Skocz do zawartości

[Hamulce]Shimano Ice Tech

SUROyong

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zamierzam zakupić zestaw hamulcowy firmy Shimano. Ma on być 'wyposarzony' 'wyposażony' w technologie 'ice tech'(która podobno ma obniżyć tęperature temperaturę tarcz o 100*C). Czy ktoś ma sprzęt z tą technologią i czy poleciłby mi tą technologie? Na oku mam tarcze (SHIMANO) XT SM-RT86 i okładziny: (do przodu) (shimano) F01A, (Shimano) F03C. I jeszcze mam jedno pytani: Czy jak mam w rowerze tarcze 160mm to mógł bym zamątować zamontować większą?

Obecna tarcza:

Allegro promax

obecne 'hamulce'

jakieś firmy PROMAX

A masz adapter?

Nie, ale zamierzam kupić adapter. Wiem, że na forum był już temat o wymianie tarcz na większych, ale nie za wiele się z niego dowiedziałem. Czy jak się zamontuje tarczę na takim adapterze to wydajność hamulca będzie taka sama, bo przecież przy podwyższeniu tarczy klocki będą pod innym kątem względem tarczy(inne pole nacisku)(tak mi sie wydaje)

nie mam doświadczenia z tą technologią, ale jeden pasjonat z którym rozmawiałem przed zakupem hamulców dla siebie jednoznacznie odradził. Mówił coś w stylu, że to pic na wodę, duże koszty, efekty słabe, i trwałość niezbyt zaskakująca. Ale podkreślam, że to zasłyszana opinia.

Pozdrawiam,

BW.

Ja mam hamulce z tą technologią, przy czym tylko zaciski z radiatorami, zaś tarcze Avida, rzekomo lepiej odprowadzające ciepło.

Efekty? Po zjeździe radiatory są wrzące (czyli coś tam działają), zaś hamulce niewrażliwy na długie ostre hamowania, klamce nie wydłuża się skok, siła cały czas duża.

Z tym, że tarcze Ice Technology są drogie i wątpię czy warto...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...