MisieX Napisano 6 Czerwca 2012 Napisano 6 Czerwca 2012 Witam wszystkich! Przesiadłem się właśnie na Unibike Expert (głównie dzięki poradom i sugestiom z tego forum ) i niestety nie pasują do niego lampki z mojego poprzedniego roweru. Zarówno sztyca jak i kierownica (w miejscu gdzie bym montował lampkę) mają 31,8mm średnicy i do tych wymiarów muszą pasować nowe "świecidła" Do tej pory używałem: - tył - Cat Eye TL-LD500 - z której jestem bardzo zadowolony, zarówno pod względem długości jak i jasności świecenia - przód - Trelock LS330 - która mogłaby lepiej doświetlać drogę, ale za to jest się świetnie widocznym (również z boku) oraz świeci ponadprzeciętnie długo Wolałbym wydać bliżej 150 niż 200, ale jeśli będzie to uzasadnione to jakoś przecierpię (kwota razem z przesyłką) Co do wymagań to tak jak pisałem: możliwość montażu na "grubej rurze", długi czas świecenia (przynajmniej te 5h dla przedniej) i fajnie gdyby dało się jeździć w zupełnej ciemności z tą przednią (obecny trelock pozwalał na to tylko przy max 15km/h)
mklos1 Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Na tył mogę polecić TL-LD1100. Bardzo dobra lampa. Jeżeli chodzi o oświetlenie drogi w mieście i na szosie to poleciłbym Roxim RX-5 (drogo), jedyna lampa, która świeci nieźle i ma szansę działać ~5h. Tutaj jest z tym, co produkuje Roxim. RS-3 to model niżej niż RX-5, ale moim zdaniem nieopłacalny. Różnica w cenie nieduża, a różnica w świeceniu wyraźna. Natomiast, jeżeli chcesz poczuć wyraźną różnicę (np w terenie) to może warto dozbierać i kupić coś z MagicShine'a, np MJ-872. Moim zdaniem z budżetem 150-200 PLN na całe oświetlenie, jakościowo i ilościowo nie wyjdziesz wyraźnie poza posiadany zestaw. Do MTB kupiłem swego czasu dwie chińskie latarki na diodzie CREE XM-L. Dają radę. Koszt około 250 PLN (przy obecnych cenach). Ból? Na pełnym gazie (czyli ~500lm/szt - realnego strumienia) trzymają nieco ponad 90 min. Na innych trybach nie próbowałem dokonywać pomiarów.
Mod Team michuuu Napisano 7 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 7 Czerwca 2012 Trzeba jeszcze dodać że Roxim 5 to duża lampa, nie dla maniaków wagi i gabarytu. Ale ogólnie godna polecenia, dobrze oświetla teren przed rowerem i dosyć długo pracuje na jednym zestawie akumulatorków.
MisieX Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Napisano 7 Czerwca 2012 Skoro mam budżet 150-200zł, to nie polecajcie mi modeli, gdzie sama przednia lampka kosztuje prawie 150zł, a przednia grubo ponad 200zł. Problem tylnej lampki się rozwiązał - Obejma do lamp Cateye TL-LD170, TL-LD120, TL-LD600, TL-LD500 uniwersalna (18-40mm) - Rowery, części i akcesoria rowerowe, sklep i serwis rowerowy - roweryokey.pl Dlatego zostaje mi do kupienia jedynie przednia, więc wolałbym zdecydowanie nie przekraczać tych 200zł. Roxim RS3 wygląda ciekawie, ale może macie jakieś alternatywy? @Mklos - nie zależy mi bardzo na tym, zeby wychodzić jakościowo i ilościowo poza posiadany zestaw, chcę po prostu móc zamontować go na swoim rowerze, bo teraz nie mam nic
dymcio111 Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Na tył polecam np Mactronic Walle, lub Smart możesz popatrzeć obydwie z mocnymi diodami, a na przód i 5h świecenia to troche mały budżet i nic tutaj nie zaproponuje, ja używam Mactronic Scream i daje rade do miasta i przy nie za szybkiej jeździe w lesie, ale świeci o połowe krócej. Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk
mklos1 Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Roxim RS3 wygląda ciekawie, ale może macie jakieś alternatywy? Alternatywa - dozbierać i kupić Roxima RX-5. Pisałeś, że chciałbyś mieć coś co świeci lepiej niż Trelock. Skoro budżet Ci się powiększył, lepiej dorzucić 50 PLN (nawet poczekać) niż pakować się chińskie latarki po 100 PLN, choć w teren (szczególnie las) byłaby to niezła opcja kupić 2x diodę XM-L.
