Skocz do zawartości

[manetka] Sram 9.0sl half-pipe'a chce skrocic...

kazafaza

Rekomendowane odpowiedzi

HELLo-:

A wiec wpadla mi w lapska manetka SRAM 9.0sl na 8 biegow, wersja half pipe, a wiec z dluzsza raczka niz zwykle...i tutaj pojawia sie moj problem: chcialbym ja ciachnac i uzyskac "normalna" dlugosc gripa. Czy ktokolwiek juz probowal takich kombinacji? Ewentualnie czy orientujesz sie czy taka samorobka da rade - wiem ze na gumie sa wypustki ktore zazebiaja sie z korpusem manetki, cos jak na zdjeciu(wersja standard, "krotka"):

IMAGE_8D6A4C87-6519-48B7-A987-ABF0C50D385D.JPG

Korpus manetki:

IMAGE_A55DC4DA-A38F-404F-862F-B8D18403FD43.JPG

No i pytanko jak to wyglada w half-pipach(sorry za literowke;), wiem ze najlatwiej byloby je rozebrac, ale bedzie to niemozliwe ze wzgledu na dzielaca nas odleglosc;( Pomocniczo zdjecie mojej manetki:

!B3K,ZSQEWk~$(KGrHqR,!h!E)73McIRQBMlPDHJkQQ~~_3.JPG

Za wszelkie uwagi, porady z gory serdecznie dziekuje!

POZDRo-:ver

Gość saymon81

Kiedyś kombinowałem z X4, ale to nic nie da, bo może się rozsuwać. Od środka masz takie łapki co trzymają tę długą cześć.

Nie będzie trzymało się razem.

Prawy górny róg zdjęcia. W moim x4 było podobnie. Nie mogę znaleźć zdjęcia Twojego modelu.

http://ap1.pinkbike.org/p5pb7872809/p5pb7872809.jpg

Ale mogę się mylić. Pewnie dużo zależy od rocznika i konstrukcji. Zdjęcie od środka, bardziej pomoże.

Dzieki saymon81, oczywiscie najwiecej dowiem sie jak rozlupie manetke w pol, dam znac jak juz bede ja miec w imadle i zamieszcze info tutaj w razie gdybym nie byl jedyna osoba z dziwacznymi pomyslami...

Puklus: gdybym skladal rower dla kazafazowej to takie rozwiazanie mogloby przejsc, ale ja mam nieco bardziej spuchniete grabie ;)

EDIT: saymon81 - hhmm, a gdybym mial przykrecane gripy to teoretycky daloby rade?

p.s.: W najgorszym razie zamienie nieuzywana manetke Sram 9.0sl 8 biegowa, half-pipe, kolor "carbon" na zwykla "shorty"...PW

Hmm, widzę, że masz starszą wersję manetek, tam była już ta kontra, która trzymała całość w kupie? Kurcze, swoje 7.0 ucinałem i bez problemu działały, ale trochę dawno to już było...

Na pewno można ucinać nowsze wersje, ze wskaźnikami za pokrywką - trzeba tylko wyciąć w tulejce otwory pod kontrę i hulaj duszo ;)

miskov17: dzieki bardzo, tchnales nieco otuchy w moj projekt! Watpie zeby to byla wersja z kontra, niestety nie jestem tego w stanie sprawdzic teraz...sadzac po Waszych uwagach powinno dac rade lub powinno dac rade z dokrecanymi gripami ;)

Jesli to pomoze to moje gripy maja taka sama konstrukcje:

62743221.jpg

Niestety nie, manetka w domu w PL a ja na zmywaku w Londynie ;) Jutrem koles leci i mozliwe ze mi zabierze ta manetke wiec niebawem dam znac...w najgorszym razie bede ja ciachac osobiscie w domu w Lipcu :]

Jak nie masz na końcu takiego plastykowego ringa,który blokuję te gumę na zatrzaskach to po prostu ucinasz brzeszczotem tą gumę tak jak jest.

Jak masz ten ring zabezpeiczający na 2 zatrzaskach to jest więcej roboty.

Ale te czerwone chyba są bez zadnych zabezpieczeń.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...