mateusz8792 Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Witam wszystkich. Jestem tu po raz pierwszy. Chciał bym zacząć swoją przygodę z ostrrrym kołem. Przepraszam za zadawanie nieodpowiednich (prostych) pytań. Mam nadzieję, że pomożecie mi tu trochę. W załączeniu dodaję zdjęcie. przedstawia ono ramę jaką wykopał mój teść z piwnicy i tu pojawia się moje pytanie. Czy nadaje się ona na ostre koło? jest w niej zamontowana "jajowata" zębatka z przodu. Czy znajdzie ona zastosowanie w tego rodzaju rowerze? Z góry dziękuje i pozdrawiam.
atrxevu Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Wszystkie pytania maglowane tysiąc razy. Po 1 - pionowe haki - niektórzy sobie z tym radzą półogniwami ale raczej odpada. Biopace też sie do OK nie nada. No i ten przeeeeeświt... ale co kto lubi heh
Lextalionis Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 No właśnie Biopace nie do końca odpada. Z tego co pamiętam była tutaj niedawno ostatnio dyskusja na ten temat i wyszło że nie przeciwwskazań żeby takich blatów używać.
atrxevu Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Po pierwsze to po co 2 takie same tematy??? Po drugie temat biopace wałkowany pierdylion razy i nie przypominam sobie żeby nagle coś się zmieniło w tej kwestii. A już łączyć pionowe haki + biopace i składać na tym ostre to już megaciężar
mateusz8792 Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Napisano 7 Czerwca 2012 no i właśnie w/w Biopace da się rozkręcić żeby została jedna zębatka. A o co chodzi z tym przeeeeeświtem? Jak można wiedzieć?
atrxevu Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 prześwit między kołem a rurą podsiodłową. Tak jak móie co kto lubi ale geo meega leniwa. A o co chodzi z rozkręcaniem biopace?
marian600 Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Chodzi mu pewnie o to, że ma dwa blaty i jeden może wywalić. Jak wy to robicie, że widzicie zdjęcie? Ja tu mam gołego posta..
magik2208 Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Zalozyl 2 tematy, w drugim jest zdjecie. W biopace chodzi o to, ze zebatka jest jajowata, przez co nie napniesz lancucha, czego z reszta juz nie zrobisz przy pionowych hakach, a pologniwa sa wygiete przez co mega szybko te lancuchy sie rozciagaja. Przeswit - sam na takiej ramie jezdzilem i do nauki jest ok, szkoda troche ramy na super columbusach tree tubi, ciesze sie w sumie, ze z poczatku katowalem takie padlo, ale twoja rama odpada z w/w combo - biopacki i piony.
Papista Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 Ej, mam jedną zębatkę biopace. Założę sobie niedługo i sprawdzę sam ocb. Szeldon jeździł na ostro z bio i sobie chwalił. Z tego, co pamiętam umarł raczej na coś nie związanego ze zgubieniem łańcucha.
Pasiasty Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 No ale weźcie pomyślcie logicznie - biopace jest jajowaty, więc jak tu napiąć łańcuch? W pewnych punktach będzie tak luźny, że prawie będzie spadał, a w innych ledwo będzie się mieścił na koronkach. Po co w ogóle takie wygibasy?
Papista Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 W pewnych punktach będzie tak luźny, że prawie będzie spadał, Nie sądzę, sam jeździłem na blacie tak zużytym, że był jajowaty i jakoś mi łańcuch nie spadał. Szeldonowi też nie spadał, więc chyba będzie ok:)
atrxevu Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 Może i rzeczywiście by to zagrało ale trzeba by ten łańcuch dobrze napiąć a z pionowymi hakami jak w tej ramce to będzie problem
magik2208 Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 Nie sądzę, sam jeździłem na blacie tak zużytym, że był jajowaty i jakoś mi łańcuch nie spadał. Szeldonowi też nie spadał, więc chyba będzie ok:) To teraz mały OT, o co chodzi z tym Szeldonem?
Krusto Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 http://www.sheldonbrown.com/ encyklopedia cyklisty.. obowiazkowa!
magik2208 Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 Sheldon Brown-Bicycle Technical Information encyklopedia cyklisty.. obowiazkowa! Znam, tylko tak nie skojarzyłem, ale tu uwaga do śmierci była bez sensu...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.