Skocz do zawartości

[buty] na gwałt, ok 200 zł

partyzant

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, potrzebuję butów i to dość szybko, Spece Taho po 4 latach i 17 000 km domagają się emerytury.

Buty będą używane od masy krytycznej po enduro, nie chcę, żeby miały taką podeszwę jak Taho, bo w jednym bucie się złamała a w drugim źle stanąłem na schodku i oderwała się od wkładki usztywniającej i rozerwała.

Jeździł ktoś w butach Northwave Lizzard PRO SBS? Mogę je kupić za 299 zł, są też Shimano M123 za 215 zł + wysyłka.

Które będą lepsze?

Mam poprzednika lizardów, kameleon i są rewelacyjne, lekkie sztywne, przewiewne i wytrzymałe.

Pozdrawiam

Mam poprzednika lizardów, kameleon i są rewelacyjne, lekkie sztywne, przewiewne i wytrzymałe.

Pozdrawiam

Kameleon przewiewny ?? Żadnej siatki tylko kilka małych dziurek wielkości główki szpilki. Jakoś wątpię w ich dobrą wentylację no chyba że jedziemy w zimę :laugh:

oto KAMELEON:

174860032_0c9b493305.jpg

Kameleon przewiewny ?? Żadnej siatki tylko kilka małych dziurek wielkości główki szpilki. Jakoś wątpię w ich dobrą wentylację no chyba że jedziemy w zimę

Wiem jak wyglądają kameleony. Wiem również jak działają z tego prostego powodu, że je mam i używam. Za wentylację poza "kilkoma małymi dziurkami wielkości główki szpilki" odpowiada materiał pomiędzy nimi. Wygląda on mniej więcej tak:

kameleon.jpg

i moim zdaniem spełnia zadanie. Nie wiem jak Ty wyobrażasz sobie buty do MTB, ale ja mieszkam i śmigam w górach i prawdę mówiąc wolę mieć na nogach buty, a nie sandały z siatką pomiędzy paskami.

Pozdrawiam

Próbowałeś odsunąć tą ruchomą część zatrzasku np. śrubokrętem ? Kiedyś miałem takie śmieszne plastikowe nakładki które wkładało się w zatrzask, a wyjmowało właśnie wyżej wspomnianym sposobem.

W ostateczności zostaje Ci wykręcenie sprężyny, ale uwaga - ciężko to potem złożyć do kupy (wymaga dużej siły). Mi się jakoś udało na szczęście :)

Operacja "wypięcie" zwieńczona sukcesem.

Teraz tylko trzeba przejść lvl "odkręcanie śrubek" i dzida na rower.

2e76f58c8b8799317dcbc92702fcacef19913.jpg

Odkręcone.

Powiedzcie mi tylko jak jest ze ścieralnością podeszwy i wspinaniem się po kamieniach.

• Mod Team

Wprawdzie użytkuję model Rebel SBS,ale kształ bieżnika jest taki sam jak w Lizzardach ( pomijam materiał podeszwy). O ile ścieralność nie jest jakaś drastycznie duża,to wchodzenie po kamieniach nie jest najlepsze ze względu na sporą sztywność podeszwy.

Miałem zaś styczność z Lizzardami bez SBSa i są one ( te Lizzardy):

- bardzo wygodne

- w miarę dobrze wentylowane ( choć przy obecnych Rebelach wypadają blado)

- trwałe

- długo schną po deszczowym wypadzie.

Tu uwaga o wentylacji- w Lizzardach bez ochraniaczy mogłem jeżdzić w niższych temeperaturach niż w Rebelach .

Konkludując - za 300 pln Lizzardy brałbym w ciemno.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...