Skocz do zawartości

[spinka+przerzutka przednia] Spinka SRAM + przerzutka przednia LX. Konflikt?

qlX

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Witam wszystkich użytkowników forum. Mam następujacy problem: kupiłem dzis spinkę SRAM do łańcucha Shimano Hone - CN-HG73. Po zamontowaniu jej w sklepie ruszyłem z kopyta do domu majac zamiar w końcu wyczyścić porządnie umorusany już błotem łańcuch...

Niestety łańcuch troche trzaskał mimo, iż spinka była dobrze spieta (nie wiedziałem czy przeskakuje czy haczy o przerzutkę). Wróciłem do sklepu ale sprzedawca zapewnił mnie, że po wyczysczeniu i nasmarowaniu łańcucha wszystko wróci do normy. Uspokojony wracałem do domu.

I tu pojawił się problem. Przy ruszaniu na zielonym świetle (miałem środkowe tryby z tyłu i przodu) łańcuch zachaczył o przednia przerzutkę (Deore LX) i pociagnął wózek przerzutki owijajac go dookoła rury podsiodłowej.

Mam w zwiazku z tym kilka pytań do bardziej doświadczonych użytkowników:

1. Czy mogła to być wina spinki czy może raczej zbieg okoliczności (brudny łańcuch, może jakieś luzy na przerzutce)?

2. Czy serwis uzna takie uszkodzenie w ramach gwarancji i przerzutka zostanie wymieniona (rower jest na gwarancji, jakiś miesiac temu był w przeglądzie)?

3. Jeśli serwis nie wymieni przerzutki to czy moge zamiast LX bezproblemowo zamontować Alivio?

Rower to GT Avalanche 1.0 2005, łańcuch Shimano CN-HG73, spinka SRAM 9speed, napęd 9cio biegowy, klamkomanetki Deore.

Nie przypuszczam, żeby sam fakt założenia spinki w jakikolwiek sposób wpłynął na problemy z łańcuchem. Jedyne, co mi przychodzi do głowy - przy założeniu, że winowajcą jest łańcuch - to że serwisant mógł wygiąć ogniwko podczas rozkuwania (?). Sprawdź na wszelki wypadek stan ogniwek (czy są proste). A może coś ci się wkręciło w łańcuch?

Bardziej prawdopodobne, że przerzutka była po prostu niedoregulowana (to się zdarza w nowych rowerach). W każdym razie powinieneś to zareklamować.

Alivio może mieć pewne kłopoty ze wspołpracą z łańcuchem na 9 biegów; ja jednakże poradziłam sobie z analogicznym problemem za pomocą kombinerek :) (u mnie chodziło o dostosowanie do napędu na 9 starego LXa na 8: trzeba było zwęzić prześwit ramienia). Tak więc w ostateczności na pewno sobie poradzisz. Ale przede wszystkim walczyłabym z serwisem o uznanie reklamacji.

Pozdrówko zagrzewające do boju :) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...