Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Przód i tył, 150-200zł na grubą sztycę i grubą kierownicę

MisieX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!

Przesiadłem się właśnie na Unibike Expert (głównie dzięki poradom i sugestiom z tego forum :)) i niestety nie pasują do niego lampki z mojego poprzedniego roweru.

Zarówno sztyca jak i kierownica (w miejscu gdzie bym montował lampkę) mają 31,8mm średnicy i do tych wymiarów muszą pasować nowe "świecidła"

Do tej pory używałem:

- tył - Cat Eye TL-LD500 - z której jestem bardzo zadowolony, zarówno pod względem długości jak i jasności świecenia

- przód - Trelock LS330 - która mogłaby lepiej doświetlać drogę, ale za to jest się świetnie widocznym (również z boku) oraz świeci ponadprzeciętnie długo

Wolałbym wydać bliżej 150 niż 200, ale jeśli będzie to uzasadnione to jakoś przecierpię ;) (kwota razem z przesyłką)

Co do wymagań to tak jak pisałem: możliwość montażu na "grubej rurze", długi czas świecenia (przynajmniej te 5h dla przedniej) i fajnie gdyby dało się jeździć w zupełnej ciemności z tą przednią (obecny trelock pozwalał na to tylko przy max 15km/h)

Napisano

Na tył mogę polecić TL-LD1100. Bardzo dobra lampa.

Jeżeli chodzi o oświetlenie drogi w mieście i na szosie to poleciłbym Roxim RX-5 (drogo), jedyna lampa, która świeci nieźle i ma szansę działać ~5h. Tutaj jest

z tym, co produkuje Roxim. RS-3 to model niżej niż RX-5, ale moim zdaniem nieopłacalny. Różnica w cenie nieduża, a różnica w świeceniu wyraźna. Natomiast, jeżeli chcesz poczuć wyraźną różnicę (np w terenie) to może warto dozbierać i kupić coś z MagicShine'a, np MJ-872. Moim zdaniem z budżetem 150-200 PLN na całe oświetlenie, jakościowo i ilościowo nie wyjdziesz wyraźnie poza posiadany zestaw.

Do MTB kupiłem swego czasu dwie chińskie latarki na diodzie CREE XM-L. Dają radę. Koszt około 250 PLN (przy obecnych cenach). Ból? Na pełnym gazie (czyli ~500lm/szt - realnego strumienia) trzymają nieco ponad 90 min. Na innych trybach nie próbowałem dokonywać pomiarów.

• Mod Team
Napisano

Trzeba jeszcze dodać że Roxim 5 to duża lampa, nie dla maniaków wagi i gabarytu. Ale ogólnie godna polecenia, dobrze oświetla teren przed rowerem i dosyć długo pracuje na jednym zestawie akumulatorków.

Napisano

Skoro mam budżet 150-200zł, to nie polecajcie mi modeli, gdzie sama przednia lampka kosztuje prawie 150zł, a przednia grubo ponad 200zł.

Problem tylnej lampki się rozwiązał - Obejma do lamp Cateye TL-LD170, TL-LD120, TL-LD600, TL-LD500 uniwersalna (18-40mm) - Rowery, części i akcesoria rowerowe, sklep i serwis rowerowy - roweryokey.pl

Dlatego zostaje mi do kupienia jedynie przednia, więc wolałbym zdecydowanie nie przekraczać tych 200zł.

Roxim RS3 wygląda ciekawie, ale może macie jakieś alternatywy?

@Mklos - nie zależy mi bardzo na tym, zeby wychodzić jakościowo i ilościowo poza posiadany zestaw, chcę po prostu móc zamontować go na swoim rowerze, bo teraz nie mam nic :)

Napisano

Na tył polecam np Mactronic Walle, lub Smart możesz popatrzeć obydwie z mocnymi diodami, a na przód i 5h świecenia to troche mały budżet i nic tutaj nie zaproponuje, ja używam Mactronic Scream i daje rade do miasta i przy nie za szybkiej jeździe w lesie, ale świeci o połowe krócej.

