Skocz do zawartości

[licznik] właściwe ustawienie obwodu koła

greenpower

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Te tabelki są moim zdaniem bezuzyteczne nigdy z nich nie korzystam.

Weź nitke i zmierz nitką pełen obrót a potem długość nitki i wklep do licznika

Napisano

Otóż różnica jest. Kiedy zbierałem dane z tabelki wychodziło mi 2017 a kiedy zmierzyłem koło osobiście nagle okazało się, że powinno być 2016. Tak więc przez długi czas jeździłem na rozmiarze większym niż rzeczywisty.

Mierzenie koła to maks 10 min ale warto by mieć pewność, że nie oszukujemy samych siebie!

Napisano

A mnie ostatnio leń dopadł, licznik mam skalibrowany na 1,95 cala a używam na przemian opon 2,1 i 1,75

Różnica w sumie jest ponad 5%, ale mam nadzieję, że się skompensuje i żona mi nie powie, że oszukuję :D

Napisano

Dla leni to sa samokalibrujace sie liczniki :thumbsup: Zmiana opony, kol, czy tez roweru, a urzadzonko samo ustawia sobie obwod.

Nawet nie sprawdzalem czy robi to dokladnie. Dla mnie roznica tych kilkukdziesieciu, czy nawet kilkuset metrow nie robi roznicy.

Napisano

1. Dla najbardziej leniwych .... tabelka.... najmniej dokładna - patrz FAQ
  2. Dla leniwych..... pomiar obwodu koła..... - patrz FAQ - lub tak jak ja robię... taśma krawiecka (prawie każda mama ją ma :laugh:), odwracamy rower do góry kołami, przykładamy do opony w miejscu gdzie wentyl wychodzi z obręczy, mierzymy obwód koła taśmą i wpisujemy
  3. Dla super extra maniaków dokładności

• siadamy na rower
  • ustawiamy się w pozycji jak do jazdy uważając aby rower był w pionie
  • prosimy kolegę aby zmierzył odległość od osi do podłoża (promień koła) z dokładnością do 1mm trzymając metrówkę pionowo
  • liczymy obwód i wpisujemy
  • gratulujemy sobie i koledze super extra dokładnego pomiaru (który i tak jest obarczony błędem) oraz bezsensownej utraty 10min z naszego życia :laugh:

Nie wiem po co komu pomiar z punktu 3, ale trzeba brać pod uwagę fakt, że duże balony mają niższe ciśnienie więc większe jest ugięcie tego balona pod naszymi 4 literami a to zmniejsza promień a więc i obwód, no i przecież nie kontrolujemy cisnienia codziennie

No i z tego później rodzą się posty że Dane z GPS są mniejsze niż te z standardowego licznika.

No i aby uprzedzić odpowiedzi że w GPS są mniejsze dane to powiem od razu, że sprawdzałem, tyle że na kolarce co ma 8atm w kołach i ugięcie jest minimalne

różnica na 60km była 300m czyli 0.5%. A GPS rejestrował punkt trasy co 3sek.

Ewentualne różnice mogą wystąpić z powodu błędnego odczytu pozycji GPS (słaby sygnał, jazda w lesie, kiepski soft GPSa)

Dla 99,999% rowerzystów punkt 2 jest wystarczający do jazdy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...