Maticzek Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 Witam serdecznie. Szukałem ale w małej ilości tematów związanych z dynamem nie znalazłem odpowiedniej odpowiedzi. Mianowicie otrzymałem jakiś czas temu rower trekkingowy sprowadzony z Holandii. Wiadomo tanio kupiony to i stan nie najlepszy.Doprowadzam go do stanu oryginalnego lub do niego zbliżonego. Zainwestowałem ostatnio w oświetlenie zasilane dynamem: lampka na błotnik,na bagażnik a na przód ledowa również zasilana dynamem).Mam także tanie lampki diodowe więc z tyłu oświetlenie będzie dla mnie zadowalające a na przód kiedyś coś zainwestuje. Ale teraz moje pytanie bo mam kilka obaw i wątpliwości: -Czy standardowe dynamo "uciągnie" 7-ledową lampkę? -Czy po podłączeniu trzech lampek będzie różnica w świeceniu niż przy dwóch a jeżeli tak to czy będzie ona duża? -Czy wlutowanie kondensatora spowoduje efekt"stanu czuwania" tj. po zatrzymaniu roweru lampki będą przez chwilę jeszcze świecić mimo iż dynamo zatrzyma się? Pozdrawiam i liczę na pomocne odpowiedzi.
mklos1 Napisano 6 Czerwca 2012 Napisano 6 Czerwca 2012 -Czy standardowe dynamo "uciągnie" 7-ledową lampkę? Wszystko zależy od tego jaka to jest lampka i jak jest skonstruowana. Jeżeli lampka nie jest przystosowana do zasilania z dynama, możesz ją uszkodzić (lub nie będzie chciała ładnie świecić). -Czy wlutowanie kondensatora spowoduje efekt"stanu czuwania" tj. po zatrzymaniu roweru lampki będą przez chwilę jeszcze świecić mimo iż dynamo zatrzyma się? W ogólności tak, ale kondensator musi być wlutowany w odpowiednim miejscu i musi mieć odpowiednią wartość. Kondensator o rozsądnych rozmiarach da ci podtrzymanie góra kilka sekund, gdyż diody w lampkach biorą wymierny prąd. Dodatkowo takie kondensatory są dość dorgie (~10 PLN/szt/1F/5V). Jeżeli chcesz zrobić tzw standlight, kondensator zastępuje się ogniwem (ogniwami) NiMH, które są ładowane podczas jazdy, a potem oddają energię podczas postoju.
Maticzek Napisano 8 Czerwca 2012 Autor Napisano 8 Czerwca 2012 Lampka jest dostosowana do zasilania z dynama więc z tym problemu nie ma.A co do montażu akumulatorka NiMh to w jaki sposób to zrobić by było dobrze? Szczerze to często wieczorami nie jeżdżę wprawie wogóle ale skoro robić coś to robić to porządnie.
mklos1 Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 Żeby to działało potrzebny jest kawałek elektroniki. To jest najprostszy zasilacz buforowy Do tego trzeba by dołożyć automatyczne odcięcie ACCU po np minucie od zaniku zasilania z dynama. Jeżeli nie znasz się na elektronice, to zapewne nie poradzisz sobie. Nie opłaca się kombinować (chyba że cię to kręci). Taniej wyjdzie poszukać lampki ze standlight'em niż konstruować je samemu.
dasaj Napisano 9 Czerwca 2012 Napisano 9 Czerwca 2012 Czy standardowe dynamo "uciągnie" 7-ledową lampkę? -Czy po podłączeniu trzech lampek będzie różnica w świeceniu niż przy dwóch a jeżeli tak to czy będzie ona duża? To zależy jakie masz diody, a konkretnie jaką moc pobierają. Jak dynamo podaje 2W a lampka potrzebuje 5W do pełnej mocy świecenia, to rezultat zapewne sobie wyobrażasz. Więcej lampek = większe zapotrzebowanie na moc. Powinieneś w sumie zainteresować się bilansem mocy zanim kupiłeś lampki. Jeśli nie masz ciśnienia na wygląd oryginalny, to myślę, że lepiej będzie zasilać lampki bateriami/akumulatorkami. Mniejsze opory i mniej kabelków. Jak poszukasz, to pewnie nawet znajdziesz lampki stylizowane na klasyczne oświetlenie rowerowe z lat 70-80tych.
Dusik Napisano 9 Czerwca 2012 Napisano 9 Czerwca 2012 Dynamo wytwarza prąd ok. 0,5A i moc 3W przy standardowym napięciu 6v Dioda led potrzebuje 30mA oraz 3V napięcia . W twoim przypadku 7*30mA= 0,21A (zakładając że diody są połączone równolegle) Czyli powinno wystarczyć. Ale dynamo wytwarza prąd przemienny a diody pracują na prądzie stałym więc prędzej czy później diody ci się przepalą.
mklos1 Napisano 9 Czerwca 2012 Napisano 9 Czerwca 2012 Jeżeli lampka jest przystosowana do dynama to ma prostownik.
Dusik Napisano 9 Czerwca 2012 Napisano 9 Czerwca 2012 "Tanie lampki diodowe" raczej nie mają prostownika. Ale jeśli mają wbudowany prostownik to śmiało można podłączać i będzie dobrze
mklos1 Napisano 9 Czerwca 2012 Napisano 9 Czerwca 2012 Formalnie każda dioda może pracować w przebiciu, o ile prąd wsteczny jest ograniczony do sensownej wartości.
Maticzek Napisano 12 Czerwca 2012 Autor Napisano 12 Czerwca 2012 Witam. Dziś otrzymałem paczkę a w niej wspomniane oświetlenie. Nie czekając długo marsz do garażu.Nie całe 20 minut i wsio zamontowane i świeci jak fabryka przykazała bez przygasania,mrugania itp. Tak więc oświetlenie zrobione a co do systemu standlight będę szukał,gmerał,czytał i majstrował a nóż się uda.Pozdrawiam i myślę,że problem uważam za rozwiązany tak więc temat do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.