Skocz do zawartości

[Ósemka na kole] po 400km jazdy ?

pele7384

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy to normalne, że moje tylne koło jest zósemkowane po takim stosunkowo niewielkim przebiegu ?? Mój rower to cube aim disc 2012, jeżdżę w terenie dość sporo, ale wydaje mi się, że coś jest nie tak skoro koło już dość widocznie kołysze się na boki. Ogólnie z roweru jestem naprawdę zadowolony, do dziś nie mogę się nacieszyć, ale ta sytuacja troszkę mnie irytuje.

Napisano

Są dwa wyjścia- albo to naprawić (w serwisie lub, jeśli potrafisz, to samodzielnie- patrz rada powyżej), albo wziąć 500mg magnezu i uznać, że 8 to w sumie fajna cyfra nawiązująca do 2 kółek :)

Edit:

Koszt centrowania w serwisie to zwykle 10-30 zł, w zależności od skompllikowania, stanu szprych, nypli.

Napisano

Czy to tak trudno troche sie zastanowic nad tym co piszecie.

Widac, ze czlowiek nie ma doswiadczenia z "kolami" a tu hasla typu sprawdz napiecie szprych..... :down:

mateusz7991zajt, CMIK a jak Wy sprawdzacie prawidlowosc naciagu szprych?

pale7384 zanies kolo do serwisu, tylko sprawdz czy tam ktos ma pojecie o budowie kol.

W miedzyczasie poczytaj troche, nastepnym razem bedziesz wiedzial jak sobie poradzic z takim problemem.

• Mod Team
Napisano

Jak rower był kupiony nowy to koła "robione" były maszynowo. W takim przypadku to normalne że po dosć krótkim przebiegu (ok. 100km) szprychy się luzują i trzeba podociągać. Sprawdzenie naciagu szprych takie trudne nie jest, wystarczy "pogibać" każdą ba boki :). Jak są bardzo poluzowane nawet laik to zdiagnozuje. Ale na centrowanie lepiej dać do serwisu, jak nie miało się wcześniej przyjemności tego robić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...