Skocz do zawartości

[3500-4500] Allmountain full do wszystkiego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

WItam, rezygnuje ze składania roweru, gdyż środki na to nie pozwalają. Szukam używany rower rocznik od 2009 w góre w fajnym stanie.

Teren to lasy(mtb,xc) itp + wyjazdy co jakiś czas w góry tz. w cieższy teren.

Co polecicie?

Moimi faforytami są:

Trek ex6

Kona dawg deluxe

no i inne sensowane rowerki np. simplon itp

Spec'e fajne ale w tej cenie to raczej starsze modele, które nie były oszczędzane.

Patrzać na offerty na alledrogo :), widziałem, że trek ex6 na fox'ach można dorwać za 4.500 a nawet niżej w zależności od pełnej specyfikacji.

Napisano

No w pierwszym poście szukałeś używanego, teraz pytasz o nowy. Jak nie wiesz czego chcesz to spróbuj wpierw pojeździć na kilku rowerach. Może wybierzesz sobie jakąś nówkę. Jak chcesz znać zdanie innych co by kupili w tej cenie z używanych rowerów xc to ja bym szukał czegoś takiego: spec epic(bo mam kupiony używany i polecam), spec stumjumper, trek fuel ex, cannondale scalpel jak Ci się spodoba, może jakis canyon albo gary fisher ale mniejszy wybór będzie bo raczej mało takich ofert jest. Dla przykładu jak kupujesz jakiś rower używany FS to licz się z wydatkiem dodatkowo minimum tych 500zl bo wyjdzie Ci serwis amora,dampera, pewnie klocki hamulcowe, często trzeba zmieniać napęd za jakiś czas. Plus inne małe wydatki dochodzą.

Sent from my MB525 using Tapatalk

Napisano

Dobra już mam upatrzoną kone dawg deluxe 09, powiedzcie tylko czy warto za 4tyś. Stan bdb+

Mój wzrost 177cm

Waga 74kg

• Rama: Kona Dawg Deluxe 2009" M
  • Damper: Fox RP2
  • Widelec: RockShox Rock Shox Revelation 409
  • Przerzutka przednia: Shimano Deore
  • Przerzutka tylna: Shimano Deore XT m770
  • Manetki: Shimano Deore XT SL-M770
  • Korba: Shimano SLX 44/32/22
  • Hamulce: Hayes Stroker Trial 180mm/160mm
  • Koła: Mavic Crossride Disc CL
  • Kaseta: Sram PG-970
  • Gripy: Sunline
  • Opony: Panaracer Fire XC Pro 2.1"
  • Kierownica: Octane One Chemical
  • Mostek: Thompson Elite 4x 90mm
  • Siodło: WTB Speed V Pro Gel
  • Sztyca: Kona

Ponawiam prośbę ponieważ mam godzinę na odpowiedź.

Napisano

Napęd nie najgorszy, widelec taki sobie, rama powinna dać radę w enduro. Co do ceny to nie jest źle, ale to też zależy od stanu komponentów.

Napisano

Patrz w jakim stanie się napęd znajduje - na tych zdjęciach tego nie widać. Jeżeli w kiepskim to nie warto, a jak prawie nowy to cena ok. Oczywiście jeżeli to jest Twoje marzenie;) Ja w podobnej cenie wziąłbym treka fuel jakiegoś albo np.

http://allegro.pl/ro...2399814233.html

tyle że to bardziej xc/allmountain...

Napisano

Ten Canyon pewnie lepiej by się sprawdził do takiej jazdy :

Teren to lasy(mtb,xc) itp + wyjazdy co jakiś czas w góry tz. w cieższy teren.

niż Kona.

Napisano

Rozmawiałem z facetem od Canyon'a. Cena 3900. Kona przed chwilą licytowałem - ostatecznie 3800 i ani grosza mniej. Poprosiłem o foto napędu. Gościu wysłał:

https://dl.dropbox.c.../1-DSC01014.JPG

https://dl.dropbox.c.../2-DSC01015.JPG

Teren jak napisałem, większość pobliskie lasy. I co jakiś czas np. raz w mięsiącu wypad na singletrek czy rychleby do Czech. Typowego DH nie jeżdzę.

Dlaczego Kona mniej się nadaje?

Głównym atutem kony jest moim zdaniem bardzo dobry stan, a w przypadku innych obecnie rowerów na allegro ten stan jest niższy w tej cenie. Np. ten canyon - niby fox z przodu ale ten rower był jeżdzony cały czas, a kona ma przebig max 500km z tego co piszę sprzedawca(wiadomo kazdy tak pisze, ale same zdjecia mówia za siebie.

