piopaj Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 tak jak w temacie, mam pytanie czy avidy bb7 będą sobie dawały radę na długich zjazdach, chodzi tu o styl enduro i xc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilk2312PL Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Według mnie do enduro zdecydowanie braknie im mocy. W tym stylu jazdy widzę tylko i wyłącznie dobre hydrauliki. Chociaż dla początkującego wystarczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 piopaj Jeśli tylko do BB7 dobierzesz dobrą klamkę (najlepiej FR5) to zdecydowanie będą się nadawać. Pojeździsz na nich dość długo, a jak zaczną Ci nie wystarczać, to zmienisz na hydrauliki. Tylko pamiętaj - mechaniczne Avidy są bardzo wrażliwe na to, jaką dasz klamkę. Dobrze dobrany zestaw potrafi być bardzo silny (silniejszy nawet, niż niektóre hydrauliki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragonfly Napisano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Popieram mojego przedmówcę,mam zestaw BB7+klamki XT i hamuja naprawdę dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Myślę, że na długich zjazdach to nie brak siły będzie problemem, ale męczenie rąk przez ciągłe zaciskanie klamki.Nie ma takiej lekkości jak w hydraulice i podczas długich zjazdów da się to odczuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1991 Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Dla początkującego będą ok ale jak już wyżej zostało wspomniane braknie im mocy z czasem no i ręce męczą się o hamowania. Średnio radzą sobie z hamowaniem na zjazdach gdzie jest dużo błota i jest mokro. Jeśli chcesz koniecznie ten set to dobra klamka pancerz i linka do tego obowiązkowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Na mokre warunki wystarczy zmienić klocki, bb7 radzą sobie bardzo dobrze a jeśli brakuje komuś mocy hamowani to wystarczy wymienić tarcze na większe a klocki na metaliczne. Pamiętajmy, że w mechanikach po długich zjazdach klamka się nie zapada bo nie ma płynu który miałby się przegrzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metalmilitia Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Nie polecam tych hamulców na strome zjazdy, nie dają sobie rady, mimo klamki deore xt. Najlepiej chociaż na przód założyć jakiś dobry hydraulik. Sam tak zrobiłem ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Średnio radzą sobie z hamowaniem na zjazdach gdzie jest dużo błota i jest mokro. Jeśli chcesz koniecznie ten set to dobra klamka pancerz i linka do tego obowiązkowo. Z mojej dość długiej obserwacji wynika, że na mokro te hamulce działają jeszcze lepiej (i z seryjnymi klockami i półmetalikami), niż na sucho. Mocy mają sporo, jedyny problem to wspominany wcześniej wysiłek towarzyszący naciskaniu klamki, który po kilkunastu minutach staje się nieznośny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 to mozna kupic klamkę z długą dzwignią, wtedy potrzeba mniej siły na naciskanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Moim zdaniem szkoda kasy na dd7 które też nie są tanie do tego dochodzą dobre klamki i w sumie mamy już jednego hydraulika przynajmniej na przód. Ja bym kupił dobry hamulec hydrauliczny na przód i na tył jakąś v-ke i zbierał kase na kolejny na tylne koło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Przy zakupach w Polsce - zgoda, przy zakupach przez ebay za 350 PLN jest komplet zacisków z klamkami i tarczami na przód i na tył; tylko, że tarcze tylko 160... Ale imo i tak warto zainteresować się hydraulikami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 A nikt nawet sie nie zapytał ile kolega waży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seebcioo Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Nie polecam tych hamulców na strome zjazdy, nie dają sobie rady, mimo klamki deore xt. Najlepiej chociaż na przód założyć jakiś dobry hydraulik. Sam tak zrobiłem ; ) Ja wbrew teorii polecem w 100 %. Jakby nie było BB7 to najlepsze mechaniki.Ja miałem na tyle i sprawdzały się świetne, co najwyżej się tarcza grzała, ale to już nie wina hebli ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.