KMtown Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Posiadam rower Northec Halcyon oryginalnie jego amortyzator był ustawiony na skok 100mm ale zmieniłem go na Raidon Air RLD i też miał ustawiony fabrycznie skok 100mm chciał bym zwiększyć mu skok do 120mm ale mam pytanie czy może to wpłynąć negatywnie na ramę albo na Raidona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Ja bym sobie darował skok 120mm bo możesz popsuć geometrię ramy a skok 100mm to i tak dużo. Po za tym przez skok 120mm amortyzator może szybciej nabrać luzów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Amorowi nic nie bedxie ale po co w ramie do XC wiecej jak 100mm?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMtown Napisano 10 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Głównie to tylko chciałem zobaczyć jaka jest różnica w jeździe i tylko tyle. A jeśli by mi spasował taki skok to bym go zostawił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Większy skok amortyzatora jest potrzebny do dyscyplin zjazdowych (dh,fr) ponieważ mały by powodował szybkie dobijanie na większych wybojach. Rama jest typu xc więc raczej nie będziesz zamykać go przy 100mm. Myślę że nawet 80mm było by dobre. Zrobisz jak uważasz ale szkoda roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMtown Napisano 10 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 W sumie racja dzięki za pomoc;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMtown Napisano 11 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 A mam jeszcze 1 pytanie czy można kupić karetke tam gdzie jest ta mala plastikowa zębatka, tam gdzie sie linke zakręca w amortyzatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Musisz popytać w jakiś serwisach może mają. Tak to jedynie zostaje poszukać w internecie lub napisać do producenta amortyzatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.