qlX Napisano 22 Marca 2006 Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Cześć. Witam wszystkich użytkowników forum. Mam następujacy problem: kupiłem dzis spinkę SRAM do łańcucha Shimano Hone - CN-HG73. Po zamontowaniu jej w sklepie ruszyłem z kopyta do domu majac zamiar w końcu wyczyścić porządnie umorusany już błotem łańcuch... Niestety łańcuch troche trzaskał mimo, iż spinka była dobrze spieta (nie wiedziałem czy przeskakuje czy haczy o przerzutkę). Wróciłem do sklepu ale sprzedawca zapewnił mnie, że po wyczysczeniu i nasmarowaniu łańcucha wszystko wróci do normy. Uspokojony wracałem do domu. I tu pojawił się problem. Przy ruszaniu na zielonym świetle (miałem środkowe tryby z tyłu i przodu) łańcuch zachaczył o przednia przerzutkę (Deore LX) i pociagnął wózek przerzutki owijajac go dookoła rury podsiodłowej. Mam w zwiazku z tym kilka pytań do bardziej doświadczonych użytkowników: 1. Czy mogła to być wina spinki czy może raczej zbieg okoliczności (brudny łańcuch, może jakieś luzy na przerzutce)? 2. Czy serwis uzna takie uszkodzenie w ramach gwarancji i przerzutka zostanie wymieniona (rower jest na gwarancji, jakiś miesiac temu był w przeglądzie)? 3. Jeśli serwis nie wymieni przerzutki to czy moge zamiast LX bezproblemowo zamontować Alivio? Rower to GT Avalanche 1.0 2005, łańcuch Shimano CN-HG73, spinka SRAM 9speed, napęd 9cio biegowy, klamkomanetki Deore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 22 Marca 2006 Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Nie przypuszczam, żeby sam fakt założenia spinki w jakikolwiek sposób wpłynął na problemy z łańcuchem. Jedyne, co mi przychodzi do głowy - przy założeniu, że winowajcą jest łańcuch - to że serwisant mógł wygiąć ogniwko podczas rozkuwania (?). Sprawdź na wszelki wypadek stan ogniwek (czy są proste). A może coś ci się wkręciło w łańcuch? Bardziej prawdopodobne, że przerzutka była po prostu niedoregulowana (to się zdarza w nowych rowerach). W każdym razie powinieneś to zareklamować. Alivio może mieć pewne kłopoty ze wspołpracą z łańcuchem na 9 biegów; ja jednakże poradziłam sobie z analogicznym problemem za pomocą kombinerek (u mnie chodziło o dostosowanie do napędu na 9 starego LXa na 8: trzeba było zwęzić prześwit ramienia). Tak więc w ostateczności na pewno sobie poradzisz. Ale przede wszystkim walczyłabym z serwisem o uznanie reklamacji. Pozdrówko zagrzewające do boju . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.