Skocz do zawartości

[hydrauliczne XT M785] Problem z przewodem BH90

marcineq30

Rekomendowane odpowiedzi

W przednim hamulcu na łączeniu przewodu hamulcowego BH90 z banjo pojawiło się rozszczelnienie i zaczął wyciekać olej i niestety przewód do wymiany, przebieg około 600 km.

Czy ktoś z użytkowników hamulców: SLX M666, XT M785, XTR M985 miał podobny problem z przewodami shimano BH90 ????

Rozszczelnienie jest takie że zacisk był zasyfiony olejem, jeżeli chodzi o wysyłanie hamulców do serwisu to nie bardzo mi się chciało wysyłać, czekać aż zrobią i odeślą więc sam wymieniłem przewód i teraz jestem ciekaw po jakim czasie znowu mi się to rozszczelni.

Jestem ciekaw czy to rzeczywiście na łączeniu banjo-przewód, bo może na uszczelkach banjo ciekło. Ojej jest taki że się rozpływa wszędzie dlatego cały zacisk był zafajdany.

Pewnie chodzi Tobie o połączenie banjo z zaciskiem - nie olej zaczął wyciekać w miejscu gdzie banjo zaciśnięte jest na przewodzie hamulcowym

• 1 miesiąc temu...

Jak sobie poradziłeś z tym rozszczelnieniem? U mnie pojawiło się identyczne i na tym samym przewodzie. Jak pisałem wyżej to musiałem przechwalić chyba :). Byłem w serwisie zapytać co można z tym zrobić i się dowiedziałem że niewiele. Można zacisnąć nowe banjo ale nie wiadomo czy podejdzie do zacisku. Napisałem do sklepu bo przewody są jeszcze na gwarancji i czekam na odpowiedź.

Normalka, to jest wadliwa seria przewodów. Wszystkie z tej serii ciekną w miejscu gdzie przewód wchodzi do banjo. Zapewne maszyna za słabo dociskała. Najśmieszniejsze, że zagraniczni dystrybutorzy sh*tmano wysyłają nowy przewód z nowymi metalicznymi klockami bez gadania. U nas musisz się prosić, odsyłać, czekać na opinię... Ale gdzie my, gdzie "jewropa"...

Jak sobie poradziłeś z tym rozszczelnieniem?

Poradziłem sobie w ten sposób że kupiłem nowy przewód i go wymieniłem, nie mam czasu na wysyłanie do serwisu (rower unieruchomiony) czekanie.

Jest jeszcze jeden sposób : http://www.vincere.pl/sklep/index.php?p111,unex-zestaw-do-skracania-przewodow-hamulcowych-shimano-formula-hayes-un-hst02

teraz jak się znowu rozszczelni to zamontuję ten zestaw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...