Skocz do zawartości

[amor xcr] problem?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

ujeżdżam XCRa od jakiegos roku, sam serwisuje i ostatnio coś on mi zaczął strzykac, porownalbym to do dzwieku stukania, na przyklad spotykanego przy szprychach, ale dochodzi toto od sprezyny, dzwiek pojawia sie przy nacisku, ugieciu

. co tam jest nie tak, czy tez to normalne?

dodam ze amor to XCR HLO z roku 2008/2009, ale jezdzony tylko rok

Napisano

Cześć

Ja posiadam SrSuntour NCX DRL co prawda jest to amortyzator trekingowy ale prawdopodobnie nie wiele się różnią.

Otóż po około roku użytkowania miałem chyba podobny problem co Ty.. podczas ugięcia słyszałem dziwny `pyk` ten `pyk` pojawiał się również na zaciągniętym przednim hamulcu ruszając rowerem przód tył.

Irytacja narastała postanowiłem rozwiązać ten problem.

W lewej goleni znajduje się sprężyna która na obu końcach ma plastiki , dolny plastik ma większe wycięcie w którym osadza się łeb śruby imbusowej to może powodować stukanie , polecam włożyć w plastik okrągły kawałek filcu do nóg taboretów.

Druga opcja(najbardziej prawdopodobna) że ta śruba która łączy golenie górne z dolnymi u mnie miała metalową podkładkę która po prostu lekko uderzała o wewnętrzną stronę goleni to był ten `pyk`.

Rozwiązanie

wyjąć sprężynę ,odkręcić śrubę (od góry długi ampul 4 lub 5 a od dołu czymś przytrzymujesz chyba kluczem 10 nie pamiętam) nakładasz 2 lub 3 małe kawałki dętek wyciętych w kółeczka większe od średnicy goleni i podkładasz pod podkładkę i nad i skręcasz w całość.Chodzi o to aby podkładka została tak jakby owinięta w gumę .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...