Napisano

xD tak myślałem maroko777, że się może odezwiesz jak padnie słowo canyon:P

zależy co kto rozumie przez teren/góry i czy chce się też wjeżdżać na rowerze, a nie tylko siąść na wyciągu i zjechać jak najszybciej. Napęd tej Kony jak dla mnie ma trochę więcej niż 500km. Poza tym po specyfikacji domyślam się, że kaseta była już zmieniana. Nie znam firm tych pozostałych elementów jak np. kierownica. Hamulców też nie. Generalnie wydaje mi się to średnią ofertą. No i te crossride - sam ich używam ale do ambitniejszych zjazdów kupiłbym chyba jednak coś wytrzymalszego.

Napisano

Powiem tak: To nie jest oryginalna specyfikacja. Gość składał rower pod siebie. Nic nie było wymieniane. Teren jeżeli mogę bardziej wytłumaczyć to każdy, od pobliskiego lasu do wypadów tak jak wspomniałem na singletrek'a, tak więc nie chodzi o same zjazdy. Miałem sztywniaka, speca sl pro i powiem szczerze tyłek zbyt mocno dostawał w cieższym terenie. Jak obliczalem wage to nie wiecej niz 13kg.

Prosze link do alle.drogo:

http://allegro.pl/show_item.php?item=2403224009

Napisano

hej koleś pisze że rower przejechał max 200km... sam osobiście robię 30km dziennie do pracy w tą i z powrotem + 2x w tygodniu 50-60 km z braku czasu.... czyli taki przebieg zrobił bym spokojnie w tydzień a naprawdę mało jeżdżę ! Coś mi tu nie gra.... ale to Twoja decyzja ! My możemy Ci tylko i wyłącznie coś zasugerować ;)

Napisano

Oj chłopaki, zamieszaliście mi w bani :) Poczekam jeszcze na jakieś sugestie.

Możecie wyjaśnić dlaczego nie spełni w pełni moich oczekiwań co do preferowanego terenu jazdy? Zła geometria ramy?

ps. napęd niby max 400, rama 200

Napisano

Może tylko jeździł do sklepu po bułki oddalonego o 2km przez las:)

Ta kona nie jest zła, ale szału nie robi, jesteś dorosły musisz wybrać i zadecydować sam.

Napisano

No dobra poprawka, ten Canyon to babska wersja, podejrzewam, że zwyczajnie będzie za mały ;) no i babski ....

Kona natomiast to zbyt pancerny rower, stosunkowo ciężki, marnujący energię przez większośc czasu w którym będzie używany, podejrzewam , że 120 mm skoku jak dla ciebie będzie optymalne.

Napisano

Osobiście brałbym Konę ze względu na ramę oraz amortyzatory. Wizualnie wygląda na bardzo zadbany sprzęt. Napędem bym się nie przejmował aż tak bardzo, chociaż wiadomo jest to istotna kwestia, lecz prędzej czy później pójdzie do wymiany jak mocniej się wkręcisz. Tak czy siak najlepiej byłoby jakbyś obejrzał rower osobiście (przekonałem się na własnej skórze, jak bardzo boli kupno na odległość, nawet nowego roweru - aktualnie jest w reklamacji), lub ktoś z Gdańska mógłby go obejrzeć za Ciebie (podejrzewam, że z Lubina ciężko by było Ci się po niego wybrać, chociaż taka podróż pociągiem albo jakieś paliwo firmowe to kto wie - jeśli tylko masz możliwość - jedź). Do roweru dołączane są karta gwarancyjna poszczególnych komponentów oraz jakieś faktury?

Napisano

Eastern, czy Ty jesteś Hermafrodytą czy masz jakieś problemy z osobowością ? :

• Osobiście brałbym

Jesteś niewiarygodny/niewiarygodna .

Napisano

Sprzedawca rower składał a Anglii, obecnie znajduje się tam z rowerem. Odpowiadział na moje pytanie dotyczące części, iż zamawiał je prez ebay oraz jakieś forum rowerowe singletrack.

Możliwośći osobistego obejżenia roweru niestety nie mam.

Kolega dorwał trek ex 6 2010 stan igła za 4.5. Rowerek 12kg - masakra.

Napisano

Nie ważne gdzie i co zamawiał, ważne czy ten rower będzie dla Ciebie optymalny, z tego co piszesz wynika, że będzie na wyrost, nie pojedziesz na nim tak "lekko" jak na hardtailu, zastanów się czy nie wystarczy Ci sprzęt o skoku 120 mm.

No chyba, że będziesz trzymał 2 rowery ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...