Skocz do zawartości

[Renowacja] Naprawiam rower

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jako, że musiałem oddać tacie mój samochód na wakacje, gdyż wyjechał nim za granicę do pracy postanowiłem powrócić do starego dobrego roweru. Niestety wszystkie które posiadam wymagają troski lub są za małe. Postanowiłem naprawić jeden z nich. Miałem do wyboru ciężkiego górala z makrokeszu z niesprawnymi przerzutkami i jakis stary różowy rower jeszcze z oponami marki "stomil" bez tylnich hamulców. Co ciekawe nie ma na nim grama rdzy. Hamulce z tyłu udało mi się zrobić. Sam rower pewnie też jest niskich lotów ale nie mam pieniędzy na nowy. Kończąc przydługi wstęp, to co mam do zrobienia:

1. Obręcze kół są w dobrym stanie więc postanowiłem dokupić tylko opony wraz z dętkami. Zdecydowałem się na kanda khany 26x1.95 gdyż szerokość obręczy ma 27mm. Może jest jakaś alternatywa? Jeżdżę 80% asfalt/kostka 20% twardo ubita ziemia na ścieżce w lesie. Jednak tu powstaje pewien problem. Na obręczy jest napisane, 25x557. To oznacza, że jest to koło 25"? Aktualnie są założone na nim opony 26x2.125 i wszystko trzyma się świetnie.

2. Muszę zrobić coś z tym nieszczęsnym różowym kolorem. Zdecydowałem się na przemalowanie sprayem na czarny mat. Spróbuję użyć obecnego lakieru jako podkład. Zmatowić drobnoziarnistym papierem ściernym, nanieść kilka warstw czarnego matu (puszcza 500ml wystarczy?) i zabezpieczyć bezbarwnym lakierem. Nie musi być idealnie. Przeszkadza mi tylko ten różowy kolorek. Nie mogę się jednak zdecydować jaki wybrać lakier. motip czy moto-k?

http://moto.allegro....2365092132.html

http://moto.allegro....2352512212.html

3. Będę też jeździł późnymi wieczorami więc planuję zrobić jakąś lampkę z takiej diody http://allegro.pl/le...2401170023.html nada się? (również nie musi być idealnie)

Ogólnie nie ukrywam, że zależy mi na tym żeby wiele nie zapłacić i mieć sprawny rower który mnie nie będzie katował ogromnymi oporami jazdy.

Napisano
Na obręczy jest napisane, 25x557. To oznacza, że jest to koło 25"?

25, to szerokość obręczy, a 557 oznacza kółko 26 calowe

O rodzaj lakieru powinieneś spytać jakiegoś lakiernika. Raczej mało osób maluje rowery i są biegli w temacie farb. Lampka z diody, to chyba kiepski pomysł. Lepiej kupić porządne światło, bo to Twoje bezpieczeństwo. Masz widzieć drogę i być widzianym z daleka, a 3 watowe źródło światła, to raczej jakaż zabawka. Moje światełka na choinkę mają żarówki 5W.

Napisano

A to fajnie, to wg tabelki na waszym forum oznacza, że wejdzie tam opona 1.75? Którą lepiej wybrać na takie warunki w jakich będę jeździł? 1.95 czy 1.75? I czy kanda khany będą najlepsze? Co do lakieru to na forum ludzie widzę, że malowali sprayem rowery, dlatego pytam. Twoja lampka z choinek może pobierać 5W ale mieć małą sprawność. Orientowałem się, że najlepsze lampki są robione na diodach CREE, czyli tego typu z której chciałbym zrobić swoją.

Napisano
Będę też jeździł późnymi wieczorami więc planuję zrobić jakąś lampkę

A chcesz, żeby po prostu inni Cię widzieli, czy oświetlać drogę poza miastem albo w lesie?

Zestaw lampek "pozycyjnych" kosztuje 20 PLN, więc nie warto się bawić w samoróbki.

A mocne oświetlenie to nie taki trywialny temat, więc zakup lampki z allegro tez może wyjść taniej niż części i przesyłka.

