Skocz do zawartości

[koło]Koło tylnie dla bikera o wadze 100kg

kondzio12311

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Poszukuje koła tylniego (na kasetę) które wytrzyma obciążenie 100kg. Kwota jaka mogę przeznaczyć to 300zł.

Co polecacie w tej cenie, złozyć czy gotowe koło kupić? Czy może ewentualnie jeszcze dołożyć do czegoś lepszego?

Proszę o doradzenie:) Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam ponownie. Teraz to już muszę kupić jakieś lepsze koło na tył, bo stare po raz kolejny się zepsuło..

Budżet : 200zł (więcej nie da rady)

Koła 26"

Piasta na wolnobieg, ewentualnie kaseta, jeżeli jest lepsza.(7 biegów)

Co polecacie w tej cenie? Bo aktualnie nie mam czym jeździć...

@EDIT: No i oczywiście obręcze pod v-ki

A coś takiego? Co o Tym sądzicie? Wiem że trochę słabe ale aktualnie nie mam zbytnio funduszy...

http://allegro.pl/kolo-tyl-stozek-26-kaseta-7-rzed-shimano-hg41-i2416982413.html

Pomoże ktoś?:) Bo bez roweru jak bez ręki ;d

Napisano

za 200zł to kupujesz:

• novateca 802 za 80zl (albo 42 jesli chcesz w przyszlosci tarcze - za 120zl)
  • accenta airplane (lub remerx master/dragon - tak, wiem, to firma z lipna opinia ale najpierw sprawdzcie te obrecze zanim zaczniecie swoje wyklady ok? :)) za ok 50-60zl
  • szprychy - komplet za 20zl (tak ,jestem zwolennikiem zwyklych szprychbo nie widze roznicy w wytrzymalosci ;))
  • Masz super kółko pod kasetę na maszynach za ok 150 - 200zł a nie taki złom jak to z allegro...

Napisano

Taki zestaw wytrzyma moją wagę?

Żeby zaraz znów się nie rozsypywało:)

Wszystkie modele tych obręczy są dobre? Bo akurat accent airplane nie mogę znaleźć pod v-ki

Alexrims Supra N - trochę cięższa, ale jakoś bym przeżył.. Co o niej sądzicie?

Lub DARTMOOR Fortress... CO wybrać?:)

Napisano

Było już setki razy.

Obręcze mavic a319, szprychy mach 2.0 piasty dowolne (polecam deore)

Tysiące przejechane i trzyma się wszystko :)

<p>ps. tył na 36 szprych :) </p>

Napisano

Było już setki razy.

Obręcze mavic a319, szprychy mach 2.0 piasty dowolne (polecam deore)

Supra i Fortress to przesada do XC;) ja na tym latalem w FR (jak i pół polski) :P

pod V masz:

http://www.velo.com....=1&pk=%&id=1305

http://www.velo.com....=1&pk=%&id=1308

wg mnie Mavic to jedynie marka, materiał ten sam, technologia ta sama... a profile Accent ma bardzo przemyślane i spokojnie wytrzymają taką wagę.

Na allegro są czarne szprychy po 13zl komplet jeśli chcesz ładne;) a wytrzymałościowo - już mówiłem co o tym myślę ;) (sam ich używam)

Piasty z kolei... wole zamknięte łożyska niż te kulki, przejedź pare razy przez wodę na deorkach i zapomnij w nie zajrzeć potem, i zrób to na Novatecu...

W Shimano miski będą w stanie tragicznym, a łożyska w novatecu nie (nawet jeśli je kiedyś zakatujesz to nowe kosztuja 6zl sztuka...)

Napisano

No to mam ciężki wybór ;d Ale coś poskładam..

Ta piasta novateca 802 będzie też pasowała na kasetę 7 rzędową?

"Ścianki boczne szlifowane CNC" - jeśli tak pisze to już mam wiedzieć, że są pod v-ki? :)

Sory za ten spam ale jakie szprychy? jakiej długości? ;d

Napisano

do tej 802 włożysz jedną podkładkę i kaseta 7s wejdzie spokojnie, i wszystko będzie działało tip top, mój ojciec tak jeździł i bez problemów, nie ma sensu się pakować w piastę typowo pod 7s teraz...

jeśli masz szlifowane ścianki tzn że nie ma na nich farby, a na fotke patrzysz i jak ma ściankę boczną pionową to jest pod V (przykładem z krzywą ścianką jest Accent GenerationXC - obadaj sobie;))

a szprychy to wyliczy kalkulator jak kupisz obręcz i piastę, bo trzeba pomierzyć, pod 802 i Accenta którakolwiek będzie kolo 265 zapewne, ale to tylko tak orientacyjnie, trzeba zmierzyć i dokładnie policzyć.

Napisano

podkładka ze starej kasety, jakbys mieszkał niedaleko to bym Ci podrzucil nawet, w 1 lepszym sklepie Ci powinni dac za friko;)

ewentualnie manetka i przerzutka od 7 obsłużą 8, tylko bez jednego biegu, a kasety na 8 kosztują tyle samo (to tak jakbys kiedyś zmieniał manetki na 8) ;)

Napisano

Teraz stary mam wolnobieg, nie kasetę, więc podkładki tam nie znajdę, Ile mm te podkładki mają mieć bo z tego co widzę to na Allegro są różnej grubości. I jak je założyć?(w którym miejscu).

Ewentualnie jeżeli bym kupił kasetę 8-kę, to ostatni bieg by mi sporo dał, ale chyba na razie 7 biegów mi wystarczy..

Napisano

jak kupisz 8 co będzie lepszym wyjściem, to największej zębatki nie będziesz wykorzystywał po prostu...

a podkładka, u ojca pasowała:0.25 (może +/-0.01 bo mam lipną suwmiarkę ;))

montujesz za największą zębatką, najpierw podkładka a potem kaseta.

Napisano

Tak jak PoleK piszę - kup kasetę 8 i najwyżej nie będziesz wykorzystywał jednego biegu, ja tak przeleciałem już 2k km i zero problemów ;)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...