Skocz do zawartości

[Pulsometr] Współpraca z Endomondo i telefonem

smertius

Rekomendowane odpowiedzi

Mógłby ktoś polecić jakiś pulsometr który bezproblemowo współpracuje z Endomondo lub zestaw licznik + pulsometr. Głównie chodzi o to żeby pulsometr miał swój wyświetlacz, czy to na rękę w formie zegarka czy do zamontowania na kierownice. Często robię dłuższe kliku godzinne wypady a bateria w moim telefonie wytrzyma max 4-5 godzin przy włączonym wyświetlaczu, jeśli chciałbym mieć cały czas podgląd aktualnego tętna.

Budżet hmmm... wiadomo czym mniej tym lepiej ale myślę że ok 300-400 zł za zestaw licznik + pulsometr jest do zaakceptowania.

Bateria w pasku bluetooth polara wytrzymuje na pewno sporo - prawie codzienny trening około 1 godziny - już 3 miesiące i telefon mówi "75%" - według mnie to dobry wynik, baterie nie są w końcu takie drogie i łatwo je wymienić.

Nie zmienia to faktu, że nie o to chodzi autorowi tematu, bo to rozwiązanie dalej bazuje na telefonie.

Sprawdzić należało by chyba ofertę garmina z jego pulsometrami, które oferują export plików gps (chyba .gpx) z danymi z pulsometru.

Wrzucamy plik później manualnie do endomondo i sprawa załawiona.

Pozdrawiam

Qrde z tym trzymaniem baterii w polarze to mnie zmartwiles ... Mojemu starcza baterii na okolo 15h pracy ... Wysylalem go ma serwis z tego powodu, wymienili na nową sztuke i dalej to samo.

Z jakim telefonem (systemem) pracuje twoj polar ?

Endo po bluetooth pracuje tylko z polarem i zephyrem.

Ale jest jeszcze ANT+ tylko na chwile obecna niewiele telefonow wspiera ta technologie ... ANT+ jest np w xperiach wprowadzonych na rynek od 2011 i kilka z 2010r

TapaTalk'nięte z Andka

HTC Sensation , system android ICS, fabryczny bez żadnych modyfikacji, rootów i tak dalej.

Faktycznie 15 h to trochę mało. Czy na pewno zdejmujesz główny moduł (nadajnik w którym jest bateria) z paska po użyciu i zakładasz tylko wtedy, kiedy trenujesz ?

Tak zawsze zdejmuje transmiter z paska.

Co ciekawe na 2 talafonach dokladnie ten sam efekt ( kiedyś xperia x10 z Froyo i GB teraz ARC tez jeszcze z GB) ... kilkanaście godzin.

I to bez różnicy jaką bateryjka mam ... czy to Panasonic, Energize, czy jakiś tani Vipow max kilkanaście godzin.

Poszperam po ustawieniach moze mam zaznaczona jakąś dziwną opcje :)

A jak nie może szarpne sie na opaske z ANT+ szpakne z czym to sie je ...

Zgodnie z instrukcja obsługi opaska Polar powinna wytrzymać 150 h treningu.

Pozdro

Pozdro

Hmm, cholernie ciekawa sprawa. Już chciałem proponować żebyś spróbował z innym telefonem ale widzę że już masz to za sobą. U mnie bateria dosłownie nie chciała zdechnąć, wymieniłem profilaktycznie żeby mi nie padła gdzieś w środku treningu jak miała 75%. Myślę że dalej z powodzeniem by ładnie chodziła. Spróbuj może z telefonem innej marki jeszcze. Ja nie używam endomondo co prawda ale nie będę proponował innych trackerów, bo chyba nie od tego zależy współpraca nadajnika z telefonem...

Podczas jazdy nie korzystam z endomondo w telefonie, ale z garmina edge 305, który na ekranie podaje tętno, bateria wg producenta działa 12h, ale nie udało mi sie jej rozładowac za jednym podejściem. Potem dane ściągam na pc, a gpx ładuję na stronę endo. Smartfon na treningu to jak dziura w moście.

Wiadomo, że dedykowane urządzenia do jazdy na rowerze czy to rekreacyjnej czy sportowo-treningowej są najlepszym wyjściem, ale uważam, że skreślanie smartfonów jest zbyt radykalnym posunięciem na dzisiaj.... :)

Używam do tego celu smartfona - ale nie dlatego, że chcę, tylko dlatego, że tak się złożyło. Żyjemy w czasach, gdzie to cholerstwo ma prawie co druga osoba i jeżeli już ma, to czemu by nie wykorzystywać jego możliwości do tak szczytnych celów, jak spędzanie aktywnie czasu.

Dedykowane urządzenie kosztuje często równowartość dobrego smartfona, i nadaje się tylko i wyłącznie do jednego - jazdy na rowerze bądź ewentualnie biegania.

Na myśli mam np. takiego garmina edge500, którego bardzo chciałbym mieć, ale jako , że mam zwykły licznik i smartfona - to sobie radzę bez wydatku rzędu 800zł.

Do tego dochodzi kwestia nawigacji - zawsze smartfon choćby z głupim google maps może uratować tyłek jak się zgubimy (chyba, że nie będizemy mieli zasięgu i padnie nam bateria ;) ) albo pomóc w orientacji po wyświetleniu mapki... Na dzień dzisiejszy, żeby mieć takie funkcje w garminie, o ile się dobrze orientuję, trzeba wyłożyć gruuubo ponad 1000 zł.

Kwestią niezaprzeczalnie negatywną jest wspomniane przed chwilą "życie" baterii, które przy włączonym wyświetlaczu, gps, bluetooth, HSDPA w moim sensation wyniesie może ze 2 godziny.....

A tak z trochę innej beczki - są dużo lepsze aplikacje jeśli ktoś ma poważne podejście do treningu od Endomondo, które jest przereklamowane, marketingowo rozdmuchane i bardzo ograniczone....

Pozdrawiam

Do endomondo importuje ci się oprócz tracka również tętno jakie miałaś w danym miejscu?

Tak, oraz pomiar wysokości. Ten drugi trzeba traktowac raczej umownie.

Używam bezmapowca, bo swoje trasy planuję z wyprzedzeniem i wprowadzam do garmina. Na wszelki wypadek wożę też stareńką nokię n95 z jakąś mapą topo. Raz faktycznie się przydała.

Soleo, rozwiązanie super z tego co widzę. Teraz to się poważnie zastanawiam czy nie wstrzymać z zakupem pulsometru miesiąc dwa i kupić taki all-in-one od Garmina. Wydatek większy ale myślę że sprzęt warty swojej ceny.

Sam używam Zarówno Edge 500 jak i GPSMap62s w połączeniu z sensorem kadencji oraz opaską mierzącą puls. Bardzo polecam to rozwiązanie. Przykładowe wykresy można obejrzeć na connect.garmin.com - urządzenia notują wszystkie parametry i bez problemu mozna eksportować je do GPX i wrzucać np do endomondo :)

Dodatkowym plusem jest to, że wszystko co ma ant+ współpracuje też z innymi urządzeniami Garmina, np nawigacją outdorową.

Fakt, nie jest najtańsze, nie jest nawet tanie, ale oferuje sporo możliwości monitorowania i samego trenowania.

Mateusz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...