julaswdx Napisano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Witam, mam taki problem z amortyzatorem. Problem dotyczy manitou skareba super 80 mm z 2004 albo 5 roku. Kiedy amortyzator odbija po pokonaniu jakiejś przeszkody, alb po wpadnięciu w dziurę słychać uderzenie / stuknięcie. Czym może to być spowodowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comrat Napisano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 mam podobny problem z moim Santourem (jakiś dziwny bo nie ma nazwy na amorze... pisze tylko SR Santour) Kiedy amor odbije w górę słychać metaliczny dźwięk i mocno uderza w ręcę. Pytanie... Czy da się to jakoś zregenerować czy czas na wymianę całego amora? (P.S. Amor trochę "lata" już na goleniach tzn. ma luzy jak zacisnę klamkę hamulca i kiwnę rowerkiem przód tył) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Stawiam, że któryś z miękkich elastomerów na tłoku lub rurce od tłumika rozpadł się. Uderzać może korek zamykający goleń górną o metalowy element, przed którym tenże gumowy dystans powinien być. Trzeba rozebrać i sprawdzić jak to wygląda od środka. Przegląd Skareba jest prosty. Pamiętać należy tylko, aby przy składaniu nie dokręcać mocno tłumika powrotu do goleni dolnej, bo można upierniczyć gwint (do pierwszego wyczuwalnego oporu). @ comrat Amor swoje już przeżył. Sprawdź przy okazji czy nie masz mikro luzu na sterach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
julaswdx Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Liczyłem że dojeżdżę do końca sezonu z tym ale problem się nasila bo stuki są coraz głośniejsze, ewidentny stuk metalu o metal. Jak myślicie jest to groźne dla samego amortyzatora? Czy dał bym rade przejeździć tak jeszcze z 3 k km i nie uszkodzić nic w środku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airsofter Napisano 24 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 A to nie sprężyna puka w goleń górną ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
julaswdx Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Być może, nie znam się na konstrukcji tego amortyzatora, niestety zupełnie padł, teraz nadaje się tylko do serwisu chyba któraś uszczelka puściła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comrat Napisano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 po małym śledztwie doszedłem do tego, iż mam amora z niskiej półki (jakiś xc60 lub 75 - pewnie elastomerowo-sprężynowy) przypuszczam, że rozsypał się już elastomer - miałem tak kiedyś z innym amorem z najniższej półki (nazywał się Zoom). W tamtym amorze elastomery zastąpiłem.... sprężynami z zaworów z Fiata 126p... działał jak złoto po przeróbce :-) tym razem jednak nie będę kombinował.... kupię inny... (chyba będzie to Raidon) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.