Napisano

Co do malowania to lepszy motip. Najpierw wodnym papierem zetrzyj trochę starą farbę. Potem odtłuść. Do malowania polecam lakier akrylowy a nie farbę. Kilka warst w odstępach 30min. Potem ze 2 warstwy lakieru bezbarwnego. Pamiętaj że on może się błyszczeć ;)

Napisano
Niestety wszystkie które posiadam wymagają troski lub są za małe.
np. wigry 3? dobry rower do odpicowania na mieszczucha jako alternatywa (zapas) w razie awarii głównego roweru.
Napisano

Pisałem Ci tam wszystko, ale musiałeś jednak tutaj :P

Spray dwie warstwy, na to dwie warstwy lakieru. Trzeba go dać, bo inaczej byle otarcie i farby nima. Najpierw oczywiście ramę zmatowimy papierem ściernym wodnym i potem odtłuszczamy.

Lampkę kup tak jak Ci pisałem, żadna samoróbka nie będzie tak pewna.

Opony? Kenda Khane mogę polecić, bo sam mam.

Napisano

Z tym wodnym papierem bym nie przesadzał. Na porowatym lepiej się farba trzyma, po wodnym jest bardziej gładkie niż po zwykłym papierze. Stara farba jest dobrym podkładem, nie ma co jej ścierać do metalu. Te kilka warstw "natrysku" potrafi wyrównać sporo. Reszta, jak poprzednicy.

Zdrówka

Napisano

O, dzięki wszystkim za odpowiedź. W takim razie zamawiam wszystko dzisiaj i kończę naprawianie, bo moja dziewczyna wszędzie szybciej dociera rowerem niż ja autobusem, tramwajem albo nawet czasem samochodem.

No właśnie wszędzie jest napisane, że lakier bezbarwny "wysoki połysk". No ale już trudno. Nie zależy mi aż tak na wyglądzie. Chcę tylko żeby nie był różowy

Kiciok widzę jesteś wszędzie :P

No i wreszcie się dowiedziałem, że motip lepszy. Oczywiście chodziło mi o lakier. Znalazłem coś takiego u jednego sprzedawcy:

http://moto.allegro....2365092132.html

http://moto.allegro....2366175041.html

http://moto.allegro....2408292542.html

starczy po jednej sztuce lakieru na całą ramę? I jaki gradient papieru użyć do zmatowienia starego lakieru aby użyć go jako podkład? Odtłuścić jakimś specjalnym środkiem czy wystarczy coś na bazie alkoholu, jakiś płyn do mycia? Czym to zrobić?

Edit: a no o mam taką wigre 3 i jej większego brata w piwnicy. Jednak wszystkie wymagają nowych opon

Napisano

Tak mnie się przypomniało, że w samochodowym kiedyś widziałem podkład pod farbę w kolorze czarny mat, więc sądzę że na którąś z kolei warstwę czarnej farby (lub nawet lakieru na czarnej farbie, żeby w razie odprysków i rys miec dalej czarne) mógł byś nałożyć warstwę czarnego podkładu. Farby podkładowe mają to do siebie że się dobrze trzymają podłoża nawet gdy jest gładkie, więc śmiało można położyć na czarny połysk.

Napisano

Pomysł dobry i fajnie bo można spróbować później kiedy będę miał już pieniądze. A jaki gradient papieru użyć i czym odtłuścić? Da się czymś "domowym"?

Tak na marginesie. Rower miał naklejki ATR i CANNON. Mówi wam to coś? Nie pamiętam firmy która widniała na przerzutkach, a w domu będę dopiero w weekend bo studiuję.

I wracając do lampki to jestem tutaj krytykowany za mój pomysł zrobienia samoróbki. Pewnie macie racje ale jak mi się uda znaleźć samą diodę typu tych które robi CREE za ok 5zł to i tak spróbuję z czystej ciekawości ;) A resztę materiałów mam w domu.

Napisano

Tofi, chcesz położył podkładówke na lakier? :D Niektóry rady mnie po prostu zadzwiają :E

Jak już chcesz się bawić w podkład-farba-lakier, to musisz zedrzeć do gołej stali. Nigdy nie dajemy podkładówki na stary lakier. Jak chcesz szybciej, to po prostu musisz zmatowić stary lakier i tak jak pisałem wcześniej farba-lakier.

Napisano
Tofi, chcesz położył podkładówke na lakier?
Podkład do plastiku da radę nawet na lakierze, poza tym pod spodem bedzie czarna farba więc w razie jakiś odprysków i tak nie ucierpi kosmetyka.
Napisano

Na przerzutkach widnieje nazwa "falcon index". Próbuję szukać w internecie coś o tym ale kiepsko mi idzie. Mówi wam to coś?

Napisano

Jestem kompletnie zielony w dziedzinie rowerów. Te SIS też niewiele mi mówi. Jest to totalny szajs, kiepskie, "może być", średnie, dobre?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...