disc 2012, jeżdżę w terenie dość sporo, ale wydaje mi się, że coś jest nie tak skoro koło już dość widocznie kołysze się na boki. Ogólnie z roweru jestem naprawdę zadowolony, do dziś nie mogę się nacieszyć, ale ta sytuacja troszkę mnie irytuje.
mateusz7991zajt Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 Jakie to koło?? Sprawdź czy szprychy są prawidłowo napięte.
pele7384 Napisano 10 Czerwca 2012 Autor Napisano 10 Czerwca 2012 http://allegro.pl/nowy-rower-cube-aim-disc-model-2012-roz-18-i2384910490.html kupowałem rower z tej aukcji tylko rama 20'. Są tam wymienione wszystkie części. Szprychy sprawdzę jutro i powiem jak są napięte, od razu zapytam ile może kosztować takie centrowanie koła.
CMIK Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 Są dwa wyjścia- albo to naprawić (w serwisie lub, jeśli potrafisz, to samodzielnie- patrz rada powyżej), albo wziąć 500mg magnezu i uznać, że 8 to w sumie fajna cyfra nawiązująca do 2 kółek Edit: Koszt centrowania w serwisie to zwykle 10-30 zł, w zależności od skompllikowania, stanu szprych, nypli.
1415chris Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 Czy to tak trudno troche sie zastanowic nad tym co piszecie. Widac, ze czlowiek nie ma doswiadczenia z "kolami" a tu hasla typu sprawdz napiecie szprych..... mateusz7991zajt, CMIK a jak Wy sprawdzacie prawidlowosc naciagu szprych? pale7384 zanies kolo do serwisu, tylko sprawdz czy tam ktos ma pojecie o budowie kol. W miedzyczasie poczytaj troche, nastepnym razem bedziesz wiedzial jak sobie poradzic z takim problemem.
Mod Team sznib Napisano 11 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 11 Czerwca 2012 Jak rower był kupiony nowy to koła "robione" były maszynowo. W takim przypadku to normalne że po dosć krótkim przebiegu (ok. 100km) szprychy się luzują i trzeba podociągać. Sprawdzenie naciagu szprych takie trudne nie jest, wystarczy "pogibać" każdą ba boki . Jak są bardzo poluzowane nawet laik to zdiagnozuje. Ale na centrowanie lepiej dać do serwisu, jak nie miało się wcześniej przyjemności tego robić.
pele7384 Napisano 11 Czerwca 2012 Autor Napisano 11 Czerwca 2012 Już wycentrowałem koło, dziękuje za pomoc. Można zamknąć wątek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.