MasterYoda Napisano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Witajcie. Dzisiaj postanowiłem wymienić przednia przerzutkę (Shimano Altus) w moim rowerze. W sklepie , w moim pułapie cenowym, była tylko ALIVIO FD-M430, top-swing, dual pull, czyli powinno wszystko pasować. Niestety, prowadnik łańcucha w nowej przerzutce jest sporo dłuższy niż w starej i przez to nie mogę ustawić prawidłowej odległości pomiędzy blatem korby a prowadnikiem, czyli 2-3mm, ponieważ wtedy jego końcowa część ociera już o ramę (punkt oznaczony białą literą C na zdjęciu). Najmniejsza odległość między punktami A i B, bez ocierania w punkcie C, to 7-8 mm, czyli chyba mocno za dużo. W związku z tym mam pytanie, czy istnieje jakaś odmiana Alivio z krótszym prowadnikiem i czy jakieś oznaczenia w modelu przerzutki mówią o jego długości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 A ile zębów ma korba? Nie czasem 38? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterYoda Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 A ile zębów ma korba? 42-32-22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Dziwne, może masz model pod korbe 48. Pozostaje ci wymienić przerzutkę lub ją podnieść nie ma innej opcji. Nawet zmiana suportu nie wiele tu pomoże. Co to za rama? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Miałem identyczny problem ... też z alivio poczytaj http://www.forumrowerowe.org/topic/106921-przerzutka-przod-kat-rury-podsiodlowej/page__p__1009748?do=findComment&comment=1009748 Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Z tamtego tematu wynika ze wymiana pomaga z czym cieżko sie nie zgodzić, tutaj można pokombinować z podniesieniem "na styk" lub wymienić innej opcji nie widze. Abstrahując od tematu dziwne to ze alivio można by powiedzieć złoty środek w shimano MTB miedzy jakością a ceną wypuszcza przerzutkę której nie da sie ustawić. Chyba ze jest dedykowana do napędów 48z a nikt o tym nie wspomina. I to by wszystko wyjaśniało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterYoda Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Co to za rama? To rower Cube AIM 2011. Miałem identyczny problem ... też z alivio poczytaj Dzięki rzezniol, czytam forum, rzec by można, nałogowo, ale na ten temat nie trafiłem. Czyli nie mam innego wyjścia jak odpuścić Alivio i szukać czegoś z krótszym prowadnikiem. Tylko mam wątpliwości, czy sklep przyjmie z powrotem tą przerzutkę, w końcu nosi ślady używania :-( Jakby co, to mam na sprzedaż :-) , przebieg jakieś 50m na stojaku rowerowym. Dziękuję za szybki odzew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 No nie jako to ich problem bo sprzedając ci urządzenie mają znać jego zastosowanie i ewentualne problemy jakie sie z tym wiążą. Powinni ją wziąć, zwrócić kase lub zaproponować wymianę na inną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petarda0 Napisano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Niestety patrząc na fotkę wszystko wskazuje że to do korby na 48 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Może rama była liczona tylko dla większej ilości zębów na największej zębatce z przodu i dlatego tak teraz jest. Wątpię. nikt nie podaje takich wymiarów. To jest zestandaryzowane. Teraz widzę, że producenci już tak wymyślają z rowerami, że niektóre części do nich chyba nie pasują. Odstęp dużo za duży, bo powinno być 2-3mm. Spóźniłem się z odpowiedzią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Rama jak rama dolne widełki stykają sie z suportem w tym samym miejscu gdzie w każdej ramie. W meridach full prawa rura idzie w dół ( w niektórych modelach) aby zminimalizować bicie lancucha o lakier, możliwe ze takie coś by pomogło. U mnie a też mam fula wahacz jest lekko podniesiony z racji położenia łozyska, tam pewnie w ogole by sie nie dało jej założyć. Jestem ciekaw niestety nie mam jak sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petarda0 Napisano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Też miałem podobny problem, wyrwałem za grosze stare dobre Deore XT tyle ze na małą średnicę rury, na frezarce roztoczyłem, wyszło na styk ale też okazało się że prowadzenie stuka w rurę, milimetr w góre i jest dosłownie na grubość papieru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterYoda Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 No teraz zerknąłem na specyfikację tej przerzutki na stronie Shimano i faktycznie, jest przeznaczona do korb 44/48. No trudno, za późno. Spróbuję oddać. Teraz, dzięki Wam, wiem przynajmniej jakie zmieniarki będą pasować: SRAM X-5 