Skocz do zawartości

[hamulce] avid bb7 w zjazdach

piopaj

Rekomendowane odpowiedzi

piopaj Jeśli tylko do BB7 dobierzesz dobrą klamkę (najlepiej FR5) to zdecydowanie będą się nadawać. Pojeździsz na nich dość długo, a jak zaczną Ci nie wystarczać, to zmienisz na hydrauliki. Tylko pamiętaj - mechaniczne Avidy są bardzo wrażliwe na to, jaką dasz klamkę. Dobrze dobrany zestaw potrafi być bardzo silny (silniejszy nawet, niż niektóre hydrauliki).

Dla początkującego będą ok ale jak już wyżej zostało wspomniane braknie im mocy z czasem no i ręce męczą się o hamowania. Średnio radzą sobie z hamowaniem na zjazdach gdzie jest dużo błota i jest mokro. Jeśli chcesz koniecznie ten set to dobra klamka pancerz i linka do tego obowiązkowo.

Na mokre warunki wystarczy zmienić klocki, bb7 radzą sobie bardzo dobrze a jeśli brakuje komuś mocy hamowani to wystarczy wymienić tarcze na większe a klocki na metaliczne. Pamiętajmy, że w mechanikach po długich zjazdach klamka się nie zapada bo nie ma płynu który miałby się przegrzać.

Średnio radzą sobie z hamowaniem na zjazdach gdzie jest dużo błota i jest mokro. Jeśli chcesz koniecznie ten set to dobra klamka pancerz i linka do tego obowiązkowo.

Z mojej dość długiej obserwacji wynika, że na mokro te hamulce działają jeszcze lepiej (i z seryjnymi klockami i półmetalikami), niż na sucho. Mocy mają sporo, jedyny problem to wspominany wcześniej wysiłek towarzyszący naciskaniu klamki, który po kilkunastu minutach staje się nieznośny.

Moim zdaniem szkoda kasy na dd7 które też nie są tanie do tego dochodzą dobre klamki i w sumie mamy już jednego hydraulika przynajmniej na przód. Ja bym kupił dobry hamulec hydrauliczny na przód i na tył jakąś v-ke i zbierał kase na kolejny na tylne koło.

Nie polecam tych hamulców na strome zjazdy, nie dają sobie rady, mimo klamki deore xt. Najlepiej chociaż na przód założyć jakiś dobry hydraulik. Sam tak zrobiłem ; )

Ja wbrew teorii polecem w 100 %. Jakby nie było BB7 to najlepsze mechaniki.Ja miałem na tyle i sprawdzały się świetne, co najwyżej się tarcza grzała, ale to już nie wina hebli ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...