SUROyong Napisano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Witam, zamierzam zakupić zestaw hamulcowy firmy Shimano. Ma on być 'wyposarzony' 'wyposażony' w technologie 'ice tech'(która podobno ma obniżyć tęperature temperaturę tarcz o 100*C). Czy ktoś ma sprzęt z tą technologią i czy poleciłby mi tą technologie? Na oku mam tarcze (SHIMANO) XT SM-RT86 i okładziny: (do przodu) (shimano) F01A, (Shimano) F03C. I jeszcze mam jedno pytani: Czy jak mam w rowerze tarcze 160mm to mógł bym zamątować zamontować większą? Obecna tarcza: Allegro promax obecne 'hamulce' jakieś firmy PROMAX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilk2312PL Napisano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Czy jak mam w rowerze tarcze 160mm to mógł bym zamątować zamontować większą? A masz adapter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SUROyong Napisano 8 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 A masz adapter? Nie, ale zamierzam kupić adapter. Wiem, że na forum był już temat o wymianie tarcz na większych, ale nie za wiele się z niego dowiedziałem. Czy jak się zamontuje tarczę na takim adapterze to wydajność hamulca będzie taka sama, bo przecież przy podwyższeniu tarczy klocki będą pod innym kątem względem tarczy(inne pole nacisku)(tak mi sie wydaje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 1. Najpierw idź do księgarni i kup słownik ortograficzny. 2. Jak to niewiele się dowiedziałeś? Kupujesz adapter i tyle. Innej opcji, by założyć większą tarczę, fizycznie nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilk2312PL Napisano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Moc ani modulacja nie spadnie. Praktycznie każdy używa adapteru. Rozmiar tarczy zależy od rodzaju jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bwbw Napisano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 nie mam doświadczenia z tą technologią, ale jeden pasjonat z którym rozmawiałem przed zakupem hamulców dla siebie jednoznacznie odradził. Mówił coś w stylu, że to pic na wodę, duże koszty, efekty słabe, i trwałość niezbyt zaskakująca. Ale podkreślam, że to zasłyszana opinia. Pozdrawiam, BW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Ja mam hamulce z tą technologią, przy czym tylko zaciski z radiatorami, zaś tarcze Avida, rzekomo lepiej odprowadzające ciepło. Efekty? Po zjeździe radiatory są wrzące (czyli coś tam działają), zaś hamulce niewrażliwy na długie ostre hamowania, klamce nie wydłuża się skok, siła cały czas duża. Z tym, że tarcze Ice Technology są drogie i wątpię czy warto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bwbw Napisano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 No zapomniałem dopisać, że w mojej wypowiedzi głównie chodziło o tarcze, sorry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Pytanie jest zasadnicze, czy jeżdzisz w taki sposób, że zestaw który masz obecnie nie daje rady, tj gotuje się? Bo jak nie to szkoda pieniędzy na coś z czego nigdy nie skorzystasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.