i Shimano SLX, tylko one jakby droższe od Alivio są ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 http://allegro.pl/shimano-deore-lx-fd-m581-dual-pull-34-9-jak-nowa-i2386884114.html Pozaglądaj za taką albo lepiej jak sie uda za modelem wczesniejszym M571, niezawodna lekka i tania o ile dostępna. No jak uda ci sie zwrocić alivio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Nie koniecznie musi tro być X-5 czy SLX ... akurat na drugiim rowerze mam SLX`a a w sklepie na zamiane z krótszym prowadnikiem mieli tylko X-5 ... Kompatybilność Alivio z korbami 44... na blacie 44 w moim reactionie alivio robi dokładnie ten sam problem ... W starym Giancie miałem poroblem z blatem 42 ale zapewniam że te 2 zęby róznicy to nie problem ... to kilka mm na srednicy blatu. Ja tam sobie wbiłem do głowy ze długi prowadnik w tym alivio jest kompatybilny tylko z blatami 48 i drugi raz tego blędu nie popełnie Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Z czystej ciekawej ciekawości poszedłem zmierzyć u siebie, przy korbie 44z i przerzutce deore m510 na 2 zebatce odległosć do ramy wynosi 32mm na trzeciej pewnie ok 40mm ... i co az tyle sie te prowadnice roznia ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Puklus ... problem dotyczy przejścia ze środka (2) na młynek (1) ... kiedy ramka przerzutki musi się minąć z prawym ramieniem dolnych widełek tylnego trójkąta. Krotka ramka w obu moich rowerach widełki mija gdzies o około 5 mm ... długiej ramce Alivio brakuje jakieś 5 mm do przejscia nad widełkami w efekcie końcowym przerzutka sie opiera o rame i nie nastepuje zmiana przełozenia. Jest to dla mnie największa zagadka ... przegladając oficjalną dokumentacje shimano http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/SI_6TE0A/SI-6TE0A-003-00-ENG_v1_m56577569830755896.PDF Nigdzie nie ma info o braku kompatybilności z korbami 48z Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 wychodzi na to ze alivio ma duza pojemnosc i bez problemu obsluzy korbe 48-36-22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Gdzie wychodzi ? Jakoś tak dokumentacja grupy Alivio tego nie potwierdza ... Korby 48/36/26 lub 44/32/22 ... max pojemnośc 22z i to się da wyczytać z dokumentacji. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Hmm możliwe ze nie doczytałem nie zmienia to faktu ze przy zejsci z 2 na 1 w korbie odległość nie zmienia sie dalej jest ok 33mm. Nie widziałem jeszcze tego nowego alivio wiec cieżko mi coś mówić ale taka różnica ... mogli zastosować starą prowadnice z deore czy LXa i było by git ale modzili aż wymodzili. MasterYoda wrzuć fote jak masz lancuch na 3 zębatce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Gdzie wychodzi ? Jakoś tak dokumentacja grupy Alivio tego nie potwierdza ... Korby 48/36/26 lub 44/32/22 ... max pojemnośc 22z i to się da wyczytać z dokumentacji. Pozdro a przy jakiej pisza ze dyferencjal przedni jest wiekszy niz 22t ? piszecie ze ma dluzszy prowadnik niz slx, ktory jakos daje z pojemnoscia 26t wiec alivio przy dluzszym powinna jeszcze lepiej sobie poradzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Masz link do pdf'a od shimano ... Odpal go i przeczytaj ze zrozumieniem pierwsza tabelke dotyczącą przedniej zmieniarki w dziale specyfikacja ... Wyraznie pisze ze pojemność to 22z. Pozdro TapaTalk'nięte z Andka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 przeciez napisalem ze nie spotkalem sie w opisie z pojemnoscia 22t, ale teoria a praktyka w shimano to 2 rozne rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterYoda Napisano 8 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 MasterYoda wrzuć fote jak masz lancuch na 3 zębatce. Niestety, zdjąłem już to Alivio z roweru, po prostu prowadnik opierał się o ramę i nie mogłem zrzucić łańcucha na mniejsze tryby. Wrócił luźny Altus :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechB Napisano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 Niestety, zdjąłem już to Alivio z roweru, po prostu prowadnik opierał się o ramę i nie mogłem zrzucić łańcucha na mniejsze tryby. Wrócił luźny Altus :-) Hey , miałem identyczny problem jak Ty (plus wew część prowadnika opierała się o środkową zębatkę przy próbie wrzucenia blatu...), Ten model ALIVIO (z 2011) jest pod korby 44 do max 48 (też dowiedziałem się za późno ) Rozwiązaniem było podniesienie przerzutki do 5-6mm ponad blat (licząc do zewnętrznej części wózka) Obecnie śmiga bez problemów (jedynie "mięknie" pod silnym obciążeniem... ale to tylko Alivio ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.