Inko Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Witam! jestem nowym użytkownikiem który zaczął składać sobie rower jako że jestem dość zielony w temacie może podowiecie mi na co zwracać uwagę jak dobrać sobię amory przód dodam że kupiłem ramę Author A-gang i chcę dobrać do tego jakieś w miarę amory.... jaką długość skoku amora naj lepiej? jak dobrać długość steru? na co jeszcze zwrócić uwagę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 a co Ty chcesz jezdzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inko Napisano 10 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 a co Ty chcesz jezdzić? chcę jeździć wszędzie i po górkach i po prostych ale głównie teren lasy górki i pagórki chodzi mi głównie o dłgość skoku i jak dobrać rozmiar steru na ile jest on istotny wiem że na ramie mam 110mm długości czyli na widełkach jaki powinien być ster?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rradek Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Witam! jestem nowym użytkownikiem który zaczął składać sobie rower jako że jestem dość zielony w temacie może podowiecie mi na co zwracać uwagę jak dobrać sobię amory przód dodam że kupiłem ramę Author A-gang i chcę dobrać do tego jakieś w miarę amory.... jaką długość skoku amora naj lepiej? jak dobrać długość steru? na co jeszcze zwrócić uwagę? Do tej ramy to będzie np.coś takiego http://allegro.pl/widelec-spinner-ammo-1-wyprzedaz-i2387967208.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inko Napisano 10 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Do tej ramy to będzie np.coś takiego http://allegro.pl/wi...2387967208.html no tak a czy długość steru jest znacząca czy mogę ją skrócić jeśli będzie za długa ?? no i jak dobrać średnicę a no właśnie a widziałem takie coś jak dwupułka.... dobre czy nie?? otwór na ster w ramie mam 34mm czyli ster musi być na 1 i 1/8 cala?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
velo333 Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 kolega wyżej podał dobry przykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Dwupółka w hard tailu to dobry pomysł na zniszczenie ramy. Główkę masz 1 i 1/8 cala, wynalazki typu Tapered, czy 1.5 nie podejdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inko Napisano 10 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 kolega wyżej podał dobry przykład no tak ale nie ma w aukcju za wielu info... może poszukał bym innych rozumiem że skok amora musi być od 100mm w zwyż a jaka średnica steru i długość.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 W A-Gangach montowano widelce o skoku 130mm, w modelu 9mm znajdował się regulowany o skoku 100-140mm. Coś takiego jak długość steru nie istnieje, najwyżej długość rury sterowej. Tu musisz wziąć pod uwagę wysokość główki ramy, sterów i mostka oraz sumaryczną wysokość podkładek. Sumujesz, odejmujesz 3mm i dostajesz potrzebny wymiar. Patrząc na główkę ramy, potrzebne Ci będą stery a-head zewnętrzne, 1 1/8". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inko Napisano 10 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Dwupółka w hard tailu to dobry pomysł na zniszczenie ramy. Główkę masz 1 i 1/8 cala, wynalazki typu Tapered, czy 1.5 nie podejdą. ok czyli dwupułka odpada... i szukać amorów o skoku powyżej 100mm o sterze 1 i 1/8 cala a co z długością?? mogę ją przyciąć w razie co?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 W przypadku nowego widelca nawet musisz przyciąć sterówkę. Wyobrażasz sobie jeździć z 255mm kominem? I nie tak do końca powyżej 100mm, górna granica też jest ważna. Tych 150mm bym nie przekraczał. A to i tak tylko przy planach jakichś wyrypów na tym rowerze. Na co dzień 120-130mm Ci w zupełności wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inko Napisano 10 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 no to już mniej więcej wiem czego szukać dziękuję bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavvell Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 ...Wyobrażasz sobie jeździć z 255mm kominem?... No co? Dosypać podkładek i powstanie wygodny rower miejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.