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Napisano
Roxim RS3 wygląda ciekawie, ale może macie jakieś alternatywy?

Alternatywa - dozbierać i kupić Roxima RX-5. Pisałeś, że chciałbyś mieć coś co świeci lepiej niż Trelock. Skoro budżet Ci się powiększył, lepiej dorzucić 50 PLN (nawet poczekać) niż pakować się chińskie latarki po 100 PLN, choć w teren (szczególnie las) byłaby to niezła opcja kupić 2x diodę XM-L.

Napisano

Alternatywa - dozbierać i kupić Roxima RX-5. Pisałeś, że chciałbyś mieć coś co świeci lepiej niż Trelock. Skoro budżet Ci się powiększył, lepiej dorzucić 50 PLN (nawet poczekać) niż pakować się chińskie latarki po 100 PLN, choć w teren (szczególnie las) byłaby to niezła opcja kupić 2x diodę XM-L.

Budżet mi się nie powiększył. Jedyna zmiana to to, że mogę go teraz w całości przeznaczyć na przednią lampkę

Napisano

http://www.aliexpress.com/product-fm/519719047-1800-Lumen-CREE-XM-L-T6-LED-Bicycle-bike-HeadLight-Lamp-Flashlight-Light-Headlamp-6400mAh-8-wholesalers.html

I zostaje Ci kasy na np. Walle'go, lampka w trybie max świeci niecałe 3h w niższym nie sprawdzałem, ale pewnie 5h poświeci.

Jest to o Tyle dobre że można ją na kask zamocować, a kabel jest dość długi starcza mi z kierownicy do torby podsiodłowej.

Napisano

Wygląda na to, że to pojedyncza dioda. XM-L T6 nie jest w stanie wydać z siebie więcej niż 1000 lm, więc mi tu ściemą pachnie. Nie mniej jednak wygląda bardzo ciekawie, nawet jeżeli ma połowę tego, co deklarują. Jak ją ściągnąłeś?

Napisano

Wiadomo że nie ma się sugerować ilością lumenów, ale świeci mocno, dużo mocniej od latarek z allegro po ok 120-140zł (sam taką mam)

Wystarczy się zarejestrować tam, a reszta jak w sklepach internetowych.

Przesyłka za darmo więc wychodzi ok 140zł - u nas takiej mocnej nie kupi się nawet za 200zł z takim pakietem i ładowarką.

A połączenie latarki na XM-L na kierownicy + ta lampeczka na kasku jest mega :)

PS. na paczkę czekałem 9 dni :P

Napisano

A co sądzicie o Mactronic Noise BPM-300LM? Tak akurat się wpisuje w mój budżet. Są wersje LM i L i za bardzo nie wiem czym się różnią.

Myślałem jeszcze o Bocialarce na XT-E, ale jest droższa a nie wydaje się lepiej świecić

Napisano

http://www.aliexpres...holesalers.html

I zostaje Ci kasy na np. Walle'go, lampka w trybie max świeci niecałe 3h w niższym nie sprawdzałem, ale pewnie 5h poświeci.

Jest to o Tyle dobre że można ją na kask zamocować, a kabel jest dość długi starcza mi z kierownicy do torby podsiodłowej.

A poza akumulatorem jak wypada ta chińska lampka (ta, wiem, że obie są chińskie :P) z o tą z allegro:

http://allegro.pl/latarka-ultrafire-501b-cree-xm-l-t6-xml-900lm-i2402358491.html

Dioda ta sama. Odbłyśnik mniejszy, ale to może być nawet na korzyść w rowerze. Nic o tym na aukcji nie jest napisane, ale może da się trochę obiektywem pomachać (zazwyczaj przy tej konstrukcji się da :P), a w tej chińskiej chyba nie da rady. Co myślicie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...