Skocz do zawartości

[Łożysko]-rozwalone

best24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Dzisiaj przez moje szarżowanie na rowerze rozwaliłem łożysko tylne. Koło ma 26 cali. Mój sprzęt to sph 300(lub jak kto woli SFX 300. Jaki mam kupić, i jak to zamontować? Sprawdzałem już w innych tematach, lecz różnią się od mojego sprzętu.

Napisano

Raz już rozwaliłem. Objawy są takie że koło się kręci na tej oście a nie na łożysku. Koło przemieszcza się 2cm na różne strony. Podczas prowadzenia koło kręci się normalnie.

Napisano

Albo urwałeś ośkę, co się okaże zaraz po zdjęciu koła, bo wyjdzie sama, w dwóch częściach, albo masz rozkręcone konusy i wypadły śruty z piasty. Nie masz chyba maszynowych łożysk, bo one nie psują się w taki sposób, żeby koło miało dwu centymetrowy luz. Rozkręć piastę i zobacz, jak wygląda w środku. Kup nowe wianki, konusy, złóż wszystko w takiej kolejności, jak rozkręcałeś, dobrze skontruj konusy wąskimi nakrętkami i powinno wszystko grać. Jeśli pękła ośka, to musisz ją wymienić, oczywiście. Mogły powstać zagłębienia w bieżni piasty, ale nic na to nie poradzisz, jeśli jej nie wymienisz. Można na takiej jeździć i dużo osób ma takie piasty, nawet nie wiedząc o tym. W turystycznej jeździe nie jest to dużym problemem.

Cały opis dotyczy tradycyjnego systemu z kulkami i konusami. Jeśli masz jednak, łożyska maszynowe, to wystarczy je wymienić i kółko będzie jak nowe.

Napisano

Więc tak, ośka wyleciała w dwóch częściach. Na niej są konusy. Z tyło o dziwo są kulkowe łożyska. Jest ono w złym stanie. Konusy są za małe na te kulki. Mam problem na dostanie się do drugiego łożyska od strony przerzutki.

Mam kupić cały zestaw czyli łożyska, konusy i ośkę czy tylko ośkę i łożyska?

Napisano

Masz łożysko kulkowe z tyłu, bo bez niego, koło obracałoby się,jak w wozie drabiniastym. Tylko jest to łożysko rozbieralne, z konusami i śrutami, czyli kulkami. Żeby dostać się do łożyska od strony przerzutki, musisz odkręcić wolnobieg, specjalnym kluczem. Do tego potrzebujesz drugi klucz, np. francuski z dłuższym ramieniem. Odkręca się w lewą stronę i naprawdę, mocno trzyma Zapamiętaj kolejność montowanych części, na ośce, żeby je złożyć w taki sam sposób. Kup cały zestaw, ośkę tej samej długości, konusy i wianki do piasty, lub pojedyncze kulki, które układa się na smarze. Nie pamiętam, ile ich tam wchodzi, ale sprzedawca, pewnie Ci doradzi. Luźne śruty są o tyle lepsze, że wchodzi ich więcej, przez co zmniejsza się nacisk pojedynczej kulki na bieżnię i teoretycznie, piasta dłużej wytrzyma. W praktyce, jednak nie ma to znaczenia. Skręć wszystko porządnie, żeby kółko kręciło się swobodnie, bez oporów, ale i bez luzów. Skontruj konusy, cienkimi nakrętkami, żeby się nie odkręcały i nakręć wolnobieg w palcach. Pod wpływem pedałowania, sam się dokręci.

Napisano

Ja bym dał z tyłu same kulki. U siebie mam 9 sztuk włożonych i działa świetnie.

Tak jak pisali, pamiętaj o kolejności, żebyś nie włożył dystansu i nie przykręcił go konusem, tak jak ktoś znajomemu zrobił http://dl.dropbox.co...08062012043.jpg

Miski sprawdziłeś, czy są całe?

Edit: jeśli konusy nie mają wżerów i są równo starte, to możesz zostawić stare.

Napisano

Miski nie, ale czy opłaca się kupować nowe? Drogie to? Z jednej strony wygląda dobrze, lecz z drugiej nie wiem bo mi klucz nie przyszedł jeszcze.

PS. Nie wiem czemu Konus i dystans jest z jednej strony zryty. Prawdopodobnie ja go zryłem gdy rozwaliła mi się ośka.

Napisano

Musisz zobaczyć, czy masz miski zdrowe. Jeśli tak, to je zostaw, a wymień całą resztę. Jeśli konusy są w jakikolwiek sposób uszkodzone, to nie ma co ryzykować, wymień całe wnętrze piasty.

Napisano
mam łożysko 24mm. Może być 25? Takie same jak moje

Prawdę mówiąc, nie wiedziałem, że wianki do piast, mają różne średnice. Dopóki miałem takie, w sklepie prosiłem po prostu o wianki i zawsze pasowały. Myślałem, że ich wymiary są standaryzowane. Nie wiem, skąd masz dane o średnicy swojej piasty, ale różnica 1 mm, to dużo i mogą nie kręcić się swobodnie, o ile w ogóle ułożą się w bieżni. Jeśli nie jesteś pewny, bezpieczniej jest wsadzić pojedyncze śruty.

Napisano

Zmierzyłem miarką i okazało się że ma 24.8mm. Na allegro spotkałem się z 21mm do przodu, 25 i 29 do tyłu. Pasuje jeszcze kupić oś. Moja pełna i wydająca się nie do zdarcia podczas przejazdu na prostej ulicy i słuchani muzyki dającej kopa rozwaliła się na 2 części. Ile coś takiego kosztuje? Czy możecie dać mi link do sklepu który coś takiego sprzedaje? Potrzebuje 20cm długie. Na allegro jest max 17.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...