Skocz do zawartości

[Amortyzator] Przerobienie rury z 1,5 na 1 1/8 cala.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak pewno wielu z Was kiedyś widziało okazję amortyzatora z rurą sterową na 1,5 cala. Niestety ja też do nich dzisiaj dołączyłem, ale do rzeczy:

Chodzi mi o realne szanse na przerobienie takiej rury i czy byłoby takie coś bezpieczne.

Chodzi mi o taką przeróbkę:

http://vimeo.com/24543940

Tylko zamiast wykorzystywania rury dałbym nową na 1 1/8 cala.

Co do samego wykonania takiej redukcji to tutaj raczej nie mam żadnych obaw, gdyż mam osobę, która ma nowoczesną tokarkę i na tym wiedza tej osoby się nie kończy Tak więc wymiary będą idealne do poprzedniej rury.

Obawy mam jedynie co do wyciągnięcia i ponownego sprasowania najpierw w tulejkę a potem w koronę (możliwe pęknięcie korony itp?)

Ewentualnie jakby udało się bezproblemowo i dokładnie wprasować to wszystko w koronę to czy są szanse na jej pęknięcie (Nie mówie o skutkach nie zachowania wymiarów dotaczanych elementów)

A ja szukałem takiej własnie okazji i nie znalazłem... niestety. Co do przeróbki to co innego "pierwszy" montaż a co innego taka modyfikacja, jednak na 100% łatwiej byłoby przejść z 1,5 na 1 1/8 niż na odwrót z racji ilości materiału. Nie wiem jednak czy biorąc pod uwage ryzyko uszkodzenia podczas wciakania nie lepiej kupic tylko dla sterówki 1/8 jakiegoś zakatowanego amora...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...