Skocz do zawartości

[Kraków] Gdzie zaparkować rower?

afekt

Rekomendowane odpowiedzi

Choć chwilowo nie mieszkam w Krakowie, to nadal wpadam do miasta i wrócę jeszcze. Miałem zawsze taki irytujący problem.

Powiedzcie mi, gdzie można spokojnie zostawić rower gdzieś w centrum, naokoło rynku?

Nie raz wybierałem się na spotkanie, coś załatwić w tych okolicach i zawsze miałem problem z pozostawieniem roweru. O ile w dzień to może nie aż tak duży problem, bo widziałem że część rowerzystów zapina rower na parkingu przy kościele na Karmelickiej (dojeżdżam od Bronowic). To na wieczór to już zupełnie nie wiem, nieobyty jestem. Wieczorami jest ciemno, łatwiej ukraść, nie orientuje się na ile parkingi działają, a nawet jeśli to czy bezpłatnie. Doskonale zdaje sobie sprawę z problematyczności zagadnienia, ale może usłyszę coś ciekawego.

Wiadomo najlepszy byłby dobry parking dla rowerów. Przydałyby się. Niedługo zdaje się zostanie zmienione prawo na temat jazdy pod wpływem alkoholu, a parking w centrum, gdzie można spokojnie dojechać na rowerze, zostawić i przejść się na piwko do 2-4 w nocy byłby jak znalazł. Tylko, że ja mam słabe nerwy. Albo jestem spokojny o rower, albo nie wysiedzę w knajpie i wybiorę mpk+ marsz do domu. Nie wszystkie knajpy mają miejsce na rower, choć dobrze wspominam wizytę w knajpie na św Tomasza. Było mało ludzi, barman pozwolił, więc spokojnie wprowadziłem rower na sam dół i zaparkowałem pod sceną :)

Osobiście nie jestem zwolennikiem zostawiania roweru, bo wiem co ludzie potrafią. Ja też parkuje na Karmelickiej, ale "dobre" zabezpieczenie jest konieczne. Ja zawsze zapinam na łańcuch i ulocka. Ale jeśli zostawiam rower to maks na 30 min. Mam nadzieję że Ci chociaż troszkę pomogłem :thumbsup:

lepiej nie zostawiaj roweru na zewnątrz, nie znasz pomysłowości polaków. jeśli masz drogi rower to nawet łańtuch nie pomoże. Ale jeśli zdecydujesz się już na przywiązanie roweru to pamiętaj żeby opcel cały rower z kołami i ramą. (mi kiedyś zaje**** koła bo mam na szybkozłącza.)

u-lock to wiadoma sprawa. Jeśli już zostawiam pod supermarketami to u-lock rama, lub z kołem i do tego zwyklejszy łańcuch na wszystko. Plus demontaż nakładek multimedialnych. I tu mam problem, zabiorą mi mój fajny uchwyt pod galaxy s2, czy też mogę go zostawić przy rowerze...

@marekw To ciekawe rozwiązanie. Podasz mi konkretny hotel gdzie tak można? Nigdy o tym nie słyszałem i nawet nie wiem gdzie są takie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...