micropoint Napisano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Sytuacja wymaga założenia osobnego tematu rozpoczętego tutaj http://www.forumrowerowe.org/topic/113616-rama-kross-level-a10-skrzypiaca-rama/ Rozkręciłem piastę i już chyba wszystko jasne. Prawdopodobnie doszło do rozkręcenia konusa od strony tarczy hamulcowej i prawdopodobnie dlatego skrzypiało. Niestety pozostały ślady w postaci: 1. Kulki wyżłobiły rowki na stożku piasty 2. Same kulki też dostały Bieżnia od strony kasety wygląda dobrze. Kulki łożyska też są gładkie więc myślę, że tu nie ma problemu. I teraz pytanie. Kulki oczywiście do wymiany i pewnie stożek piasty też (jeśli się da zakupić takowy w ogóle) bo raczej nie jeździć na tym prawda? I jeszcze jedno małe pytanie. W trakcie rozkręcania piasty wypadła taka mała, cienka podkładeczka raczej od strony tarczy hamulcowej ale pewności nie mam bo zobaczyłem po chwili. Kojarzycie co to może być bo nie widze tego na serwisowej ulotce. pozdrawiam micropoint A ja potem musze to jeszcze skręcić wszystko ehh:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Jeżeli tylko konus i kulki są uszkodzone to można to naprawić ale jeśli bieżnia w piaście ma wżery to nie będzie to działać płynnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Matko boska coś ty piastę piaskiem smarował ? Jeżeli sam konus to spokojnie zamienniki dokupisz, jak miska piasty tez padła to ... no piasta ze tak powiem w kosz. Można poniekąd to wymienić ale to wydaje mi sie nie trafionym pomysłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micropoint Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Miska piasty jest w porządku, nie widać żeby były wżery. Dam fotki później cobyście se popatrzyli. Co do tego jak to się stało to lepiej nie pytajcie:) Jestem żółtodziobem i mojej uwagi nie przykuły odgłosy które wydawała piasta. Gdzie mógłbym kupić stożek i kulki? macie jakieś sprawdzone sklepy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 No nie wiem czy tak łatwo dostaniesz konusy do XT, spróbuj na cyklotur.pl tam mają dużo zamienników do Shimano. Ta podkładka jest od strony tarczy dajesz ją przed tą srebrną nakrętkę, którą nakręcasz na ośkę. Jak już będziesz kupował kulki zainwestuj w kulki XTR, kręcą się lepiej niż te z XT - bardziej płynnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honor Napisano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Szukałem ostatnio części do swojej piasty i znalazłem ofertę tego sklepu na allegro. Ma bardzo dużo części do piast shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Nie muszą być z XT, każde sie nadadzą ale oczywiście XT były by najlepsze, od każdego modelu shimano będzie pasował. Nawet taki za 1zł z niby sklepu rowerowego ale one nie są wybitnej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micropoint Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Póki co znalazłem takie coś http://allegro.pl/konus-shimano-fh-m775-wh-m776-m775-mt75-y3d098060-i2370898995.html podzwonię do cykloturu i zobaczę czy mają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Troszke drogo ... za ta cene idzie kupić nową piastę np na 7 biegów shimano, a tam masz 2 konusy czyli jeden w zapasie, dodatkowo zestaw kulek itd. Wątpię by konusy ze starej dobrej piasty specjalnie odbiegały jakością od XT ... Musisz zadbać o uszczelnienie piasty bo pewnie w tym problem. Allegro nie będzie to lux ale będzie ok, Allegro tu ponoć deore, Allegro Allegro cała nowa piasta przednia, łozyska są tej samej wielkości co tylne z tego co mi wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micropoint Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Dzięki za odpowiedź Czy użycie zamiennika będzie wymagało dołożenia jakichś podkładek czy coś? Konus z mojego linka ma wartość 1/3 nowej piasty więc rzeczywiście drożyzna. w cykloturze stożek kosztuje 69zł! