Skocz do zawartości

[Lakierowanie] Ponowne lakierowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. Posiadam rower sprowadzony z Holandii wg. naklejek jest to Citerra Matra(?) . Używam go od ok. 1,5 roku zrobiłem na nim ponad pół tysiąca kilometrów. Po serwisie tegorocznym doszedłem do wniosku,że rower jest wart mojej miłości bo odwdzięcza się bezawaryjną jazdą przez cały sezon. Rama jest gdzie nie gdzie porysowana,gdzie zrobiły się kiedyś odpryski dziś jest rdzawy nalot(nie korozja ale sam rdzawy nalot). Więc teraz moje pytania:

1.Skoro wyszedł rdzawy nalot to teraz wiem,że rama nie jest z jakiegoś stopu tylko z metalu. Czy można ją bezpiecznie wypiaskować by pozbyć się starego lakieru? Lakier jaki teraz na nim jest jest to zielony metalik a chcę polakierować go w biały,co za tym idzie muszę usunąć stary lakier.Czy piaskowanie jest bezpieczne?Nie wpłynie to trwałości ramy czy coś w tym stylu?

2.Chciałbym zachować w b. dużym stopniu jego oryginalność. Stąd pytanie: jak odnowić naklejki? Są zadarte,poobdzierane czy po prostu zniszczone i "straszą".Czy zajmuje się ktoś ich rekonstrukcją od nowa czy najszybciej i najtaniej będzie wyrobienie naklejek ze "swoim tekstem" na podobiznę obecnych czy jak?

3.Elementy aluminiowe typu błotniki czy kierownica: lepiej polakierować sprayem na chrom czy trochę samozaparcia i je ręcznie wypolerować?Chodzi mi coś o taki efekt jak tu: polerka.jpg

Co myślicie?Będzie kontrastowało z białym lakierem?

Pozdrawiam i liczę na pomoc w temacie.

Napisano

Piaskowanie to temat rzeka. W zależności od gradacji ścierniwa i ciśnienia powietrza można delikatnie zmatowić lakier, lub wypiaskować na wylot i pogiąć stalowe elementy. Poczytaj też o szkiełkowaniu.

Napisano

Nie potrzebujesz piaskować. Stara farba to warstwa podkładu. Wystarczy dobrze oczyścić papierem ściernym miejsca z rdzawego nalotu i zabezpieczyć je warstwą farby. Zaszpachlować wszelkie ubytki i rysy na ramie i przeszlifować. Zmatowić stary lakier, żeby świeża farba lepiej przylegała i położyć kilka warstw nowego. Na koniec, kilka warstw przezroczystego.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam. Więc prace delikatnie ruszyły do przodu,a mianowicie wziąłem się za wypolerowanie błotników. Nie uda się uzyskać efektu jak na w/w zdjęciu ale powiem Wam,że jest banan na ryju,gdy widzi się własne nogi w przednim błotniku. Co do lakierowania to jestem umówiony ze znajomym na wrzesień.Wypiaskowanie i lakierowanie. Zbieram także graty,gdyż zamierzam zrobić rower na cacy,by nie zawiódł mnie w następne wakacje podczas drogi z i na wakacyjny wypoczynek. Będę aktualizował przebieg prac a także nie wykluczone,że zarzucę kilka zdjęć.Pozdrawiam

Napisano

Z piaskowaniem stalowych ram raczej nie ma problemu (w przeciwieństwie do alu).

Z nalejkami jedź do jakiejś agencji reklamowej.

Zrobią zdjęcia starych i na ich podstawie zaprojektują i wykonają nowe, następnie je wydrukują i wytną na folii samoprzylepnej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...