MisieX Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Napisano 7 Czerwca 2012 Alternatywa - dozbierać i kupić Roxima RX-5. Pisałeś, że chciałbyś mieć coś co świeci lepiej niż Trelock. Skoro budżet Ci się powiększył, lepiej dorzucić 50 PLN (nawet poczekać) niż pakować się chińskie latarki po 100 PLN, choć w teren (szczególnie las) byłaby to niezła opcja kupić 2x diodę XM-L. Budżet mi się nie powiększył. Jedyna zmiana to to, że mogę go teraz w całości przeznaczyć na przednią lampkę
mklos1 Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Budżet mi się nie powiększył. Miałem tu na myśli, budżet na przednią lampę...
sebaxgh Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 http://www.aliexpress.com/product-fm/519719047-1800-Lumen-CREE-XM-L-T6-LED-Bicycle-bike-HeadLight-Lamp-Flashlight-Light-Headlamp-6400mAh-8-wholesalers.html I zostaje Ci kasy na np. Walle'go, lampka w trybie max świeci niecałe 3h w niższym nie sprawdzałem, ale pewnie 5h poświeci. Jest to o Tyle dobre że można ją na kask zamocować, a kabel jest dość długi starcza mi z kierownicy do torby podsiodłowej.
mklos1 Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Wygląda na to, że to pojedyncza dioda. XM-L T6 nie jest w stanie wydać z siebie więcej niż 1000 lm, więc mi tu ściemą pachnie. Nie mniej jednak wygląda bardzo ciekawie, nawet jeżeli ma połowę tego, co deklarują. Jak ją ściągnąłeś?
sebaxgh Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Wiadomo że nie ma się sugerować ilością lumenów, ale świeci mocno, dużo mocniej od latarek z allegro po ok 120-140zł (sam taką mam) Wystarczy się zarejestrować tam, a reszta jak w sklepach internetowych. Przesyłka za darmo więc wychodzi ok 140zł - u nas takiej mocnej nie kupi się nawet za 200zł z takim pakietem i ładowarką. A połączenie latarki na XM-L na kierownicy + ta lampeczka na kasku jest mega PS. na paczkę czekałem 9 dni
ElDiablo Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 naprawdę fajna ta lampka ... chyba się skuszę!
dymcio111 Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 Płaciłeś przez Paypal czy jakiś przelew walutowy ? Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk
mklos1 Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 To jest też bardzo ciekawa lampa w równie dobrej cenie: http://www.aliexpress.com/product-fm/540570577-3x-CREE-3800-Lumens-XM-L-T6-LED-3T6-LED-Bike-Bicycle-Light-6400mAh-wholesalers.html Co ciekawe MJ-872 wcale nie jest w takiej dobrej cenie. W Polsce można ją mieć za 419 PLN.
MisieX Napisano 11 Czerwca 2012 Autor Napisano 11 Czerwca 2012 A co sądzicie o Mactronic Noise BPM-300LM? Tak akurat się wpisuje w mój budżet. Są wersje LM i L i za bardzo nie wiem czym się różnią. Myślałem jeszcze o Bocialarce na XT-E, ale jest droższa a nie wydaje się lepiej świecić
Waise Napisano 11 Czerwca 2012 Napisano 11 Czerwca 2012 http://www.aliexpres...holesalers.html I zostaje Ci kasy na np. Walle'go, lampka w trybie max świeci niecałe 3h w niższym nie sprawdzałem, ale pewnie 5h poświeci. Jest to o Tyle dobre że można ją na kask zamocować, a kabel jest dość długi starcza mi z kierownicy do torby podsiodłowej. A poza akumulatorem jak wypada ta chińska lampka (ta, wiem, że obie są chińskie ) z o tą z allegro: http://allegro.pl/latarka-ultrafire-501b-cree-xm-l-t6-xml-900lm-i2402358491.html Dioda ta sama. Odbłyśnik mniejszy, ale to może być nawet na korzyść w rowerze. Nic o tym na aukcji nie jest napisane, ale może da się trochę obiektywem pomachać (zazwyczaj przy tej konstrukcji się da ), a w tej chińskiej chyba nie da rady. Co myślicie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.