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Ta co ty, problem pojawi sie w momencie jak jego średnica zewn. będzie inna i tego pierścienia uszczelniającego nie da sie załozyć. Jeżeli kupisz cała piaste, masz tam cały komplet tylko założyć i jechac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honor Napisano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Pomijając to, że konusy są przeważnie innej wielkości, często ze zintegrowanym uszczelnieniem. Po co tak kombinować? Trzeba przejrzeć dokładnie piastę, zrobić listę elementów do wymiany, podsumować koszty i zastanowić się czy warto naprawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micropoint Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 No tak tylko jak kupię całą piastę to jeszcze będę musiał się wykasować na zaplecenia koła. @Puklus Jesteś pewny, że ten będzie pasować? Allegro @honor Piastę sprawdziłem i na moje oko właśnie konus i wianek kulek do wymiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Pc co ? a no znalezienie konusa i dopasowanie no może kosztować od 5 do tych 40zł i piasta sprawna, wymiana piasty ... nowa 80zł + przeplot nowe koło 160 wzwyż i dalej uważasz ze po co kombinować ? No tak tylko jak kupię całą piastę to jeszcze będę musiał się wykasować na zaplecenia koła. @Puklus Jesteś pewny, że ten będzie pasować? Allegro @honor Piastę sprawdziłem i na moje oko właśnie konus i wianek kulek do wymiany Jeżeli gość nie kłamię w opisie i to jest deore nie ma opcji zeby nie pasowało. http://allegro.pl/konus-shimano-piasty-hb-m526-m525-y2t698020-2szt-i2353930673.html tutaj masz juz z kołnierzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micropoint Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Ok tylko on nie ma tej kapy czy jak to nazwać w porównaniu z moim. Rozumiem że można to zdemontować z konusa i przełożyć? Co do kulek to te nie wydają się najdroższe http://allegro.pl/lozysko-kulki-piasty-fh-m775-y26j98030-y00091210-i2365523312.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honor Napisano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Przecież widać, że nawet średnica gwintu będzie inna. Powodzenia w robieniu składaka z piasty XT . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Chodzi ci o ta blaszke na konusie? Jak średnica ośki będzie inna ? wszystkie mają taki sam gwint i oś. Ja robiłem składaka ze starej piasty 7s korpus oś i bębenek z 9 rzędowej deore... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honor Napisano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 FH-M775 W opisie też jest średnica gwintu podana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Ok moj błąd, wiec trzeba zawęzić poszukiwania, nie mniej jednak bardziej opłaca sie regenerować łozysko niz wymieniać koło/piastę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micropoint Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Cieszę się, że Panowie się dogadali:) Zatem zawężenie poszukiwań oznacza http://allegro.pl/konus-shimano-fh-m775-wh-m776-m775-mt75-y3d098060-i2370898995.html i http://allegro.pl/lozysko-kulki-piasty-fh-m775-y26j98030-y00091210-i2365523312.html czy jeszcze jakieś alternatywy wchodzą w grę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 40zł za konus to duzo ale nie widać innych wiec najlepsza opcja, Koszyka za 12 bym nie brał, osadził bym same kulki, na smarze. Posiadasz suwmiarkę ? Trzeba sie zorientować o średnicę kulek, jeżeli jest inna to tez nie będziesz miał za dużego wyboru tylko wziąć ten za 12zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honor Napisano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Szczerze mówiąc nic innego nie wykombinujesz, ceny w sklepach są ok. dwa razy wyższe. Dopasować cokolwiek będzie trudno ze względu na oś 14. Wydasz te 50zł z hakiem i będziesz mieć pewność, że pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micropoint Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Dzięki chłopaki za pomoc:) Pewnie dziś jeszcze to zamówię, choć żona będzie mi suszyć głowę Pewnie pojawi się temat jak złożyć piastę XT ale to za jakiś czas;) dzięki jeszcze raz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Co do składania to tak jak każda inna tylko tutaj z racji konstrukcji osi inne będą narzędzia troszkę. Zamiast 2 płaskich zazwyczaj 15 i 17mm będziesz potrzebował imbusa 5mm i płaskiego ...hmm no nie wiem wygląda na 17. i procedura stara jak świat, dokręcasz konus tak by nie było luzu ale oś kręciła sie lekko, bez przeskoków. trzymając kluczem konus imbusem kontrujesz. Możliwe ze po kontrze oś sie zacznie ciężej kręcić wiec popuszczasz konusa tak żeby był minimalny luz i kontrujesz. I tak tyle razy aż uznasz ze jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.